Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Mám dotaz ohledně obstrukcí ze strany bratra, se kterým vlastním rodinný dům v poměru 9:7 / 16 v jeho prospěch. Chci svůj podíl prodat, bratrovi jsem dal nabídku, že mu svůj podíl prodám za cenu běžnou v místě a čase, ale bratr se neozval, nechce se mnou vůbec komunikovat a proto bych rád prodal svůj podíl dalšímu zájemci. Musí s prodejem další osobě při tomto % rozdělení nemovitosti bratr souhlasit ? Pak by to bylo pro mě neřešitelné ?
Nebo jeho mlčení pro mě znamená, že mám volnou ruku v dalším nakládání se svým podílem ?
předem děkuji za odpověď.
Krupka
stačí si přečíst §137 a násl.
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast2.aspx
(2) O hospodaření se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle velikosti podílů.
Nedosáhne-li se většiny anebo
nedosáhne-li se dohody s vašim bratrem,
pak rozhodne na návrh kteréhokoliv spoluvlastníka soud.
Sám nemůžete věc prodat ! protože "nemáte většinu" ! Může ji prodat jen váš bratr , který většinu má.
Nedohodnete-li se, může rozhodnou soud. Stačí podat návrh ("žalobu")
Já chci ale prodat jen ten svůj podíl 7/16, ne celý dům - tedy bratrův podíl 9/16. Kdyby i s tím bratr musel souhlasit,tak je to neřešitelné, protože s tím souhlasit nebude a sám to koupit nechce, ale chce dům užívat ? Já dům užívat nechci.
Tak ještě jednou děkuji za odpověď.
Krupka
Aha, pak je situace jiná. S převodem vašeho podílu bratr (ostatní spoluvlastníci) souhlasit nemusí. S podílem si můžete libovolně disponovat, ale zákon dává ostatním spoluvlastníkům předkupní právo.
§ 140
Převádí-li se spoluvlastnický podíl, mají spoluvlastníci předkupní právo (ledaže jde o převod osobě blízké).
Takže nejprve musíte bratrovi písemně oznámit, že hodláte svůj podíl někomu prodat (lépe bude když uvedete i komu a za kolik) a vyzvete bratra aby Vám do určité doby (raději zvolte přiměřenou dobu - př. 2 měsíce, aby později nebyly problémy) zaplatil stejnou cenu, nebo že po uplynutí této doby jeho předkupní právo zanikne. Můžete odkázat na § 605
"Uplyne-li tato doba marně, předkupní právo zanikne. Nabídka se vykoná ohlášením všech podmínek; jde-li o nemovitost, musí být nabídka písemná."
Pokud Vám bratr neodpoví, můžete svůj podíl prodat.
Nebo jiným řešením je: Žádat soud aby spoluvlastnictví zrušil a vypořádal ho (př. dům dostane bratr a vás musí vyplatit) viz §141 a 142
Pěkný den, potřebovala bych poradit v souvislosti s bezpodílovým vlastnictvím 3p rodinného domu. V současné době jsme dva vlastníci sestra má 9/16 a já 7/16 rodinného domu, ve kterém jsou dva byty ( jeden je o pár metrů 2 menší), dále 1 garáž, 2 sklepy, půda s podkrovním kamrlíkem cca 15 m2. Mám dotaz při tomto procentuelním rozdělení nemovitosti jestli je samozřejmostí, že jeden z bytů připadne mě a jeden sestře a jak to je s ostatními prostory. Sestra mě nebude chtít vyplatit, ale bydlet tam chce - já ne. Dále by mě zajímalo, jestli mohu byt pronajmout či poskytnout třeba nějakým lidem v nouzi bez souhlasu sestry, ta s tím určitě souhlasit nebude. Ještě mě napadlo, když ten podíl sestra nechce koupit, jestli ho mohu prodat a jak se stanoví co pak tomu novému vlastníkovi konkrétně v domě a na zahradě patří. Děkuji Irena
Nejedná se o bezpodílové vlastnictví, nýbrž o podílové spoluvlastnictví.
Jeden má 9/16 a druhý 7/16 - ale jde o "ideální podíly", tzn. třeba Vy máte podíl 7/16 na každém bytě, na garáži, na každém sklepě,...
Čili záleží na tom, jak se dohodnete na reálném užívání.
Můžete navrhnout zrušení spoluvlastnictví nebo můžete svůj podíl nabídnout prodat sestře a pokud nebude chtít, můžete jej prodat někomu jinému.
Dobrý den, nejprve se Vás zeptám, zda skutečně jde o bezpodílové spoluvlastnictví. Pokud ano, pak si s ním nevím rady, protože jej současná úprava nezná (Společné jmění manželů nechme stranou) :-)
Jak sama uvádáte, máte podíl 7/16, takže bych se domníval, že jde o spoluvlastnictví podílové - tedy jediné, které připouští současná právní úprava.
Dále je potřeba vyřešit, zda se jedná o dům s bytovými jednotkami
1) pokud ano tak velmi zjednodušeně: Každá můžete vlastnit bytovou jednotku ("výhradní" vlastnictví každé z vás) a zbytek domu - tj. společné části domu" vlastníte společně (ve spoluvlastnictví). Takže s byty si můžete dělat co se vám zachce, ale se zbytkem domu (společné části + pozemek) můžete nakládat jen podle pravidel spoluvlastnictví - viz. níže...
2) pokud ne, a jde jen o rodiný dům, ve kterém je X pokojů, pak nejde o bytové jednotky a tyto pokoje + zahrada + garáže atd.. patří vám oběma (spoluvlastnictví)
A zásady jednání spoluvlastníků si přečtěte tady:
Podívejte se do §137 a násl. v Občanském zákoníku (pro Vaše účely postačí Google: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast2.aspx )
"Z právních úkonů týkajících se společné věci jsou oprávněni spoluvlastníci společně a nerozdílně."
Obě tedy můžete v domě bydlet, všechny věci v domě jsou vaše společně. Můžete bydlet v pokoji vaší sestry a naopak.
Neznamená to však automaticky že 7/16 domu - př. půlka kuchyně a půlka obyváku je Vaše a zbytek sestry. Všechno je vaše společně ses sestrou, nikdo Vás nemůže v těchto právech omezit. Pokud byste ale chtěli s někým uzavřít nájemní smlouvu - museli byste rozhodnout ve většině "hlasů".
Můžete si se sestrou uzavřít smlouvu, kde se navzájem omezíte ve výkonu vlastnického práva - např. že sestra nebude chodit do pokoje číslo 3, že nebude používat pračku v úterý apod...Nebo můžete spoluvlastnictví zrušit a můžete dům rozdělit..mám však pocit že dle judikatury lze jen vertikálně
Pěkný den,
jde o podílové spoluvlastnictví v poměru 9 : 7 ve prospěch sestry (špatně jsem to v úvodu uvedla - omlouvám se). Jedná se o 3 patrový rod. dům se dvěma samotatnými bytovými jednotkami (ale nejsou samostatně zapsané v katastru jako bytová jednotka), je tam zapsaný dům jako celek. Každý byt má samostatný vchod ze svého patra (tedy 1 a 2. patro), ve 3 patře je prostorná půda s podkrovním pokojíkem a záchodem - vše na stejném podlaží. Dům je podsklepen se dvěma sklepy, garáží, kotelnou a malým samostatným prostorem. Mám se sestrou problémy a vůbec nechce komunikovat. Já chci svůj podíl prodat, už jsem jí to oznámila, nabídla jí odkoupení svého podílu jako první za cenu obvyklou v místě a čase, ale žádná reakce. Ráda bych Vás požádala o radu, jestli musím mít souhlas sestry, když to budu chtít prodat jinému zájemci, pokud se nevyjádří ? Nevím, jak to vlastně je, když má trochu větší podíl.
Předem děkuji za odpověď.
Kopecká
Jestli to chápu správně tak máte ve spoluvlastnictví celý dům. Tedy i ty "bytové jednotky" jsou ve vašem spoluvlastnictví...
tam platí co jsem řekl o spoluvlastnictví, prodej 3. osobě (někomu jinému než vám/sestře) by byl hospodařením s věcí a bude potřeba "souhlasu většiny" - tedy musí souhlasit i Vaše sestra, nebo pokud by nesouhlasila, můžete žádat soud aby rozhodl. (§ 139 odst. 2 občan. zák.)
Prodat podíl sestře...
jen tak mimochodem z pohledu práva to nelze protože nemůže vlastník koupit vlastní věc :-D ale vím co máte namysli - podívejte se do § 141 a 142.
Se sestrou se můžete dohodnout na zrušení spoluvlastnictví a na jeho vypořádání (př. zrušení a "prodej" sestře, která se stane jediným vlastníkem a Vám za to dá peníze)
Pokud byste se z jakéhokoliv důvodu nedohodli, můžete si podat návrh na zrušení spoluvlastnictví a jeho vypořádání k soudu - viz §142 "Není-li rozdělení věci dobře možné, přikáže soud věc za přiměřenou náhradu jednomu ze spoluvlastníků" a...
"Nechce-li věc žádný ze spoluvlastníků, nařídí soud její prodej a výtěžek rozdělí podle podílů."
Stačí si přečíst zákon a neptat se na vše v tomto foru... tohle forum je pro mě ost nepřehledné pořádně nepoznám který příspěvek je tu nový... hrůza, měl by to tu někdo trochu opravit :-)
Dobrý den,
Jsem nějaký zmatený z řešení této situace. Můj bratr byl umístěn do léčebny, bohužel po smrti své manželky se jeho stav zhoršil a nyní je nesamostatný. Po smrti jeho ženy, jsem jeho jediný žijící nejbližší příbuzný já. Chtěl bych se zeptat, jak je to s dědictvím. Po přečtení totho článku jsem pochopil, že jsem v tzv. "třetím" okruhu. S mým bratrem jsme měli ještě 4 sourozence, kterí již nežijí.
Jak je to tedy nyní s dědictvím ? Dědím jako nejbližší žijící příbuzný, nebo je v tom nějaký "šotek" ? Děkuji předem za pomoc.
Žádný šotek nikde není :-)
Nemá-li váš bratr žádné potomky (a to ani potomky těchto potomků atd.) a nemá-li ani manžela, partnera nebo další osoby v §§ 473, 474 OZ
pak nastupuje 3. skupina = "sourozenci a spolužijící osoby"
Nejsou-li tu ani ty spolužijící osoby, pak skutečně dědíte jen vy (sourozenec) ale pozor - budou dětit i děti vašich ostatních (již zesnulých) sourozenců (§ 475 odst. 2)
Ale dejte pozor na první dědickou skupinu. Byl váš bratr opravdu bezdětný? Pokud měl potomka, bude namísto vás dětit tento potomek (případně potomci tohoto potomka) :-D
Trochu jsem to zamotal, ale snad se v tom vyznat dá. Mrkněte ještě jednou do Obč. zákoníku (OZ) na první 3 skupiny §473 - 475 - je to tam kupodivu upraveno velmi přehledně
Děkuji moc za radu. Toto jsem někde četl. Dědím tedy já a všichni potomci mých -již zesnulých sourozenců.
pokud není nikdo z první nebo druhé dědické skupiny, pak ANO.
A z těch vašich zesnulých sourozenců budou dědit jen jejich děti (vnuci už ne). Takže pokud váš zesnulý sourozenec děti nemá (nikdy neměl nebo umřely), pak se jeho dědický podíl rozdělí mezi vás a zbývající zesnulé sourozence (jejich děti) atd...
Ve třetí dědické skupině je totiž "princip reprezentace", narozdíl od první skupiny, omezen. [V první dědické skupině je reprezentace důsledná, takže se to s těmi potomky táhne až do nekonečna. Př. dědily by vaše děti, pokud některé z nich umřelo, pak jeho děti (vaši vnuci), pokud některé z nich umřelo, pak jeho děti (vaši pravnuci) atd....]
Takže ještě jednou se raději přesvěčte jestli náhodou neexistuje některý z potomků vašeho bratra (i nemanželských).
Ověřte si i jestli bratr nezanechal závěť.
A ještě rada, až budete v řízení o dědictví u notáře, dejte si pozor at neuzavřete nevýhodnou dohodu o vypořádání dědictví. Vždy můžete trvat na tzv. "vypořádání podle zákona".
Dobrý den,
Omlouvám se že se obrcím přímo sem na tohoto tématu, ale nějak to spolu souvisí.
jak je uvedeno výše, můj bratr byl umístěn do Psychiatrické léčebny. Je nesamostatný, musí mít trvalý dohled a hlavně nevnímá realitu. Ale to zabíhám do velkých detailů.
Jedná se mi o zbavení odpovědnosti k právním úkonům - svéprávnosti. Můj bratr je vlastníkem bytové jednotky a také rekreační chaty. Oba objekty je nutno nějak spravovat. Chci se zeptat, v případě, že budu uveden jako opatrovník mého bratra, jaké budu mít právo nakládat s těmito nemovitostmi ? Nemam už také moc sil se aktivně starat o tyto objekty a tak se zeptám, zda je tu možnost je i prodat?
Děkuji mnohokrát za odpověď
Navrátil
K omezení způsobilosti k PÚ můžete podat návrh k soudu. Ohledně ustanovení opatrovníka - zde bych Vás jen upozornil, že není podmínkou ani nutností, abyste se stal opatrovníkem právě Vy. V praxi soud navrhne opatrovnictví přímo Vám, ale nemusíte souhlasit, pak vybere jinou vhodnou osobu. Takže pokud se nechcete o majetek bratra starat, nechte na soudu, aby určil opatrovníkem někoho, kdo s tím má již nějaké zkušenosti. Pokud Vám jde ale o zpeněžení těchto nemovitostí, pak pokud byste se nechal ustanovit opatrovníkem, nezapomínejte, že vlastníkem je stále Váš bratr. Jako opatrovník můžete tyto nemovitosti zpeněžit, ale jen se souhlasem soudu, musel byste nutnost prodeje zdůvodni, aby bylo zřejmé, že je to opravdu v zájmu vašeho bratra a je to "nejlepší" řešení jak jeho majetek spravovat (např. více by mu pomohly získané peníze např. na zaplacení zdravotní pracovnice, která by se bratrovi věnovala a bratr by tak nemusel být v léčebně) !!
Děkuji za odpověď.
Ještě bych se rád zeptal ohledně přístupu k dědictví. Jak je to s rozdělením v případě že jsem nejbližší příbuzný já (bratr) a poté 3 synovci a 3 neteře ? Je to rozděleno dle dílu a nebo procentuálně? A zda se to rozlišuje nějak dle okruhu, nebo jsme si všichni v tomto směru rovni?
Předem děkuji za pomoc a odpověď.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com