konkurenční doložka - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Konkurenční doložka mandátní smlouvy

Kristina Hašková, 30.10.2009 20:03:35

Zdravím Vás,
měla jsem uzavřenou mandátní smlouvu se společností, která se zabývá finančním poradenstvím, ve které byla konkurenční doložka. Tuto smlouvu jsem po dvou letech práce pro společnost vypověděla z důvodu opožděných výplat a začala podnikat pro jiné společnosti. Po půl roce mé nezávislé činnosti jsem dostala dopis od první společnosti, že jsem porušila mandátní smlouvu a dle konkurenční doložky, která mi zakazuje po dobu tří let pracovat v tomto oboru pro konkurenční společnosti, mám do měsíce uhradit 1 000 000Kč jako pokutu, dále 500 000Kč za školení, které jsem si ale před nástupem do společnosti zaplatila sama! Navíc po mě chtějí zaplatit i s prodlením peníze, které jsem vydělala u jiných společností.
Má na to společnost právo? Jak mám postupovat?
Děkuji za radu, KH.

konkureční umluva

Monika Petkovová, 26.02.2009 22:05:18

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat pokuj je ve smlouvě uvedené konkureční umluva,kterým dnem zaniká?Děkuji
PP byl skončen 31.12.2008

Výpověď / neplatnost jednostranné konkurenční doložky

Marie Krausová, 12.01.2009 20:57:29

Dobrý den,
se zaměstnavatelem jsem měla uzavřenou dohodu o provedení práce na celý rok 2008 (jednalo se o "Švarcsystém" - dostával jsem výplatu každý měsíc, ale o to teď nejde).

Ve smlouvě mám odstavec nazvaný "Konkurenční ujednání", zavazující mne k tomu, že po ukončnení dohody nesmím 1 rok pracovat pro "třetí stranu, která má či měla snluvmí vztah se zaměsnavatelem bez píseného souhlasu zaměsnavatele" (týká se §310 ZP). O kompenzaci dle §310 zde ovšem není ani zmínky.

Předpokládám, že mi zaměstnavatel nebude vyplácet kompenzaci za "nekonkurenci", a ani to není v mém zájmu - rád bych dosáhla (z pracovních důvodů) neplatnosti konkurenční doložky.

Chci se optat, zda musím doložku písemně vypovědět poté, co mi zaměstnavatel nezaplatí kompenzaci za předchozí měsíc, nebo zda mohu tuto doložku "v tichosti" přejít, protože už jen fakt, že mi nezaplatil, ji zneplatňuje, nebo je tato doložka neplatná už pro to, že je jednostranná?

Děkuji předem za odpověď.

Konkurenční doložka

Jan Vávra, 30.10.2008 21:00:00

Dobrý den,

rád bych se vás zeptal na jednu otázku. Jelikož mi zaměstnavatel nevypověděl konkurenční doložku s výpovědí, kde je psáno, že po dobu 12 měsíců nesmím konkurovat s tím, že na druhou stranu mi bude 12 měsíců vyplácena průměrná měsíční mzda. Jelikož už uběhlo 5 měsíců, tak bývalý zaměstnavatel mi nic neplatí. Mám mu napsat nějaký dopis s upozorněním, že je povinen mi platit to, co je ujednáno ve smlouvě nebo na něj mám rovnou podat žalobu, třeba ke konci konkurenčního období? Ještě jsem po první výpovědi dostal od téhož zaměstnavatele výpověd druhou, cca. po jednom měsíci, kde už kon.doložku zrušil,ale to už je nejspíš jenom výkřik do tmy nebo způsob nějakého zastrašení. V tuto dobu mu žádným způsobem nekonkuruji a rád bych tuto konkurenční doložku uplatnil. Předem Vám děkuji za Vaši odpověd.

Re: Konkurenční doložka

Mgr. Oldřich Topka, 06.11.2008 14:15:05

Dobrý den, zaměstnavatel může od této dohody odstoupit pouze v době trvání PP, pak již tuto možnost nemá. Podle všeho by tedy dohoda měla být platná a kompenzaci by platit měl. Můžete mu zaslat upomínku s tím, že nesplní-li co má, podáte žalobu. Tu byste pak měl v zájmu jistoty raději konzultovat s advokátem.

Zákaz konkurence

Renata Pavlíková, 06.10.2008 14:14:56

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na část mojí pracovní smlouvy. Původně to měla být konkurenční doložka, nakonec je to však formulováno takto:
III. Zákaz konkutence
1.Zaměstnanec se zavazuje, že nebude:
•vedle svého zaměstnání vykonávat žádnou výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, nebo která má soutěžní povahu vůči podnikání zaměstnavatele, pokud k tomu zaměstnavatel neudělí předchozí písemný souhlas
2.V případě porušení bodu III odst. 1 se obě strany dohodly na smluvní pokutě ve výši trojnásobku prokázaného obohacení, splatné do 15-ti dnů od doby prokázání této skutečnosti.

Měla bych nastoupit jako grafička a firma nevyužívá žádné netradiční nebo patentované postupy pro výrobu grafiky, než kdokoliv jiný. Pokud bych získala na základě svých vlastních kontaktů a svého vlastního úsilí zakázku, můžu ji přijmout? Může mě zaměstnavatel tímto způsobem "omezovat" a zakazovat mi vykonávat vlastní zakázky mimo firmu bez nějakého vyrovnání z jeho strany?
Děkuji

Re: Zákaz konkurence

Mgr. Oldřich Topka, 10.10.2008 11:06:55

Dobrý den, konkurenční ujednání má dvě roviny. Jednou je sjednání zákazu výkonu jiné činnosti přímo v pracovní smlouvě a pro dobu trvání PP, kdy podle ZP skutečně bez souhlasu nesmí konat práci pro subjekty se shodným předmětem činnosti (§304 ZP). Za to žádná náhrada nepřísluší. Není na tom nic, co by po Vás chtít nemohl.
Druhou je pak konkurenční doložka pro případ skončení PP. Tou se zaměstnavatel chrání před zneužitím informací, které zaměstnanec u něj získal a mohl by je "prodat" jinde na jeho úkor. Za toto je však již povinen platit bývalému zaměstnanci jistou kompenzaci (§310 a 311 ZP).

Re: Zákaz konkurence

Renata Pavlíková, 10.10.2008 12:26:29

Děkuji za odpověď a odkazy na příslušné paragrafy ZP. V §304 ZP je v odstavci 3 uvedeno, že "Omezení stanovené v odstavci 1 se nevztahuje na výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti." Co vše je zahrnuto do umělecké činnosti? Předpokládám, že grafika, kterou se živím, to asi nebude?
Děkuji.

Konkurenční doložka při práci na ŽL

Iva Krásná, 03.04.2008 14:29:01

Dobrý den, pracovala jsem na ŽL jako prodejce ekonomického informačního systému na Smlouvu o obchodním zastoupení podle par.652, kde byla vepsána konkurenční doložka, že po dobu 6 měsíců po ukončení činnosti nesmím vykonávat tuto činost u jiné společnosti pod pokutou 200.000,-Kč.Žádná kompenzace ze strany firmy vůči mé osobě zde nebyla uvedena. Tato společnot poskytovala i certifikační služby, které jsem já v jejím zastoupení nezprostředkovávala. Zajímalo by mne, zda mohu po 2 měsících od ukončení spolupráce nastoupit jako zaměstnanec na HPP u společnosti zabývající se pouze certifikací (žádný software nenabízí) bez toho, že bych byla obviněna z porušení konkurenční doložky od předchozí firmy ? Děkuji za odpověď.

Re: Konkurenční doložka při práci na ŽL

Mgr. Oldřich Topka, 04.04.2008 10:07:31

Dobrý den, neznám znění Vaší konkurenční doložky, to by jste ji musela předložit k posouzení. Jednalo se ovšem o smlouvy mimo oblast pracovního práva, takže co jste si ujednali, je Vaše věc. Doložka se řídí jinými pravidly a kompenzace není nezbytně nutnou podmínkou platnosti (viz např. §672a obchodního zákoníku). Nekonkurenční jednání se však týká především oblasti, která byla předmětem Vaší činnosti. To, že firma provozuje i jiné činnosti, na kterých jste se však nepodílela, by nemělo zakládat konkurenční jednání.

dotaz-konkurenční doložka

Petr Kořínek, 02.04.2008 18:26:57

Dobrý den,
Mám se svým zaměstnavatelem v dodatku pracovní smlouvy z 3.1.2002 sjednánu konkurenční doložku následujícího znění.

V návaznosti na §29 odst. 2 Zákoníku práce se sjednává mezi společností a pracovníkem konkurenční doložka v tomto znění:
Pracovník se zavazuje, že do 12 měsíců po skončení pracovního poměru nebude vykonávat přímo ani nepřímo činnost, která je předmětem činnosti společnosti, s níž skončil pracovní poměr. V případě porušení tohoto závazku zaplatí pracovník společnosti smluvní pokutu v částce Kč 150 000,- (slovy: jedniostopadesáttisíckorunčeských).

Domnívám se, že tato je neplatná, jelikož je sjednána na základě již zrušeného zákona a má diskriminační charakter (není zde závazek ze strany společnosti po dobu trvání konkurenční doložky).
Předem děkuji za odpověď.

Re: dotaz-konkurenční doložka

Mgr. Oldřich Topka, 03.04.2008 13:32:39

Dobrý den, pracovní smlouva je ze dne 3.1.2002, tj. z doby platnosti starého zákoníku práce. To, že od 1.1.2007 je v platnosti nový zákoník práce vůbec neznamená, že by ustanovení z dřívější doby neměla platit. V roce 2002 dokonce ani nebylo stanoveno, že by byl zaměstnavatel povinen vyplácet nějaké kompenzace. Kompenzace platí až od 1.1.05 na základě novely starého ZP 46/04 Sb., kde bylo uvedeno, že "Smlouvy o konkurenční doložce sjednané podle § 29 odst. 2 věty druhé a třetí a ujednání o odchodném sjednané podle § 29 odst. 3 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 155/2000 Sb., uzavřené přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona a pracovní poměry na dobu určitou, které vznikly přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, se řídí dosavadními předpisy.". Takže prohlášení o diskriminaci není na místě.

konkurenční doložka

H.D., 11.01.2008 10:43:45

Dobrý den,
můj dotaz se týká konkurenční doložky v mandátní smlouvě, kterou jsme se "zaměstnavatelem" ukončili výpovědí. Tato mandátní smlouva se vztahovala na práci v jazykové škole, která na základě licence pracuje s urč. technologií. V mand. smlouvě mám stanoveno, že tuto technologii nesmím používat jinde než v této škole, a to ani nikdy po ukončení spolupráce se školou. Pracovala jsem tam na ŽL. Týká se i mě konkurenční doložka a tedy případné peněžité vyrovnání po dobu 1 roku od ukončení spolupráce? Děkuji

Re: konkurenční doložka

Mgr. Oldřich Topka, 14.01.2008 11:12:08

Dobrý den, toto se Vás netýká, protože Váš vztah založený mandátní smlouvu vůbec nepodléhá režimu zákoníku práce. Platí to, co jste si ujednala s mandantem (jak píšete "zaměstnavatelem"). Takže jeho technologii raději nepoužívejte. Kdyby Vám prokázal, že ji využíváte jinde, mohl se dožadovat sankce.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »