plnoletost - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

plnoletost

Lenka VP, 19.01.2010 15:13:56

Dobrý den. Ráda bych věděla, zda lze použít ze zákona nějaký paragraf, který pozastaví dědické řízení do doby, kdy bude syn plnoletý a bude se moci vyjadřovat sám za sebe, včetně názorů, výpovědi, podpisů. Nyní má 17 let a do plnoletosti mu schází jen pár měsíců.

Jedná se o dědictví po dědečkovi, mém tatínkovi.
Já jsem určena jako jeho zákonný zástupce v této dědické záležitosti - moje sestra připravila o dědictví mne a nyní chce i mého syna. Já na to nemám žaludek (lži, zrady, podvody) a podepsala bych, že se syn vzdává všeho, aby byl klid. Jenže on je jiného názoru. Chce být součástí dědického řízení coby dospělý člověk a mohl se i sám rozhodnout, co dál.

Můžete mně poradit, které v zákoně najdu tuto možnost - pozdržení dědického řízení do doby plnoletosti vnuka.

Děkuji Lenka VP

Re: plnoletost

Petra Janátová, 21.01.2010 08:38:08

Dobrý den, bohužel takový paragraf není. Pokud tedy není možná dohoda s ostatními účastníky dědického řízení a s notářem o odložení dědického řízení na dobu po plnoletosti Vašeho syna, lze zkusit použít ustanovení občanského zákoníku (§ 9), kde se píše "nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku". Domnívám se, že v tomto případě by na základě tohoto ustanovení mohl notář v rámci dědického řízení jednat s Vaším synem přímo, tedy bez Vašeho zastoupení.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »