Kategorie: Pracovní právo / Dovolená
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
mám problém se zaměstnavatelem. Jedná se o to, že zaměstavatel neplatí. Jelikož syn byl nemocný, tak jsem s ním byl doma(potvrzení od lékaře mám). Po té jsem zaměstanavateli zavolal a dohodl se na dovolené. Bohužel v této době jsem neviděl od zaměstanavatele ani korunu. Rozhodl jsem se tedy pro okamžitou výpověd z důvodu nazaplacení. Výpověd jsem zaslal s doručenkou zaměstnavateli. Jenže zaměstanavatel nesouhlasí a chce podepsat výpověď dohodou. Problém je v tom, že nemám podepsanou dovolenku. Jednalo se o ústní dohodu. Nyní tedy zaměstnavatel tvrdí, že dovolenou neposkytl. Mohu se tomu nějak bránit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
čerpání dovolené určuje podle zákoníku práce (ZP) zaměstnavatel. Nemél-li jste od něj potvrzeno čerpání dovolené v požadovaném termínu, mohl by zaměstnavatel Vaši nepřítomnost (kdybyste neměl potvrzení o ošetřování dítěte) vyhodnotit i jako neomluvenou absenci.
Nevyplatí-li zaměstnavatel mzdu nebo jakoukoliv její část v zákonné lhůtě 15 dnů po termínu splatnosti (celý následující kalendářní měsíc), může zaměstnanec okamžitě zrušit pracovní poměr (ZP, § 56, písm. b). V takovém případě mu náleží odstupné ve výši minimálnbě trojnásobku průměrného výdělku (ZP, § 67, odst. 1).
V případě mzdy za září by bylo možné PP z tohoto důvodu rozvázat nejdříve 16. listopadu.
Obávám se ale, že to nebude Váš případ, protože Vám zaměstnavatel dovolenou neschválil, takže jste na náhradu mzdy za dovolenou neměl nárok.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com