dotaz - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Práce přesčas

Radoslav Borůvka, 13.08.2008 12:41:09

Dobrý den .pracuji v prodejně potravin ve funkci vedoucího. Z důvodů nemoci a dovolených mám za poslední 3 měsíce 178 hod přesčasů. Zaměstnavatel mě je nechce proplácet s tím , že si někdy v době 3 měsíců budu vybírat náhradní volno. Prosím jak to tedy je ? Mám právo na proplacení nebo musím respektovat vnitropodnikové směrnice ohledně ´vybírání náhradního volna ? S tím já nesouhlasím.Navíc mě nutí dělat další přesčasy a popkud je odmítnu tak mi dají hrubé porušení pracovní kázně. Děkuji za odpověď Borůvka

Re: Práce přesčas

Mgr. Oldřich Topka, 22.08.2008 10:24:48

Dobrý den, náhradní volno si můžete vzít jen pokud se na tom dohodnete. Na tom žádná interní směrnice nic nemění. Pokud tedy trváte na příplatcích, nemůže Vás nutit k volnu ani neodůvodněně vyhrožovat. Kromě toho nařízený přesčas nesmí přesáhnout 8 hodin týdně. Co je nad tento limit, to je pouze se souhlasem zaměstnance a nařizovat to nelze.
Pokud příplatky nezaplatí do 15 dnů po výplatním termínu, můžete okamžitě zrušit PP a podat žalobu o zaplacení dlužných nároků.

Dotaz na pracovní dobu

Eva Mlčochová, 13.08.2008 10:53:12

Dobrý den, prosím o zaslání odpovědi na můj dotaz.
Mám smlouvu o obchodním zastoupení na IČO. Odměnu za sjednávání zakázek v oblasti inzerce mám 10.000,-Kč a provize ze sjednaných zakázek.Firma mi chce dát jako dodatek ke smlouvě dodržování 8 hod. pracovní doby, kterou chce po mně dodržovat.Přitom jsme se při nástupu dohodli spíše na volném klasickém postupu, jaký je při spolupráci na IČO standartní. Nechci podepsat tento dodatek a můj dotaz zní, zda to firma po mně může požadovat ze zákona, pokud nejsem zaměstnanec, ale mám s ní smlouvu na IČO.Co mi doporučujete ?
Velmi Vám děkuji a jsem s pozdravem

Eva Mlčochová
603 526 021
meil : eva.mlc@seznam.cz

Re: Dotaz na pracovní dobu

Mgr. Oldřich Topka, 22.08.2008 10:20:17

Dobrý den, tohle skutečně nesouvisí s pracovním právem. Vy jste OSVČ, plníte zakázku pro objednatele, ale svůj čas si při tom organizujete sama. Pokud Vám chtějí předepisovat nějakou "pracovní" dobu, pak ať Vás zaměstnají, ale k tomu, aby jste jim přistoupila na tzv. "Schwarz-systém", který obchází zákony, Vás nutit nemohou.

dotaz

isabell, 11.01.2008 10:56:27

Dobrý den 31:12.07 jsem dala v zaměstnání výpověď dohodou.Teď jsem evidovaná na ÚP. Momentálně si hledám zaměstnání.Chtěla jsem se zeptat, bydlím na severu moravy a v únoru se chci stěhovat do Prahy, proto bude obtížné docházet na ÚP v místě mého bydliště, je možné se ´přeregistrovat na ÚP v Praze? Co proto musím udělat? Dále jsem se chtěla zeptat, když bych chtěla jít pracovat do zahraničí jaké formality musím vyřídit? Děkuji moc za odpověď email:jolie43@seznam.cz

Re: dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 11.01.2008 11:10:04

Dobrý den, uvádíte, že jste registrovaná na úřadu práce. Tudíž jste povinna se pravidelně dostavovat a máte na úřadu přiděleného referenta. Ten je povinen poskytovat Vám konzultace ve věci zprostředkování zaměstnání, včetně toho, jak postupovat při změně bydliště. Další rady můžete získat na informacích na ÚP, kde Vás seznámí s podmínkami práce v zahraničí.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »