Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
prosím o radu. Moje babička podala žádost o dodatečné projednání dědictví po strýci a tetě. Její strýc zemřel dříve jak teta takže vše dědila teta. Po smrti tety dědili sourozenci tj. otec mé babičky a jeho bratr.(nikdo jiný nebyl) V dnešní době jsem zjistil, že doposud je na katastru zapsán jako majitel pozemků teta a strýc mé babičky. Tudíž při novém projednání by zřejmě měla jako ve 3 dědick.sk. dědit moje babička.Nikdo jiný nežije. Zjistil jsem, že notářka shání nějakou sestru toho strýce, která dle mé babičky již nežije. Myslím si že jde jen o prodlužování celého řízení, jelikož již ve vypořádání dědictví po strýci vše dědila jeho manželka(teta). Technicky vzato dědila i hospodářské pozemky, které nikdo za komunistů neřešil.Takže by ze strany sestry strýce nikdo dědit neměl. Je tato má úvaha správná? Děkuji mnohokrát za radu.
Dobrý den,
z Vámi popsaného případu vyplývá, že pozemky patří do spoluvlastnictví strýce a tety Vaší babičky. Proto se dodatečně projednávají dvě dědická řízení - jak po strýci, tak po tetě. Dědictví po strýci v současné době však nepřipadne jeho manželce (která dědila v původním dědickém řízení), jelikož již nežije, a dědit se bude podle 3. skupiny, tedy budou dědit sourozenci zůstavitele, popř. jejich dědi. Dodatečné projednání dědictví po tetě, bude obdobné, čili budou dědit její sourozenci a není-li jich, jejich děti (jako v řízení původním).
Dobrý den,
moc děkuji za vysvětlení je to docela logické. Takže pokud nebude dědit za strýce sourozenec popř. jeho děti jelikož již nežijí tak ta část propadne státu? Nebo se to převede na dědice toho podílu po tetě? Lze popřípadě podíl který by připadl státu vykoupit?
Děkuji za vysvětlenou a přeji pěkný den
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com