věcné břemeno - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

darovací daň

Martina Hlínská, 07.07.2008 14:31:05

Dobrý den, prosím chtěla bych se zeptat,tak je to s darovací daní,bydlím 3 roky v domě s přítelem,který chce na mě přepsat polovinu domu.Musí se tato daň platit nebo stačí jen darovací smlouva /druh-družka/?Moc děkuji za opověď.

Re: darovací daň

Mgr. Oldřich Topka, 30.07.2008 13:29:35

Dobrý den, osvobozena od daně budete pokud prokážete, že jste osoba, která s dárcem žila nejméně po dobu jednoho roku před převodem.

Průjezd přes soukromý pozemek

VASIK ELISKA, 13.06.2008 12:09:40

Vážení,před 31 lety jsme koupili menší zemědělskou usedlost nikoliv od bývalého majitele.Příjezd je možný pouze přes dvůr souseda v délce cca 50m a dále pokračuje věřejná cesta podle další parcely až k našemu pozemku, kde fyzicky končí obdělávanými polnostmi(na katastrální mapě pokračuje do sousední obce).Ani prodejce ani soused o tom, že se jedná o soukromý pozemek nás neinformovali.Tento průjezd požívají i jiní lidé,a v dřívějších dobách také JZD. Syn, který po smrti rodičů (asi před 10 lety)zdědil usedlost po jejímž pozemku přejíždíme, začal s různými úpravami.V té době jsme se dozvěděli, že používáme jeho pozemek a to potvrdil i Katastrální úřad.Žádné věcné břemeno zapsáno není a majitel se o jeho zřízení nechce ani bavit.(Prý by se snížila hodnota nemovitosti).Doposud my ani jiní uživatele s majitelem ohledně průchodu, či průjezdu problémy nemáme.Poraďte prosím jak teno problém řešit, protože víme o reálné možnosti pronájmu tohoto dvoru se stodolou.Děkuji

Re: Průjezd přes soukromý pozemek

Mgr. Oldřich Topka, 07.07.2008 08:27:28

Dobrý den, o VB se může uzavřít smlouva anebo podat návrh, aby ho určil soud. VB se dá dokonce i vydržet a to po jeho 10-letém užívání (v dobré víře). Soused je ale každopádně povinen umožnit Vám přístup k Vašim nemovitostem a nebránit Vám v tom.

Věcné břemeno

Jana Prucková, 12.06.2008 10:39:18

Dobrý den,
na podzim roku 2007 jsme koupili nemovitost.Na katastrálním úřadě nebylo zapráno žádné věcné břemeno ani jiné poznámky. Minulý týden přišel dopis z bytového družstva, že minulý majitel jim po ústní dohodě dovolil kopat vodu přes náš pozemek pro sousední bytovku a žádají o zřízení věcného břemene, které jim předchozí majitel slíbil. Musím jim věcné břemeno zřizovat? Děkuji za odpověď.

Re: Věcné břemeno

Mgr. Oldřich Topka, 07.07.2008 08:25:05

Dobrý den, buď s nimi uzavřete dohodu anebo se mohou s návrhem na zřízení VB obrátit na soud.

věcné břemeno

Irena Břízová, 19.05.2008 13:50:45

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Vlastním pozemek, na kterém je vedeno vysoké napětí. Bylo zřízeno už minulosti bez mého vědomí a souhlasu. Toto elektrické vedení znehodnotilo pozemek tak, že lze prodat jen za cca 1/3 ceny než je cena okolních pozemků. Jak a kde zjistím, zdali bylo uvaleno na můj pozemek věcné břemeno a jak se proti tomu mohu bránit dnes?

zřízení věcného břemene

Jan Bostl, 19.05.2008 11:08:03

Zdravím Vás,před svým domem přes obecní silnici užíváme celá rodina, ještě i moji zesnulí rodiče, 53let cca 20x5m pozemku, jednak na parkoviště a pak na příležitostní skládku dříví. Tento pozemek vlastnil pozemkový fond a nyní již pět let je to součást pozemku, který odkoupil zdejší farmář a nikdy mu to nevadilo. My jsme za tu dobu pozemek upravili, nasázeli stromky a celkově zušlechtili.Nyní chce farmář, abychom pozemek opustili - prý, že je to vedeno jako louka a kdyby přišla kontrola přijde o dotace MZ. Lze zřídit na tuto malou část pozemku po tak dlouhé době užívání věcné břemeno a jak postupovat? Děkuji, Bostl, Šumava

Vecne bremeno

Alena Legierska, 14.04.2008 18:43:24

Dobry den,
Pred 2 lety jsem si koupila byt, ktery v dobe prodeje nebyl zatizeny vecnym bremenem. Kratce po podepsani smlouvy a zaplaceni castky jsem se dovedela, ze na vsechny bytove jednotky v nasem dome bylo uvaleno vecne bremeno. Problem je zpusoben najemnikem v prizemi, ktereho chce firma vlastnici dum vystehovat do mensiho bytu v temze patre, pry ze jeho puvodni najemni smlouva tykajici se bytu, ve kterem momentalne bydli, je neplatna. Jelikoz firma po zakoupeni domu precislovala jednotlive byty, ma v tom zmatek i katastr, ktery ted resi, ve kteremze byte ma najemnik z prizemi bydlet. Tento najemnik uvalil bremeno na cely dum, na cca 20 bytovych jednotek, aby nas pouzil jako "rukojmi", chce tim docilit toho, ze firma, ted nebude moc prodat zbyvajici volne bytove jednotky, kdyz je na nich vecne bremeno a nakonec ustoupi a necha najemnika napokoji. Soudime se uz 2 roky s katastrem a firmou a nikam to nevede.Tyka se to pritom prizemi, my jsme v 5.patre. Co se s tim da delat?Dekuji

poplatky

Jarmila Kalivodová, 13.04.2008 10:23:58

Dobrý den. Koupili jsme od starých manželů (82-87 let) zbytek nemovitosti a zajistili jsme jim v kupní smlouvě věcným břemenem doživotní užívání jejich bývalého majetku beze změn. Vzhledem k věcnému břemenu byla kupní cena podstatně menší. Daň z prodeje nemovitosti byla už zaplacena z odhadní, tedy vyšší ceny. FÚ od nich vyžaduje 7% daň z něčeho, čemu nerozumíme na 10 let - vlastně dopředu. Je to správné? Ta částka je vysoká. Pokud je to správně, mají možnost platit ročně? Komu ty peníze jdou? Vždyť stát za převod peníze dostal. Děkujeme za odpověď

Smlouva o převodu nemovitosti se zástavním právem

Vladimír Menclík, 17.01.2008 12:15:03

Dobrý den,
prosím o radu ve věci převodu nemovitosti.
Došlo k čerpání úvěru za účelem nákupu nemovitosti, úvěrová smlouvu jsem sepsal se známým (žádný příbuzenský vztah), já figuruji jako spoludlužník, mám stejné podmínky jako 1.dlužník, avšak ten vlastní celou nemovitost. Došlo mezi námi k dohodě, 1.dlužník chce odstoupit od smlouvy za předpokladu, že převezmu celý úvěr(a vlastnického práva na nemovitost se vzdá v můj prospěch), což je momentálně s bankou v řešení (vystaví pouze dodatek o změně k úvěrové smlouvě) a neměl by to být problém z hlediska mého příjmu.
Můj dodaz zní,zda existuje nějaký formulář smlouvy na převod nemovitosti se zástavním právem a kdo a v jaké výši platí daň z převodu nemovitosti, jelikož se nejedná o čisté darování a ani nejde o klasický nákup nemovitosti. Je nutné uzavřít vedle nového dodatku k úvěrové smlouvě ještě další smlouvu o převodu nemovitosti? Co je pro katastr rozhodující?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
V.Menclík

Re: Smlouva o převodu nemovitosti se zástavním právem

Renata Dvořáková, 14.06.2008 11:33:26

Dobrý den, prosím o radu, jakým způsobem zúžit SJM. Jedná se o byt v osobním vlastnictví.Jsme zapsáni v katastru nemovitosti. Potřebovala bych poradit, zda je možné SJM zúžit pouze na jednoho z manželů. Oba manželé s tímto návrhem souhlasí.Dotaz zní:lze tuto věc řešit pouze pomocí dohody o vypořádání SJM u notáře nebo se musí tento vlastnický podíl změnit na katastru nemovitosti?

Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den

Dvořáková

Daň darovací

Pavel Vlk, 16.01.2008 14:35:48

Prosím o radu ohledně darovací daně.
Své družce jsem vložil věcné břemeno na užívání bytu, hodnota 800000 a z tohoto věcného břemen jí byla vyměřena darovací daň. Chtěli bychom vědět zda podle nového zákona o dani dědické a darovací má možnost požádat o prominutí této daně a jakou by měla případně šanci. Je v plném invalidním důchodu a žijeme spolu ve společné domácnosti 30let. Daň platí od 20.7.2007. Děkuji za odpověď.

Re: Daň darovací

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.01.2008 11:06:50

Dobrý den,
v tomto případě záleží na datu vložení tohoto věcného břemene do katastru nemovitostí. Pokud se tak stalo do 31.12.2007, postupuje se podle staré úpravy a daň je tak třeba zaplatit; až od 1.1.2008 byste byli od placení daně osvobozeni.

věcné břemeno

petr, 13.01.2008 20:30:57

Žádám o radu,jedná se o spor s mojí sestrou která se domáhá věcného břemene přes můj pozemek ke vstupu do technické části jejího domu/sklep/jedná se o rekreační chalupu a soud přizval odborníka ve stavebnictví zda jde zřídit jiný přístup do technické části.Odborník zjistil,že je to možné.Ptám se proto zda se mám dále zaobírat věcným břemenem,když je možný přístup jiným způsobem a zda soud na tuto skutečnost bude reagovat.

Děkuji mnohokrát Petr

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »