Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
přijal jsem na DPČ na červenec učitelku do MŠ (úvazek 1).
DPČ mně doporučil zřizovatel, který mi na ni bude dávat peníze. Bojí se, že by jí vznikl nárok na dovolenou. Lze DPČ, nebo jsem měl uzavřít HPP? Děkuji.
Jestliže v jiných měsících jiné učitelky v MŠ vykonávají práci v pracovním poměru, proč to neplatí v červenci? A proč za červenec by neměla mít nárok na dovolenou, když jiné třeba za květen nárok na dovolenou mají? A vy za svou práci nárok na dovolenou máte? Asi ano.
§ 74 ZP
§74 (1) Zaměstnavatel má zajišťovat plnění svých úkolů především zaměstnanci v pracovním poměru.
Dobry den,
potrebovala bych poradit. Muj pritel pracuje v jedne firme na dohodu pri UP. Uz pul roku mu slibuji, ze dostane v nasledujich mesicich novou smlouvu, do hlavniho prac. pomeru. Od jineho zamestnavatele u ktereho bych chtela pracovat jsem ale slysela, ze od letosniho roku plati, ze pokud uzavru dohodu pri UP nemohu pak dostat smlouvu na HPP... Je to pravda? Zaroven mi ale tvrdi, ze mne nemuze vzit driv nez za dva mesice, a do te doby mi nechce dat zadnou smlouvu a pri tom chce at tam zacnu pracovat jiz ted. Jenze kolegove (jsou o dost starsi - ve skupine obyv. nad 55 let, normalni smlouvu dostali uz od 1.)
Dobrý den,
rozdělím odpověď na dvě části.
Nevím o žádném omezení, které by neumožňovalo člověka, jenž pracoval na dohodu, zaměstnat později na HPP. Zákoník práce takové omezení neobsahuje. Není ojedinělým jevem, že např. student při studiu pro firmu pracuje na dohodu a po ukončení studia k ní nastoupí na HPP. Nebo člověk, který má být do firmy přijat, pracuje ještě před přijetím (nepř. během výpovědní lhůty u předchozího zaměstnavatele) na dohodu a posléze je přijat na HPP.
V žádném případě nedoporučuji nastupovat nebo pracovat bez jakékoliv smlouvy nebo dohody. Nejen, že byste za odvedenou práci nemusela dostat zaplaceno, ale podílela byste se na podvodu Vašeho "zaměstnavatele".
Omlouvám se za opakované vložení stejné odpovědi. Druhá část mé reakce je níže.
Děkuji za radu. Bylo mi to podezrele, ledaze by to melo neco spolecneho s peneznimi prostredky od UP, se kterym je nejspis domluveny...
Ještě jednou dobrý den,
ano, ÚP v některých případech poskytují na zaměstnání uchazeče z evidence ÚP po určitou dobu finanční prostředky.
V takovém případě ale ÚP svůj příspěvek zpravidla podmiňuje uzavřením pracovní smlouvy (HPP) na dobu neurčitou.
ÚP neposkytuje žádný příspěvek firmám "zaměstnávajím" bez smlouvy. (Alespoň nevím o tom, že by se v tomto ohledu něco změnilo.)
Ano a proto mozna nez ukoncim podpurci dobu (do 5 mesicu pro nej nejsem pravdepodobne cilova skupina, ktere se ty prispevky uradu prace asi tykaji) mi nemuze dat dohodu, nebo se snazi na tom "vydelat" nebo usetrit co nejvice...
Co míníte tím, že před ukončením podpůrčí doby pro něj nejste cílová skupina? Podpůrčí dobu přece uchazeč nemusí vyčerpat celou. Najde-li práci, je pro něj přece mnohem výhodnější se "klasicky" zaměstnat.
Četla jste dole poznámku ke slibu příští smlouvy? Nepodařilo se mi 1. část odpovědi vložit napoprvé (musela jsem znovu zadat kód) a pak se vložila hned 2x. Druhá část je tedy úplně dole.
jen jsem si to spojila s tim, ze po peti mesicich se s uchazeci na UP uzavira nejaky individualni akcni plan - asi v tom smylu, ze takovy clovek patri do skupiny hure zamestnatelnych lidi, a pro zmenu tohoto stavu se hleda nejake reseni jak takoveho cloveka dostat do firmy, pro kterou by se uchazec z UP stal vyhodnejsim... ale podlozeno to nemam, jsou to jen me domnenky. asi to spolu nesouvisi.
Myslím, že by to naopak souviset mohlo. Působí to na mne tak, že by Vás ten druhý zaměstnavatel zaměstnal, kdyby na Vás od ÚP získal nějaký příspěvek. Mohlo by s tím souviset i jeho sdělení o "nemožnosti" někoho zaměstnat na HPP po předchozí DPČ.
Jak už jsem napsala, ZP tomuto nikterak nebrání. Kdyby Vás ale on nyní zaměstnal na DPČ, zřejmě by pak na Vás nemohl získat žádný příspěvek. V tom asi bude spočívat problém.
V takové situaci poradit neumím. Je mi jasné, že nějaký výdělek potřebujete. Přesto bych neradila spolupracovat na podvodu. Já jsem se vždycky řídila tak, "abych se mohla sama sobě mohla podívat do očí".
Proste mi nejde do hlavy, proc chce cekat az do srpna, kdy mi konci podpora. (Naznacil i neco v tom smylu, ze se na mne informoval na mem uradu prace.)
Tak to opravdu vypadá, že chce se smlouvou počkat až na příspěvek od ÚP.
Podívejte se na tento odkaz - v dolní části se píše o příspěvku na zapracování. Ten by těžko mohl získat, kdybyste už u něj pracovala na DPP či DPČ (= už byste byla zapracovaná).
Mohla byste se zkusit zeptat své zprostředkovatelky, jak to s těmi příspěvky je.
Aktivní politika zaměstnanosti a zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti (Portál MPSV):
http://portal.mpsv.cz/sz/zamest/dotace/apz
Dobrý den,
rozdělím odpověď na dvě části.
Nevím o žádném omezení, které by neumožňovalo člověka, jenž pracoval na dohodu, zaměstnat později na HPP. Zákoník práce takové omezení neobsahuje. Není ojedinělým jevem, že např. student při studiu pro firmu pracuje na dohodu a po ukončení studia k ní nastoupí na HPP. Nebo člověk, který má být do firmy přijat, pracuje ještě před přijetím (nepř. během výpovědní lhůty u předchozího zaměstnavatele) na dohodu a posléze je přijat na HPP.
V žádném případě nedoporučuji nastupovat nebo pracovat bez jakékoliv smlouvy nebo dohody. Nejen, že byste za odvedenou práci nemusela dostat zaplaceno, ale podílela byste se na podvodu Vašeho "zaměstnavatele".
Slib následného uzavření HPP je v poslední době čím dál častějším jevem. Protože si uchazeč může přivydělat jenom max. polovinu minimální mzdy, zneužívají firmy této situace a místo zaměstnání jednoho člověka na HPP zaměstnají dva i více lidí na DPP či na DPČ. Z těchto dohod za zaměstnance neodvádějí pojištění (za uchazeče hradí pojistné stát), čímž firmy "ušetří" nemalé částky a stát tak o tyto příjmy přichází, což se pak projevuje v nedostatku prostředků na důchody, nemocenské dávky ap.
Poznámka:
Firmám to prochází, protože se lidé bojí o ztrátu příjmu. Uchazeči si neuvědomují, že je takový "zaměstnavatel" nikdy nezaměstná na HPP (proč, když "může ušetřit"?), ani to že se svou prací pro podvodníka podílejí na podvodu firem, pro něž pracují.
-------------
Jediné řešení vidím v důsledném odmítání takových "nabídek práce" a oznamování nepoctivého jednání firem příslušným orgánům - Úřadu práce, oblastnímu Inspektorátu práce, OSSZ, ...
Můžete to prosím konkretizovat, že "za uchazeče hradí pojistné stát"? Jak jste to myslela? Velmi mě to zajímá, protože jsem před týdnem nastoupil do ochranky na DPČ a bylo mi řečeno že za mě nebudou nic hradit, přitom pravděpodobně daň z příjmu budou odvádět, protože kolega mi ukazoval svou výplatní pásku kde byly nějaké odvody - zkrátka hraje se zde na hrubé vs čisté. Jsem teď vedený jako osoba bez zdanitelných příjmů u VZP a platím si to sám. Sociální si neplatím. Právě řeším jestli se tímto pro mě něco změní nebo to mám nechat tak. Příjem bude přes 10000 "čistého" a hodin rozhodně více jak 20 týdně, jestli to má na to nějaký vliv.
Dobrý den,
stát hradí zdravotní a sociální pojistné za uchazeče o zaměstnání po celou dobu evidence na Úřadu práce. Uchazeči o zaměstnání si během registrace na ÚP mohou přivydělávat. Podmínkou je přivýdělek ÚP nahlásit (předložit uzavřenou dohodu). Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti nesmí takový výdělek překročit polovinu minimální mzdy - tedy 4.000 Kč.
Dobrý den,
v rámci DPČ lze podle Zákoníku práce vykonávat práci v rozsahu max. do 20 hodin týdně. Příjmy z DPČ podléhají příjmy jak dani z příjmu, tak odvodům na zdravotní a sociální pojištění.
Zdravotní a sociální pojištění se neodvádí jenom z DPP, ale DPP lze podle ZP uzavřít v maximálním rozsahu 150 hodin v jednom kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele.
Dobrý den,
v rámci DPČ lze podle Zákoníku práce vykonávat práci v rozsahu max. do 20 hodin týdně. Příjmy z DPČ podléhají příjmy jak dani z příjmu, tak odvodům na zdravotní a sociální pojištění.
Zdravotní a sociální pojištění se neodvádí jenom z DPP. V takovém případě je nutné se k platbě pojistného přihlásit jako OSVČ u příslušné pojišťovny sám.
Poznámka: DPP lze podle ZP uzavřít v maximálním rozsahu 150 hodin v jednom kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele.
Ještě bych doplnila, že pokud si jako OBZP nehradíte sociální pojištění, nezapočítává se Vám doba, po niž pojištění nehradíte do odpracovaných let pro účely vzniku nároku na důchod, což může vést k tomu, že v době dosažení důchodového věku nebudete mít odpracován požadovaný počet let.
Takže je to trochu jinak než jsem původně myslel. Pracuji na DPP a firma to má ošetřené formou odměn (oněch 150 hod). Čímž považuji problém za vyřešený. Měl jsem strach abych pak "státu" někde něco kromě zdravotního nedlužil. S tím důchodem máte pravdu a budu muset situaci řešit. Mám jen důchodové připojištění a stejně situace s důchody spěje ke kolapsu takže jinak to ani nepůjde.
Dobrý den,
právě pro situaci s důchody jsem připomněla, že v případě, kdy se neplatí sociální pojištění, se příslušná doba nezapočítává do odpracovaných let. Těmi se budou řídit i soukromé fondy. Důchody vyplácet budou až po splnění nároku - odpracování počtu let stanoveného zákonem.
A mohla byste zde prosím uvést jaký je minimální počet odpracovaných let? Dá se do něj započítat i legální práce v zahraničí v rámci EU? Děkuji.
Dobrý den,
do konce loňského roku byl minimální počet odpracovaných let 25, od letošního roku se začal zvyšovat. Postupně (podle ročníku narození) by měl být 35 let (po roce 2018).
Soukromými fondy jsem nemínila důchodové připojištění, ale tzv. "třetí pilíř", do nějž se plánuje část důchodů převést. Lze předpokládat, že důchody z tohoto pilíře se budou vyplácet za stejných podmínek jako důchody od ČSSZ/OSSZ.
Důchodový věk si můžete spočítat na kalkulačce důchodového věku:
http://www.finance.cz/duchody-a-penze/financni-kalkulacky/duchodovy-vek/
Podmínky nároku na důchod:
http://www.finance.cz/duchody-a-penze/informace/starobni-duchody/narok-na-starobni-duchod/
V mé smlouvě o penzijním připojištění není nic uvedeno o minimálním počtu odpracovaných let. Je zde uveden jen minimální počet měsíců po které se musí odvádět připojištění, aby na něj vznikl nárok.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com