Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
je mi 17 let a můj otec je z dětského domova. Adoptoval ho manželský pár, ze kterého u nyní ani jeden nežije. Já bych rád poznal otcovy pravé rodiče - mám číslo spisu, ve kterém se jednalo o umístění do domova, takže v něm určitě jsou jména a kontakt na jeho pravé rodiče. Je možno, aby do něj já nahlédl? Příp. za jakých podmínek, či snad až po dovršení 18 let? Opravdu mi na tom hodně záleží.
Děkuji za jakoukoliv radu a pomoc.
Dobrý den, nahlížení do spisu je upraveno v občanském soudním řízení v § 44, kde je stanoveno: (cituji)
(1) Účastníci a jejich zástupci mají právo nahlížet do soudního spisu, s výjimkou protokolu o hlasování, a činit si z něho výpisy a opisy.
(2) Každému, kdo na tom má právní zájem nebo kdo pro to má vážné důvody, předseda senátu na žádost povolí, aby nahlédl do spisu a aby si z něho učinil výpisy nebo opisy, ledaže jde o spis, o němž právní předpisy stanoví, že jeho obsah musí zůstat utajen.
(3) Při povolování nahlížet do spisů je nutno učinit takové opatření, aby byla zachována tajnost utajovaných informací chráněných zvláštním zákonem. 56)
(4) Odstavce 1 až 3 se použijí obdobně pro přehrávání záznamů, poskytování jejich kopií nebo pro jiné způsoby zachycení obsahu listiny.
Čili pokud soud Vaší žádosti vyhoví, budete moci do spisu nahlédnout. Ale s ohledem na zákon na ochranu osobních informací je pravděpodobné, že z informací ze spisu rodiče Vašeho otce nenaleznete.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com