Ukončení prac. poměru dohodou nebo výpovědí. - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpověd dohodou

Bedřišká Hubená, 21.10.2011 17:27:28

Dobrý den chci se zeptat jestli mi může zaměstanavatel nepodepsat dohodu o ukončení prac poměru z důvodu nevyhovující prac doby kvůli malé dceři.Měla jsem bohužel jen ústní dohodu,že můžu chodit o hodinu později kvůli školce,ale p.vedoucí změnila názor tím pádem je pro mě práce nevyhovující děkuji

Re: Výpověd dohodou

Karel Dlouhý, 21.10.2011 20:53:10

Výpověď dohodou je nesmysl!
Buď můžete skončit pracovní poměr dohodou - ale to musí souhlasit obě strany, nebo můžete dát výpověď (pokud ji předáte do konce října, skončí pracovní poměr 31. 12.).

Při jednání můžete argumentovat
§ 241 ZP
(1) Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti.
(2) Požádá-li zaměstnankyně pečující o dítě mladší než 15 let, ... o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

Dohoda o ukončení PP

Eva Navrátilová, 31.05.2010 09:26:43

K 31.7.2010 jsem požádala o přiznání starobního důchodu.Sdělila jsem to zaměstnavateli s tím, že budu pokračovat v pracovním poměru na dobu neurčitou jako doposud.Zpětná reakce byla ta, že potřeby organizace vyžadují, abych ukončila pracovní poměr dohodou k 30.4.2011.
Souhlasila jsem a sepsali jsme dohodu o ukončení pracovního poměru k tomuto datu,bez uvedení důvodu.
Protože se jedná o poměrně dlouhou dobu, chci se zeptat, zda je tato smlouva platná bez jakýchkoli výjimek.Lze ji nějakým způsobem obejít, pokud bych nechtěla ukončit pracovní poměr k tomuto datu? Mohla bych případně požadovat dodatečně odstupné? Děkuji.EN

Re: Dohoda o ukončení PP

Ivana Zezulová, 06.06.2010 20:12:51

Dobrý den, paní Navrátilová,

podepsaná dohoda samozřejmě platí. Protože jste se dohodli na rozvázání PP dohodou bez udání důvodu, nemáte nárok na žádné odstupné.

Odstupné náleží pouze v taxativně uvedených důvodech. Viz ZP: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast2h4.aspx (zaměřte se zejména na § 52 a 67).

Platnou dohodu nijak obejít nelze. Můžete se pokusit písemně zaměstnavatele požádat o zrušení dohody, ale zaměstnavatel Vám není povinen vyhovět.

Ukončení prac. poměru dohodou nebo výpovědí.

Eva Procházková, 26.01.2010 11:19:22

Dobrý den, zajímali by mě konkrétní případy tzv. soustavného méně závažného porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci. Děkuji

Re: Ukončení prac. poměru dohodou nebo výpovědí.

Petra Janátová, 26.01.2010 16:42:18

Dobrý den, půjde např. o pozdní příchody či předčasné odchody z práce. Zaměstnavatel Vás však musí upozornit, a nebude-li do 6 měsíců náprava, může dát zaměstnanci výpověď.

Re: Ukončení prac. poměru dohodou nebo výpovědí.

Karel Dlouhý, 26.01.2010 17:25:33

Pro přesnost ocituji § 52 písm. g) ZP:
"pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi"

Tedy není přesné, že "nebude-li do 6 měsíců náprava, může dát zaměstnanci výpověď". Výpověď může dát i dříve, ale nejdéle do 6 měsíců od písemného upozornění. Pokud uplynulo 6 měsíců a porušování povinností pokračuje, musel by dát nové písemné upozornění.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »