právo na siluety a názvy automobilů - fórum

Kategorie: Právo duševního vlastnictví / Autorské právo

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

právo na siluety a názvy automobilů

David Siml, 26.03.2010 09:55:56

Dobrý den,

vytvořil jsem kolekci designů, které jsem chtěl tiksnout a prodávat. Kontaktoval jsem firmu Škoda Auto s prosbou o svolení využití znaku a odpověděli, že nedávají k tomu to svolení. Chtěl bych se zeptat, zda se jejich porávo vztahuje pouze na samotné logo nebo i na názvy automobilů, případně jejich siluety.
Náhled designu zde:
http://www.nahrejto.cz/files/12607692324330580591.jpg

Děkuji mnohokrát předem za rady.

Re: právo na siluety a názvy automobilů

Karel Dlouhý, 26.03.2010 18:11:49

Nerozumím, proč tomu říkáte "kolekce designů".

Myslím, že nejde o obrysy (siluety), nýbrž o normální černobílé kresby (pérovky).

Vy jste autorem té kresby a celého návrhu?

Mně se zdá, že to vypadá jako dobový prospekt automobilu Škoda 105 S. Čili ten bez souhlasu autora nemůžete použít.

David Siml, 26.03.2010 18:16:53

Děkuji za reakci.
Ano jak říkáte všechno jsme dělal sám od návrhu až po kresbu automobilu. Bylo to několik desítek hodin práce..Teď řeším, zda to celé mohu použít pokud odstraním logo?? Nebo se právo vztahuje i na siluetu jako celkový tvar automobilu a nemohu ho použít??
Dík

David Siml, 26.03.2010 18:18:19

To, že vám to přijde jako dobové mi svým způsobem lichotí, protože to tak působit má. Opět opakuji vše je moje dílo...

Karel Dlouhý, 26.03.2010 21:20:37

Toto je diskusní fórum, ne právní poradna.
Můj názor je, že si můžete nakreslit, co chcete - třeba někdo maluje lokomotivy a pak je vydá na pohlednicích. Mají právo na značku, tu použít nesmíte. Nesměl byste napodobit auto (tedy postavit ve skutečné velikosti).
Ale nakreslit snad ano.

A co se jich třeba zeptat, poslat jim ukázku?

David Siml, 26.03.2010 22:27:25

Sdílím podobný názor a děkuji alespoň za rady. Se značkou je to zřejmé, ale taky si myslím, že nakreslit si mohu, co chci..Ovšem stále jsme nepřišel na to jak to mít zjištěné najisto.
Dotaz so Škody jsem směřoval jako na dílo jako celek a bohužel nebyli moc vstřícní a pouze to zamítli, že se to neslučuje s jejich propagační strategií. Proto jsme nechtěl vznést tento dotaz přímo na ně, jelikož si mylsím, že s tímto přístupem by řekli, že nesmím nic spíše než ať nepoužiji logo a zbytek ano. Proto se také snažím získat nějakou odbornější radu. Nejedná se mi o to, že bych za radu nechtěl zaplatit 80Kč nebo kolik stojí, ale nenašel jsem příslušnou sekci, a proto jsem si nebyl jist, zda by případná rada byla opravdu směrodatná a závazná.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »