Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den chci se zeptat jestli mi může zaměstanavatel nepodepsat dohodu o ukončení prac poměru z důvodu nevyhovující prac doby kvůli malé dceři.Měla jsem bohužel jen ústní dohodu,že můžu chodit o hodinu později kvůli školce,ale p.vedoucí změnila názor tím pádem je pro mě práce nevyhovující děkuji
Výpověď dohodou je nesmysl!
Buď můžete skončit pracovní poměr dohodou - ale to musí souhlasit obě strany, nebo můžete dát výpověď (pokud ji předáte do konce října, skončí pracovní poměr 31. 12.).
Při jednání můžete argumentovat
§ 241 ZP
(1) Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti.
(2) Požádá-li zaměstnankyně pečující o dítě mladší než 15 let, ... o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
K 31.7.2010 jsem požádala o přiznání starobního důchodu.Sdělila jsem to zaměstnavateli s tím, že budu pokračovat v pracovním poměru na dobu neurčitou jako doposud.Zpětná reakce byla ta, že potřeby organizace vyžadují, abych ukončila pracovní poměr dohodou k 30.4.2011.
Souhlasila jsem a sepsali jsme dohodu o ukončení pracovního poměru k tomuto datu,bez uvedení důvodu.
Protože se jedná o poměrně dlouhou dobu, chci se zeptat, zda je tato smlouva platná bez jakýchkoli výjimek.Lze ji nějakým způsobem obejít, pokud bych nechtěla ukončit pracovní poměr k tomuto datu? Mohla bych případně požadovat dodatečně odstupné? Děkuji.EN
Dobrý den, paní Navrátilová,
podepsaná dohoda samozřejmě platí. Protože jste se dohodli na rozvázání PP dohodou bez udání důvodu, nemáte nárok na žádné odstupné.
Odstupné náleží pouze v taxativně uvedených důvodech. Viz ZP: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast2h4.aspx (zaměřte se zejména na § 52 a 67).
Platnou dohodu nijak obejít nelze. Můžete se pokusit písemně zaměstnavatele požádat o zrušení dohody, ale zaměstnavatel Vám není povinen vyhovět.
Dobrý den, zajímali by mě konkrétní případy tzv. soustavného méně závažného porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci. Děkuji
Dobrý den, půjde např. o pozdní příchody či předčasné odchody z práce. Zaměstnavatel Vás však musí upozornit, a nebude-li do 6 měsíců náprava, může dát zaměstnanci výpověď.
Pro přesnost ocituji § 52 písm. g) ZP:
"pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi"
Tedy není přesné, že "nebude-li do 6 měsíců náprava, může dát zaměstnanci výpověď". Výpověď může dát i dříve, ale nejdéle do 6 měsíců od písemného upozornění. Pokud uplynulo 6 měsíců a porušování povinností pokračuje, musel by dát nové písemné upozornění.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com