Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Mám dotaz. V lednu jsem při nástupu do zaměstnání podepsala mzdový výměr,který není součástí prac.smlouvy.Smlouvu jsem zase podepsala na základě toho mzdového výměru.Dnes mi paní z osobního oddělení oznámila,že to spletla a snižuje mi mzdový výměr o Kč 3000,-, a že mi špatně spočítané peníze za leden strhnou z únorové výplaty.Já si myslím, že mi vznikla škoda.Nejenom,že jsem s těmito penězi již počítala a zamluvila si dovolenou u CK,teď ji musím zrušit a bude mě to stát storno poplatky,tak jsem měla nabídku nastoupit do jiného zaměstnání a nevyužila jsem ji,protože mi nabízená mzda firmou vyhovovala atd.atd. Co s tím,co když pouze na mě ušili boudu,na tu mou pozici totiž sháněli již půl roku zaměstnance.Může jim to projít?Děkuji za odpověď.
Mzdu stanovenou m,zdovým výměrem může zaměstnavatel kdykoliv snížit i bez souhlasu zaměstnance. Nemůže tak ovšem učinit zpětně, s novým mzdovým výměrem je povinen zaměstnance seznámit nejpozději v den, od něhož má nová výše mzdy platit, a to před zahájením práce.
Vaše účetní tedy postupuje špatně. Trvejte na vyplacení mzdy podle platného mzdového výměru, případně se obraťte na inspektorát práce.
Dobrý den, ve mzdovém výměru mám napsáno "mzda bude vyplácena po dohodě bezhotovostním převodem na účet sdělený zaměstnancem" Tedy bylo to sjednáno na základě dohody se zaměstnavatelem, ne přímo na moji žádost. Mzdový výměr nemám jako součást pracovní smlouvy. Chtěl bych se tedy zeptat, zda mně na základě tohoto může nyní zaměstnavatel nutit mzdu hotově, případně jestli tuto věc může ve mzdovém výměru změnit na výplatu hotově bez vzájemné dohody se mnou? Díky za odpověď
Zkuste požádat podle
§ 143 záj. práce
(1) Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel povinen při výplatě mzdy nebo platu, popřípadě jiných peněžitých plnění ve prospěch zaměstnance, po provedení případných srážek ze mzdy nebo z platu podle tohoto zákona nebo zvláštního právního předpisu, poukázat částku určenou zaměstnancem na svůj náklad a nebezpečí na jeden účet zaměstnance u banky nebo spořitelního či úvěrního družstva, a to nejpozději v pravidelném termínu výplaty mzdy nebo platu, pokud se zaměstnancem písemně nesjedná pozdější termín.
Čili požádáte o poukázání celé výplaty (po srážkách) na účet.
Děkuji za odpověď, vím o této možnosti, ale zajímá mě spíše to, jestli na základě toho mzdového výměru, kde je dohodnutá bezhotovostní výplata mzdy, musí toto zaměstnavatel dodržovat a jestli to může svévolně měnit? Pokud toto platí, tak je zbytečné dávat mu další žádost.
Váš podpis na mzdovém výměru neznamená souhlas, pouze potvrzuje, že jste s ním byl semnámen (nebo že jste jej převzal). Zaměstnavatel může mzdový výměr měnit bez Vašeho souhlasu, a to včetně např. snížení mzdy.
Takže bych doporučovala písemnou žádost o převod celé mzdy na účet.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com