Kategorie: Obchodní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, před necelým rokem jsem zakoupil nový osobní automobil v autorizovaném autosalonu nejmenované značky. Jednalo se o model s výbavou, který neměli skladem. Jeden poslední u dovozce ještě byl, tak jej objednali...
Všechno bylo OK až do té chvíle, než jsem zavolal do autorizavaného servisu, abych se objednal na první servisní prohlídku. Po nadiktování VIN mi technik sdělil, že auto má prošlou záruku, protože nebylo na první servisní prohlídce! Po delším rozhovoru jsme zjistili, že auto již bylo jednou registrováno a zřejmě vráceno zákazníkem nebo používano jako předváděcí vozidlo a v době, kdy jsem ho kupoval, bylo již cca rok staré! Zdůrazňuji, že jsem o této skutečnosti prodejcem nebyl informován ani upozorněn, rovněž cena byla totožná s ceníkovou.
Můžete mi prosím sdělit, zda mám nárok na nějakou formu odškodnění a je-li právně vymahatelná a případně s jakou úspěšností?
Moc Vám děkuji a přeji pěkný den,
S pozdravem,
K.V.
Jedná se o rozpor s kupní smlouvou. Vozidlo nemá vlastnosti Vámi výslovně vymíněné (mělo být nové - rok staré), proto máte nárok na výměnu věci, tj. stejný model se stejnou výbavou a úplně nový, od jeho obdržení Vám poběží nová záruční lhůta 2 roky. Pokud nebude výměna možná, můžete od smlouvy odstoupit nebo požadovat přiměřenou slevu. Volba bude na Vás. Při odstoupení od smlouvy Vám bude vrácena kupní cena snížená o opotřebení vozidla za dobu užívání.
Díky za Vaši odpověď a zájem.
A nebude problém to dokazovat, protože na tachometru bylo cca 15km?
Vlastně jediný důkaz a to jak jsem se to dozvěděl, bylo přes konkurenční autoriz. servis - ztráta záruky z důvodu promeškání 1. servisní prohlídky - vůz byl registrován téměř rok před tím, než jsem ho zakoupil já.
S pozdravem, Vychyta
Tachometr lze přetočit, pokud máte písemné vyjádření autoservisu, mělo by to stačit. Dále upozorňuji, že podle zákona o ochraně spotřebitele nelze záruku vázat na podstoupení servisní prohlídky v zákonné dvouleté lhůtě, toto by bylo důvodem pouze, pokud by byla záruka dobrovolně prodloužena nad zákonnou dvouletou lhůtu.
Zdravím,
získal jsem nové informace. Takže s autem se nejezdilo, tzn. nebyl vyplněn velký techničák, ale v jejich servisní databázi se tehdy registrovalo a minimálně půl roku se vystavovalo na výstavách a běžela záruka. O těchto skutečnostech jsem nebyl informován (auto z výstav), koupil jsem jej jako nový vůz za ceníkovou cenu nového vozu. Měl bych mít tedy právo minimálně na nějakou slevu nebo ne?
Díky, Vychyta
An, jedná se o rozpor s kupní smlouvou, viz první odpověď.
Díky za vyčerpávající odpovědi. Pak se ozvu, jak to dopadlo a rád bych se nějak revanžoval.
Dobrý den,
máme podobný problém s automobilem VOLVO - koupili jsme u CIVA Trans, na dopravním inspektorátě jsme zjistili, že máme "ojetinu" a že jsme druhým majitelem (pár dní registrace v DE). Najeto ca. 50 km, ale to už nedokážeme. Nyní vedeme sport přes právníka. Jak jste prosím dopadl Vy??
Zdravím,
nakonec to dopadlo tak, že to byla prý jen chyba v databázi (špatně zadané datum počátku záruky vozidla). Moc tomu nevěřím, protože to byl jiný měsíc i jiný rok. Toto datum opravili a tím celá věc skončila... Takže na vůz mám záruku 2 roky.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com