Výpověď z nájmu bytu pronajímatelem - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

výpověď z nájmu bytu pronajímatelem

Josef Sekan, 24.11.2010 18:12:53

Dobrý den,
bydlím v pronajatém pokoji a pronajímatel chce na abych do dvou měsíců opustil byt. Má zájem si místo mě nastěhovat své kamarády. V podnájemní smlouvě mám uvedeno, že výpověď mi pronajímatel musí doručit písemně a výpovědní doba činí 2 měsíce. Dohledával jsem informace v obč. zákoníku a tam je uvedena minimální výpovědní lhůta 3 měsíce. Platí pro mě doba uvedena na smlouvě nebo ta v obč. zákoníku. Má právo mi pronajímatel vypovědět smlouvu na základě ústního oznámení? Je jeho důvod výpovědi dostačující?
Děkuji moc za odpověď!

Re: výpověď z nájmu bytu pronajímatelem

Petra Janátová, 01.12.2010 10:28:43

Dobrý den, nájem bytu je chráněn zákonem, tedy ujednání v nájemní smlouvě, která jsou v rozporu se zněním zákona a jsou z pohledu nájemce méně výhodná, jsou neplatná. Tedy výpovědní doba musí být alespoň 3 měsíce. Výpověď Vám musí být předána písemně a musí v ní být uveden výpovědní důvod (který je stanoven v obč. zákoně - § 711, příp. § 711a). Rovněž musí být nájemce ve výpovědi poučen o možnosti podat k soudu žalobu na neplatnost výpovědi atd. Odůvodnění vypovězení smlouvy pronajímatelem rozhodně není výpovědním důvodem dle občanského zákona.

Re: výpověď z nájmu bytu pronajímatelem

Petra Janátová, 01.12.2010 14:57:49

Ještě jen pro upřesnění dodávám, že uvedené informace předpokládají, že máte uzavřenou nájemní smlouvu (tedy že pronajímatel je vlastníkem předmětného bytu). Pokud je uzavřena podnájemní smlouva (pronajímatel je sám nájemcem, nikoli vlastníkem bytu), pak se tento právní vztah řídí § 719 obč. zákona a tedy v takovém případě může být podnájemní smlouva vypovězena z jakéhokoli důvodu a výpovědní doba se řídí smluvním ujednáním.

Výpověď z nájmu bytu pronajímatelem

Miroslav Majer, 01.04.2010 10:26:06

Dobrý den,
pronajímám byt v osobním vlastnictví, ale nastal mi takový problém. Na nájemníky jsou opakovaně stížnosti a teď to vyvrcholilo napadením v mém bytě.. Když jsem koukal na nájemní smlouvu kterou mají na dobu určitou, našel jsem tam překlep že platí od 4.9. 09 do 4.9. 09. Smlouva je jinak v pořádku pouze jsme si toho u podpisu ani jeden nevšimli. Mám právo vystěhovat nájemníky bez výpovědní lhůty 3 měsíce? Nebo je to právně napadnutelné?

Děkuji za odpovědi M. Majer

Re: Výpověď z nájmu bytu pronajímatelem

Petra Janátová, 02.04.2010 15:01:11

Dobrý den, domnívám se, že v tomto případě půjde pouze o chybu v psaní (dle § 37 odst. 3 občanského zákona) a právní úkon je proto platný neboť skutečná vůle byla prokazatelně sjednat nájem do 4.9.2010. Proto musíte nájemní smlouvu vypovědět (ze zákonných důvodů) a dodržet výpovědní lhůtu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »