Půjčka "kamarádovi" - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Darování peněz do USA

Franta Novotný, 09.12.2010 13:19:20

Dobrý den,
mám dotaz: moje matka chce darovat mojí sestře větší částku peněz. Sestra žije dlouhodobě v USA, je vdaná za občana USA, ale sama má ještě české občanství. Moje máma žije tady, v ČR, a rozhodla se věnovat sestře větší fin. částku na koupi nemovitosti v USA.
A moje otázka zní: bude matka (případně sestra) platit nějakou darovací daň nebo clo? U občanů v ČR je mi to jasné, ale nejsem si jist, jestli se tento případ bude řídit právem v ČR (když je sestra vlastně češka) nebo právem USA (když tam trvale žije, platí pojištění a je zaměstnaná).
Děkuji za odpověď.
Novotný

Půjčka "kamarádovi"

Petr Šulc, 06.12.2010 22:58:44

Dobrý den,
půjčil jsem peníze člověku, kterého znám již mnoho let a považoval jsem ho za kamaráda. Peníze samozřejmě nevrátil a dělá mrtvého brouka. Doklad, žádný nemám, protože jsem naivně nepředpokládal, že peníze nevrátí.
Jediné, co mám je sms komunikace, kde se bavíme o částce, splátkách (které se nekonaly), atd. Mám nahrané i nějaké rozhovory na to samé téma, ještě se 3. osobou, která by případně mohla svědčit.
Myslíte, že je nějaká šance dostat mé peníze zpátky?
Případně se pouštět do nějakého sporu?

Děkuji za odpovědi

Re: Půjčka "kamarádovi"

Milan Zeman, 07.12.2010 08:09:53

Záleží na obsahu Vámi zmiňovaných sms. Pokud v nich protistrana uvádí např. třicet tisíc bude stačit, vrátím to po příští výplatě apod. mohou být u soudu použity jako důkaz. Záleží na tom, zda lze z jejich obsahu zjistit výši částky a závazek vrátit peníze v určité lhůtě.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »