dar a dědictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

darování peněz

René Sabela, 27.07.2011 12:20:07

Moje maminka mi darovala 150000,-Kč.Zjistil jsem, že nemusím platit z této částky darovací daň, ale není mi jasné zda mám platit z této částky daň z příjmu?

Re: darování peněz

právní vrba, 27.07.2011 14:25:50

zkuste položit dotaz v diskusi na www.center.cz, tam jsou daňaři

dar a dědictví

Marie Malá, 27.07.2011 08:28:56

Dobrý den,
za života mi maminka darovala finanční obnos (asi 200000,-). Nyní, když zemřela se můj bratr domáhá svého podílu. Po mamince nezůstal žádný majetek, jen menší částka, která pokryla pohřebné.
Má bratr na něco nárok u dědického řízení.
Děkuji.
Marie Malá

Re: dar a dědictví

právní vrba, 27.07.2011 14:31:00

Pokud lze uvedenou částku (s ohledem na majetkové poměry Vaší matky a Vaše) považovat za částku která je "nad rámec obvyklého darování", tak bratr by měl nárok na odečtení této částky z Vašeho podílu v rámci dědění ze zákona po Vaší matce (on by dostal o tuto částku z dědictví po matce víc). Pokud po Vaší matce žádný majetek nezbyl, má bratr smůlu - za svého života si každý svéprávný člověk může se svým majetkem "dělat co chce".

darovací smlouva / závěť

JK, 14.06.2011 12:35:53

Moje matka před několika lety sepsala a notářsky ověřila závěť, ve které odkazuje svůj byt vnukovi a vnučce (moje plnoleté děti). Nyní se rozhodla, že byt převede formou darovací smlouvy na vnuka (oba sourozenci jsou ve shodě, zde problém není) a platná závěť tak pozbude předmětu, který měl být jejím obsahem. Jak postupovat - nutno závěť zrušit, nahradit jinou nebo sama pozbude smyslu vzhledem k časové posloupnosti učiněných kroků ?

Re: darovací smlouva / závěť

Ilona Kostřicová, 20.07.2011 13:53:57

Dobrý den, prosím o sdělení, zda je KOMULOLIV (ne darujícím, ne obdarovaným -ti mají písemné doklady samozřejmě k dispozici) umožněno nahlédnout do textu darovací smlouvy a poté ji nechat i notářsky ověřit pro účešly dědického řízení.Děkuji.

právní vrba, 20.07.2011 16:12:12

Pokud byla předmětem daru nemovitost evidovaná katastrem nemovitostí, tak jeden výtisk předmětné (zde darovací) smlouvy je uložen ve sbírce listin příslušného katastrálního pracoviště. Osvědčíte-li právní zájem (důvod), lze do sbírky listin nahlédnout a může Vám být i pořízena fotokopie předmětné listiny.

právní vrba, 20.07.2011 16:15:08

Pokud nebude zůstavitel v den smrti již věci, které jsou předmětem jím dříve sepsané závěti, vlastnit, nepřihlédne se k té části závěti, která se uvedených věcí (které již nevlastnil) týká.

dědictví

David , 07.06.2011 20:52:17

Dobrý večer, prosím Vás chci se zeptat. Můj otec koupil dům, chce ho darem přepsat na moje děti, ale já mám dluhy na zdravotním a sociálním a otec se bojí že by ten dům zabavily exektoři. Děti jsou ještě nezletilý. Jak to máme udělat? Děkuji za odpověď

Re: dědictví

právní vrba, 20.07.2011 16:08:19

Pokud bude dům jen Vašich dětí a nikoliv (také) Váš, děti nebudou nikomu nic dlužit, tak případná exekuce na Vás jej (dům) nemůže postihnout, a to i když Vy jste zákonným zástupcem Vašich dětí do dosažení jejich zletilosti.

Dědictví

barbora stastna, 17.02.2011 13:44:44

Dobrý den,prosím o radu.Muj otec koupil před svatbou dum,ktery po svatbě daroval darovací smlouvou moji matce.Vedle mne a mého bratra ma ještě dve zletile děti z prvního manzelstvi. Moje matka je tedy vlastnikem domu,který ji daroval manžel.K tomu ma ještě vlastnický podíl chalupy po jejich rodičích.Chci se zeptat,zda stačí aby moje matka napsala závěť a uvedla jako dědice pouze mě a bratra jako dědice v obou nemovitostech.Obe nemovitosti byly mysleny pro Nas dva,děti z prvního manzelstvi již byly predtim majetkové vyrovnany.Jde mi o to abychom v případe matčiny smrti dedili pouze my a nepřešla tak polovina jejího majetku zpět na mého otce.děkuji

Re: Dědictví

vendula Huberova, 06.06.2011 14:40:50

Dobry den potrebujem nutne poradit muj manzel mel stryce byl zenaty a dve deti pred peti lety si uzavreli pujcku a opravovali si rodiny domek ale v tom roce se rozvedl pujcka mu zustala a rodiny dum patril do dedictvi holek letosnim rokem stryc zemrel a deti nejsou zletile a porucik je jejich matka ktera chce rodiny dum prodat muze ho prodat a mi ze jsme rodina mame onej zajem meli jsme sni schuzku a bylo nam receno ze odhat rodineho domu je 700 000kc a ze by chtela slevnit ale ze nesmi ani nahoru ani dolu s cenou ze ta castka je urcena k dedictvi holek ale pry pouziti penez muze i kdys holky nejsou zletile je mozne toto nebo nanas sije nejakou boudu ja osobne ji moc neverim dekuji moc za radu

alzbeta novakova, 06.06.2011 14:51:54

dobry den prosim o radu prababicka chce prodat rodiny domek ale ma sest deti z otcov strany se jich pet nezreklo a z matceny strany taky domek ma hodnotu asi 300 000kc a sest sourozencu a jeden to chce darovat musi ostatni sourozence vyplatit z otcov strany i kdys us je posmrti

Milan Zeman, 07.06.2011 07:52:36

Pokud chce prodat domek ve svém vlastnictví, nemusí se ohlížet na domnělé nároky svých dětí. Se svým majetkem může disponovat dle libosti. Jinak by se věc řešila v dědictví.

Milan Zeman, 07.06.2011 07:55:18

Částka za prodej domu bude opravdu patřit nezletilým dědičkám, matka pouze spravuje jejich jmění.

dar a dědictví

KV, 24.01.2011 20:51:09

Dobrý den,
moji prarodiče, ještě za svého života nechali přepsat byt na jednu z vnuček (moje sestřenice) a uzavřeli s ní pouze ústní dohodu, že po jejich smrti se se zbylými vnoučaty (já a moje sestra) finančně vypořádá. Ale dnes po smrti obou prarodičů sestřenice nechce o žádném vypořádání slyšet a se sloy, že byt je její a může s ním nakládat jak bude chtít, ho chce pronajmout. Chci se zeptat, zda je nějaké řešení, nebo mi po prarodičích nezůstane opravdu nic.
Děkuji za odpověď

Re: dar a dědictví

Milan Zeman, 25.01.2011 06:34:19

Opravdu Vám nic nezůstane.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »