Kategorie: Pracovní právo / Dovolená
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, zaslala jsem do práce dopis, že žádám o čerpání dovolené za rok 2010 (jelikož jsem tento rok byla déle jak 60 dní na mateřské) bezprostředně po ukončení mé mateřské dovolené, která skončila 28.3.2010 a zároveň oznámení, že od 1.4.2010 nastupuji na rodičovskou dovolenou. Peníze za březen jsem dostala, ale za duben mi je pořád firma nazaslala a místo toho mi přišel dopis od jejího právníka, kde píše.. Nárok na náhradu mzdy za dovolenou Vám v dubnu nevzniknul, neboť jste dovolenou nečerpala. Souběh čerpání mateřské dovolené, kterou jste ukončila ke dni 28.3.2010 nebo rodičovské dovolené, na kterou jste nastoupila ke dni 1.4.2010 a dovolené za odpracované dny je zcela vyloučen. Mají pravdu? Už jsem z toho zoufalá. Děkuji
Dobrý den, zdá se, že jste udělala chybu, když jste oznámila nástup na RD od 1.4. - tím se Vám dovolená přerušuje - viz Zákoník práce: § 219
(1) ... Dovolená zaměstnankyně se přerušuje také nástupem mateřské a rodičovské dovolené a zaměstnance také nástupem rodičovské dovolené.
Akorát mám pocit, že by v tom vysvětlení od právníka měla být uvedena "dovolená za kalendářní rok", nikoliv "dovolená za odpracované dny" (ta je jen v případě, že nemáte odpracováno 60 dní). Pokud byste řádnou dovolenou nepřerušila tou rodičovskou, máte nárok na "celou dovolenou" (min 20 dní), protože jste za rok 2010 "odpracovala" 60 dnů, ovšem musela byste ji vyčerpat bezprostředně po MD. Takto máte nárok pouze na "poměrnou část" dovolené (za ty necelé 3 měsíce) - takže ještě máte nárok na pár dní, ale budete muset přerušit rodičovskou dovolenou. Já jsem do té samé žádosti psala, že zároveň "oznamuji nástup na RD bezprostředně po vyčerpání řádné dovolené" - přesné datum jsem raději neurčovala
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com