Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den. K 31.01.2009 se mnou fa rozvázala prac.poměr-dohodou. V dohodě o rozvázání pr. poměru je ujednáno, že mi tříměsíční odstupné bude vyplaceno nejpozději do 10.02.09 Na účet mi přišla jen část odstupného. Může si toto majitel dovolit,když jsme spolu podepsali dohodu? A jak mám v takovém případě postupovat.Děkuji za odpověď
Dohodu porušil.
Pokud nepomůže urgence přímo u majitele, budete na něm muset dlužnou částku vymáhat soudně.
Dobrý den. V současné době jsem v dvou měsíční výpovědní lhůtě (výpověď pro nadbytečnost). Vím, že mám ze zákona (?) nárok na volno na hledání nového pracovní místa, ale nepovedlo se mi najít v jakém rozsahu a jestli toto čerpání musím nějak současnému zamětnavateli dokladovat (např. razítka firem, kde jsem se o místo byla ucházet). Děkuji za odpověď.
Nařízení vlády č. 590/2006 Sb.,
kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci
11. Vyhledání nového zaměstnání
Pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu před skončením pracovního poměru se poskytne na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 půlden v týdnu, po dobu odpovídající výpovědní době v délce dvou měsíců. Ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu před skončením pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až e) zákoníku práce, nebo dohodou z týchž důvodů. Pracovní volno je možné se souhlasem zaměstnavatele slučovat.
---
Tedy je to bez náhrady mzdy. Dokladovat ano, pokud na tom bude trvat (to se týká všech důležitých osobních překážek v práci).
Ráda bych se zeptala jestli-že někdo popírá ČID a dělá na 5,5hod.mu mmůže zaměstnavatel snížit třídu z důvodu kratší prac. smněny?
Jsem nyní zaměstnána na práci, která je odborná (nepřetržitý provoz, a práce kterou nesmí vykonávat těhotné + práce na denní a noční směny) a z důvodu těhotenství jsem žádala o přeřazení na jinou práci zejména přes den. Zaměstnavatel mi tuto žádost schválil, ale z hrubé mzdy cca 35 000,- Kč mi nechce plně dorovnat rozdíl platu, který mi převedením na jinou práci vznikne, cca 18 000 hrubého po převedení. Argujentuje jakýmsi průměrem denního výdělku, který má činit směšnou částku jako doplatek do původního platu. Příjdu tak o svůj dosavadní plat a musím se tedy smířit s takto nízkou částkou? Jaké mám nároky a šance dostat i po převedenína jinou práci stejnou finanční částku, na kterou jsem byla zvyklá před těhotenstvím?
Dobrý den, pokud by došlo k přeřazení z důvodu těhotenství proto, že dosavadní práci nesmí těhotná konat anebo z lékařského posudku vyplývá, že by mohlo dojít k ohrožení plodu nebo zdraví zaměstnankyně, pak je to řešeno vyrovnávacím příspěvkem v těhotenství a mateřství. Jedná se o nemocenskou dávku, můžete to tedy konzultovat na OSSZ (správě sociálního zabezpečení).
Chtěla jsem se zeptat jaké mzda se uvádí na Platovém výměru, jestli jde o hrubou či čistou.Děkuji
Dobrý den, pravidlem bývá, že se uvádí mzda hrubá.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli zaměstnavatel má právo mi nepředat zápočtový list a neoprávněně ho zadržovat a za odpracovaný měsíc mi nedal ani výplatu. Já nemám nárok kvůli potvrzení ani na podporu v nezaměstnanosti. Kam bych se měla obrátit ohledně této závažné záležitosti. Jedná se o zaměstnavatele občanského sdružení. Nastoupila jsem do zaměstnání na doporučení firmy Merlin, která zprostředkovává rekv. kurzy, kde jsem podstoupila rekvalifikaci a na základě mi doporučila prac. místo a na toto místo mám dotaci od EU, ale bohužel jsem po měsíci jěště s jednou koleginí byla nucena odejít pro diskriminaci. Obracím se na Vás o právní pomoc děkuji
Dobrý den, zaměstnavatel je povinen vydat při skončení PP potvrzení o zaměstnání. Pokud tak neučiní je možné domáhat se jeho vydání soudní cestou. Také můžete podat podnět na inspektorát práce. I dlužnou mzdu je možné vymáhat žalobou o zaplacení. Právní pomoc v těchto věcech poskytují advokátní kanceláře.
Můžete mi říct, jak se vypočítá průměr na dovolenou na 2. čtvrtletí 2008, když jsem v prvním čtvrtletí t.r. odpracovala 1,5 dne se mzdou např. 2.600,- Kč, dostala jsem mimořádnou měsíční prémii ve výši 3000,- Kč. Pak jsem čerpala řádnou dovolenou, ze které jsem nastoupila na nemocenskou, která trvala až do 31. března včetně. Domnívala jsem se, že výpočet by měl být 5600 Kč : 1,5 dne : 8 hod = hodinový průměr pro pracovně právní účely pro 2. čtvrtletí. Je má doměnka správná?
Dobrý den, s tímhle se obraťte na poradnu, která se zabývá mzdovým účetnictvím.
Děkuji Vám za odpověď. Ještě by mě zajímalo jaký máte názor na to, jak často by se asi měla mzda zvyšovat? Jedenkrát ročně? Je možné na to nějak obecně odpovědět? Samozřejmě že záleží i na jiných okolnostech. Díky moc.
Dobrý den, na to žádná pravidla neexistují. Záleží jak to má nastavené firma. Někde je nárůst pravidelný, někde lidem nezvednou plat za žádných okolností. Jde hlavně o ochotu zaměstnavatele a jeho vůli zaměstnancům připlatit, někde zase záleží na síle odborů, tj. jaké navýšení mezd dokáží zaměstnancům vyjednat. Odbory ovšem nejsou všude.
můj dotaz se týká výpovědi s práce.Odpracoval jsem celý měsíc za který jsem dostal pouze zakladní plat bez premií.prvada je že jsem posledni den nebyl v praci s důvodu navštěvy u lékaře a vyřízeni nove prace,za to jsem dostal neomluvene hodiny a kvůli tomu pry jsem nedostal žadné premie.Je proti tomu nějaká obrana? dekuji p. Rác
Dobrý den, není zřejmé, jestli jste na prémie měl nárok. Pokud máte ve smlouvě (nebo mzdovém výměru), že "prémie" se vyplácí na základě rozhodnutí zaměstnavatele, pak je pouze na jeho úvaze, jestli je dostanete nebo ne. Pro přesnou odpověď však musíte Vaší pracovní smlouvu (a mzdový výměr), předložit k posouzení právníkovi. Teprve ten by měl určit, jestli Vám nárok na prémie vůbec vznikl a jak se ho domáhat.
Dobrý den. Pracuji v jedné strojírenské firmě od 1.11.2007. Bylo mi řečeno že po půl roce dostanu přidáno. Zajímalo by mě jakým způsobem se toto navíšení platu provádí? Musím podat nějakou žádost nebo něco? Co by měla obsahovat a komu ji mám předat? Dostanu od svého vedoucího nějaké potvrzení kde uvidím zda se mi plat zvedl a kolik nyní činí? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, zvyšování platů je interní věcí zaměstnavatele, takže záleží na tom, jak to má upravené. V podniku budete mít pravděpodobně vlastní mzdové předpisy, ze kterých vyplývá průběh zvyšování mezd. Změna by jste měl dostat např. novým mzdovým výměrem nebo dodatkem k pracovní smlouvě. Na podrobnosti se zeptejte vedoucího nebo na personálním oddělení.
Zaměstnavatel mi dluží nemocenské dávky od 10/2007 do 03/2008, po dotazu na tento problém u OSSZ se dozvídám, že lze dlužné částky řešit pouze soudní cestou. Je-li to pravda tak jak postupovat? Velice Vám děkuji za odpově´D.
Dobrý den, musíte podat žalobu o zaplacení dlužných nároků. Pohledávky za Vás skutečně nikdo jiný nevymůže. Jestli nevíte jak na to, zajděte za advokátem. Ten žalobu sepíše a může Vás pak zastoupit v řízení u soudu.
Dobrý den chtěla bych zjistit plaovou třídu vážných v hutních podnicích.Děkuji
Dobrý den, na to se informujte na personálním oddělení anebo na Oblastním inspektorátu práce.
Dobrý Den
Chtěl jsem se zeptat,domluvil jsem se ustně se zamestnavatelem,ze po vykonání určité práce mne propusti z důvodu změny zamestnavatele. Po té co jsem pdvedl požadovanou praci mne nechce propusti a ješte mi nevyrovnal dijety. Je na doplacení dijet zákoná lhůta? Navrhnul mi abych neukončoval pp a ze budu vybírat nahradní volno do konce mesíce(to jest do konce pracovni smlouvy sjednané do konce tohoto měsíce)přičemž,že smím nastoupit k jinemu zaměstnavateli již v průběhu tohoto měsíce,jen se mi to trochu nezdá jelikož nemám tolik hodin náhradního volna kolik bych potřeboval do konce tohoto měsíce.
Prosim poraďte co mám dělat?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, taková ústní dohoda Vám toho moc nezaručí. Jestliže se nedohodnete na rozvázání PP, pak musíte podat výpověď. Když Vám neproplatí náhrady, na které máte nárok, do 15 dnů od termínu výplaty, pak můžete PP zrušit okamžitě. Projděte si ostatní diskuze pracovního práva, tam jsou řešeny podobné otázky.
Zaměstnavatel vyplací mzdu hotově tzv.na ruku,dostal jsem výpověď dle § 55,dluží mi mzdu a nemocenskou a vyhrožuje ,že mi nic nedá.Musí mi poslat mzdu a peníze do místa bydliště když jsem ho dopisem upozornil,že se nemohu dostavit osobně?Jeho jednání při osobním setkání je spíše psichycký nátlak na moji osobu a nemá žádný výsledek.Také nereaguje a nevyzvedává mé dopisy.Dluží mi také zápočtový list.
Dobrý den, obraťte se na Oblastní inspektorát práce, ten může celou věc prošetřit a uložit pokutu. Pokud však jde o Vaše nároky, ta Vám nevymohou. Jestli nesplní zaměstnavatel závazky vůči Vám, budete muset podat žalobu.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com