Dovolená po uplynutí doby určité - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dovolená po uplynutí doby určité

I.G., 16.03.2010 20:37:38

Dobrý den,

v pracovní smlouvě mám napsáno, že si vzniklou dovolenou mohu čerpat v době tzv. velkých prázdnin, pracuji ve školství.
Pracovní smlouvu mám na dobu určitou, tzn. do 30.6.
Mohu tomu rozumět tedy tak, že i v případě neprodloužení pracovní smlouvy mi bude vzniklá dovolená vyplacena? A já obdržím v ještě v srpnu výplatu?

Děkuji

I.G.

Re: Dovolená po uplynutí doby určité

Karel Dlouhý, 16.03.2010 20:55:46

§ 222 (2) Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za 4 týdny nevyčerpané dovolené pouze v případě skončení pracovního poměru. Náhrada mzdy nebo platu za tu část nevyčerpané dovolené, která přesahuje 4 týdny, přísluší zaměstnanci nejen v případě skončení pracovního poměru, ale i v případě, že zaměstnanec nemohl tuto dovolenou vyčerpat do konce příštího kalendářního roku.

§222 (4) Zaměstnancům uvedeným v §213 odst. 3 (tj. učitekům) přísluší náhrada mzdy nebo platu nejvýše za 4 týdny nevyčerpané dovolené.

-----
Měla byste si dovolenou čerpat i o vánočních a jarních prázdninách. Resp. není mi jasné od kdy do kdy máte pracovní poměr (pokud máte prac. poměr od 1. 9. do 30. 6., tak byste dovolenou vůbec nemohla čerpat?).
Maximálně můžete dostat proplacené 4 týdny nevyčerpané dovolené.

I.G., 18.03.2010 00:29:23

Děkuji za odpověď a pro upřesnění uvádím, že pracovní smlouvu mám od 27.8. - 30.6. na dobu určitou a je v ní uvedeno, že dovolenou si mohu čerpat v době tzv. vedlejších prázdnin (nechtěně jsem Vám napsala velkých prázdnin, ale znovu jsem se dnes podívala na smlouvu a stojí tam vedlejších) - jarní, velikonoční, vánoční, podzimní.

V tuto chvíli mi zbývá 26 dnů dovolené a žádné vedlejší prázdniny už nebudou, mohu tomu rozumět tak, že mi dovolena na zotavenou bude proplacena po skončení pracovního poměru v délce 4 týdnů?

Děkuji

Karel Dlouhý, 22.03.2010 18:08:10

že mi dovolena na zotavenou bude proplacena po skončení pracovního poměru v délce 4 týdnů?

Nárok na dovolenou se posuzuje každý kalendářní rok samostatně:
2009: 4/12 z 40 dnů, tj. 13 dnů
2010: 6/12 z 40 dnů, tj. 20 dnů

Pokud Vám zbývá nevyčerpaných 26 dnů, obávám se, že tedy 6 dnů Vám nebude proplaceno.

Možná by Vám třena koncem června mohli určit čerpání nějakého dne.

Nebo se poraďte u školských odborů - za podmínka "dovolenou si mohu čerpat v době tzv. vedlejších prázdnin" není v rozporu s dobrými mravy - když je zřejmé, že na počet dnů to nevychází.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »