Rodičovská dovolená - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

nárok na doplaceni RP

Lucie Nytrová, 22.04.2012 08:45:21

dobrý den, 28.5.2010 se mi narodilo dítě u kterého jsem si nastavila délku rodičovské dovolené a tím i pobírání rodičovského příspěvku na 3 roky. Avšak podmínky u rodičovského příspévku se změnily a to tak, že je stanovena jednotná částka na dítě a žena si vybírá v jakých dávkách ji bude čerpat. Momentálně jsem ale otěhotněla a dítě se mi narodí v říjnu tohoto roku,tedy před dovršením 3 let prvního dítěte. Mám tedy nárok na doplacení částky rodičovského příspěvku do dovršení věku 3 let prvního dítěte?

Re: nárok na doplaceni RP

ivzez , 24.04.2012 19:30:41

Jakákoliv dávka v rodině náleží pouze na nejmladší dítě. Tzn., že nástupem na mateřskou dovolenou skončí Vaše rodičovská dovolená (nelze čerpat souběžně dva typy volna od zaměstnavatele). Rodičovský příspěvek Vám bude náležet do data nástupu na další MD, během níž budete pobírat peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění).

Na doplacení RP podle mne nárok nemáte, ale informujte se u úřadu práce, který tuto sociální dávku vyplácí.

Rodičovská dovolená

Martina Zapletalová, 16.03.2010 21:44:16

Dobrý den. Koncem dubna mi končí rodičovský příspěvek, který jsem si zvolila na dva roky a měla bych po předchozí domluvě se zaměstnavatelem nastoupit do práce. Z rodinných a zdravotních důvodů, které mi změnily mé původní záměry, bych ráda zůstala se synem doma až do jeho tří let věku bez nároku na nějaké příspěvky. Může mi v tomto případě zaměstnavatel dát výpověď? Jakým způsobem situaci řešit - musím nastoupit do zaměstnání a žádat o odklad či neplacené volno, nebo hlásit se na nějakém úřadě? Jakým způsobem se řeší placení sociálního a zdravotního pojištění? V případě dalšího těhotenství (rizikového), mohu přejít na neschopenku a pak na mateřskou a jakým způsobem? Děkuji za odpověď. Martina Z.

Re: Rodičovská dovolená

Karel Dlouhý, 22.03.2010 18:13:46

Je třeba rozlišovat rodičovskou dovolenou (tedy dobu, o kterou jste zaměstnavatele požádala a on je povinen vyhovět) a dobu pobírání rodičovského příspěvku.
Tedy pokud jste původně požádala o rodičovskou dovolenou třeba do 30. 4. 2010, nyní požádejte o další RD do 30. 4. 2011 (tedy do 3 let věku dítěte přesně).
Je povinen vyhovět. V době RD nemůže dát výpověď.
Na prac. neschopnost nemůžete přejít (když práci nevykonáváte, jste na rodičovské dovolené).
O peněž. pomoci v mateřství - viz zodpovězené dotazy na toto téma, za jakých podmínek je vyplácena.
Pokud nebude nárok, tak rodičovský příspěvek ode dne porodu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »