Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Přeji hezkýden,
Moje otázka zní jak se určuje víše dědictví v případě že zemřelí nenechal po sobě žádnou závěť.Moje matka si s druhem koupila rodinný domek za cca150000 na splátlátky.Důmje zaplacen.Po dlouhe těžké nemoci druh zemřel a jeho báječní synové si řekli každý o 150000 takže dohromady jde o 300000kč které šak matka a ani já jakož syn nemá a protože je v důchodu pujčku nedostane.Je potřeba nějaký odhad nemovitosti a majetku,který snad ani takovou cenu nemá)nebo má zaplatit to co si kdo řekne s vyhrožovaním soudů.
Dobrý den,potřeboval bych poradit jak napsat nějakou smlouvu o tom že vyplatíme dědice z baráku,musím vždy kuli tomu k nějakému právníkovi?
Dědic bude mít nadále v baráku věcné břemeno,může pak v budoucnu přijít že břemeno nechce a požadovat další peníze,jako vyplacení z břemene??
Děkuji
Dobrý den,měla bych dotaz,nastěhovali jsme se do rodinného domu,který vlastnil otec.Otec loni v říjnu zemřel a nestihl napsat závěť.Tím pádem šel rodinný dům na 4díly (2bratři,já,máma)máma se vzdala podílu ve prospěch mě.Tudíž já mám na baráku 1/2 a bratři každej 1/4.Což činní 550tis.-Ale měli bychom je teď do dubna vyplatit,máme od paní notářky sepsáno,že do roka,což rok bude teď.Chtěli jsme si vzít hypotéku,ale tu nám bohužel nedají.Tak jsme dali dům na prodej.Chci se zeptat co můžou bratři udělat pokud je nevyplatíme v termínu?Jelikož jsem na mateřské tak jsme museli čekat až synovi bude půl roku-to mu bylo v prosinci a ihned jak jsme věděli,že hypotéku nám nedají tak jsme dali dům na prodej.Teď bychom potřebovali poradit co máme dělat když ty peníze pro ně zatím nemáme,pokoušeli jsme se dohodnout,ale dali nám navíc pouze měsíc.Moc děkuji za odpověď.
Je skutečně zvláštní až nepravděpodobné, že by nemovitost připadla do podílového spoluvlastnictví a ještě tam byla povinnost jednoho spoluvlastníka ostatní vyplatit. Obvykle nemovitost připadne jednomu z dědiců s povinností ostatní dědice vyplatit, nebo nemovitost případne všem či několika spoluvlastníkům do jejich podílového spoluvlastnictví.
Jinak rozhodnutí soudu (notáře jako soudního komisaře) je vykonatelný titul; pokud nesplníte v něm uvedené platební či jiné povinnosti v uvedeném termínu, může bez dalšího dojít k exekuci. Termín, uvedený v rozhodnutí soudu, nelze měnit (posunout) dohodou účastníků.
Je skutečně zvláštní až nepravděpodobné, že by nemovitost připadla do podílového spoluvlastnictví a ještě tam byla povinnost jednoho spoluvlastníka ostatní vyplatit. Obvykle nemovitost připadne jednomu z dědiců s povinností ostatní dědice vyplatit, nebo nemovitost případne všem či několika spoluvlastníkům do jejich podílového spoluvlastnictví.
Jinak rozhodnutí soudu (notáře jako soudního komisaře) je vykonatelný titul; pokud nesplníte v něm uvedené platební či jiné povinnosti v uvedeném termínu, může bez dalšího dojít k exekuci. Termín, uvedený v rozhodnutí soudu, nelze měnit (posunout) dohodou účastníků.
Dobrý den,
otec mi nedávno oznámil, že pokud by došlo na dědictví po babičce, že se svého podílu vzdá v můj a bratrův prospěch. V současné době vlastní on 1/2 a babička 1/2 domu. Otec má ještě sestru, která by tím pádem měla zdědit 1/2 z babiččina podílu, což by mělo činit 1/4 domu, pokud to dobře chápu. Zajímalo by mě, co z toho pro mě a bratra plyne za povinnost, když teta svoji část domu nemůže užívat, protože se s mým otcem nejsou schopni dohodnout a otec v domě bydlí. Navíc do domu investoval, čímž pravděpodobně zvýšil jeho hodnotu, zatím co teta nic neinvestovala ani se jinak nepodílela na péči o dům. Navíc, pokud tam bude otec bydlet, je dům neprodejný a tudíž bychom já ani bratr neměli peníze na vyplacení podílu tetě. Taky by mě zajímalo, jestli má nějaký výzam v tomto případu to, že byla babička v době našeho dětsví určena soudem jako náš(mně a bratra)zákonný zástupce. Jaké existují možnosti a lhůty pro vyrovnání dědického majetku?
Děkuji I.
Pokud otcova sestra není spoluvlastníkem předmětného domu, nemusí na něj nic platit a ani jej nemůže užívat. Vypořádávat se bude majetek po zemřelé, v rámci vypořádání může otec zkusit uplatnit jím vynaložené náklady na zhodnocení dědictví jako pohledávku za dědictvím - zda uspěje a do jaké míry nevím. Pokud vše dopadne podle Vašeho scénáře, bude 1/2 RD vlastnit otec, 1/4 jeho sestra a po 1/8 Vy s bratrem. No, nic jednoduchého... Podílové spoluvlastnictví lze zrušit a vypořádat dohodou, nebo rozhodnutím soudu; spoluvlastníci si mohou své podíly také prodat. Pokud bude otec obývat sám celý RD, ač vlastní jen jeho 1/2, měl by ostatním spoluvlastníkům platit 1/2 v místě obvyklého nájemného.
Dobrý den,po smrti matky jsme s otcem zdědili každý ideální 1/2.Před dvěma lety jsem ji celou z hypotéky 800 000 zrekonstruoval.Nyní ale vidíme,že není možné tyto závazky plnit.Původně jsme byli s otcem domluvení ,že nemovitost prodáme,splatíme hypotéku a rozdělíme se rovným dílem.Z toho ale otec vycouval s tím,že nemovitost utáhne s kamarádem Já již bydlím jinde a nemám o tuto nemovitost zájem a ani ji nadále splácet.Chci se zeptat zda je nějaká možnost podat žádost o vyplacení mého podílu.Děkuji
Podílové spoluvlastnictví lze zrušit a vypořádat dohodou, nebo soudem. Podejte soudu návrh na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví s návrhem na způsob vypořádání.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat co bude zahrnuto do dědictví sestry mého přítele, když on dostal od matky darem idealní 1/4 domu a já 1/4,jeho matka teď vlastní zbytek. Přítel však musel dát sestře 600 000 jako vyplacení z části domu, která je teď napsaná na nás. V domě bydlíme a podílíme se na jeho opravách, tím jsme mu zvýšili hodnotu. Budou do dědictví zahrnuty i věci movité a budeme muset dokazovat, že patří nám (např. truhlářské stroje, nová garáž)
Děkuji
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na následující. Zdědila jsem společně se sestrou dům po mamince (náš otec již také nežije). Každá tedy vlastníme ideální polovinu.
Ráda bych svoji polovinu darovala svým dvěma dcerám. Je to možné, aniž bych o tom informovala svoji sestru?
Děkuji za odpověď.
P. Nováková
Ano, svým dcerám můžete svůj podíl darovat bez jakéhokoliv souhlasu či vyjádření spoluvlastníka.
Dobrý den,
chtěla bych tetě (která je vlastníkem 1/24)prodat svých ideálních 9/24 svého dědického podílu nemovitosti, jelikož však na nemovitosti je jěště několik vlastníků musím asi nejdříve nabídnout podíly všem podílníkům. Nevím jak jim to mám právnicky napsat. Existuje někde na netu nějaký formulář, či dopis z kterého bych mohla vycházet.
Děkuji
Teta není Vám blízká osoba (ve smyslu Občanského zákoníku), takže skutečně musíte svůj podíl nejdřív nabídnout ke koupi (za stejných podmínek jako tetě) ostatním spoluvlastníkům. Napište jim klidně doporučený dopis, že chcete svůj podíl o velikosti X/Y na nemovitosti AB prodat tetě C.D. za cenu E Kč, splatnou... (kdy-jak) a ať Vám písemně odpovědí do ... (třeba 2 měsíců od odeslání Vaší nabídky)jestli mají o Váš podíl zájem oni, jinak že svůhj podíl prodáte tetě.
Sestra a bratr nesouhlasí s tím,že budu vlastnit 1/3 zděděné nemovitosti a chtěji mně soudni cestou zbavit dědického podílu. Je to možné?
Dobrý den, v tomto případě by bylo nutné znát více podrobností. Tedy dědicové mohou napadnout soudní rozhodnutí o rozdělení dědictví, avšak pokud byl dodržen zákonný postup a nedošlo k Vašemu vydědění, lze se domnívat, že soudní rozhodnutí bude potvrzeno. Vaši sourozenci však mohou požadovat zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví (nebude-li dohoda možná, tak soudní cestou). V takovém případě pak již je pravděpodobné (pokud tedy soud neshledá rozpor s dobrými mravy), že podílové spoluvlastnictví bude zrušeno s tím, že nemovitost buď připadne za náhradu do vlastnictví jen jednoho vlastníka či bude nemovitost prodána a tímto získané finanční prostředky rozděleny dle velikosti podílů mezi spoluvlastníky.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaké bude vypořádání dědictví po manželovi, který má z předchozího manželství 2 děti, spolu žádné dítě nemáme. Zanechá závěť, ve které nemovitost kde bydlíme odkáže mně jako manželce.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, potomci zůstavitele jsou tzv. neopomenutelní dědicové a dle § 479 občanského zákona musí nezletilý potomek dostat aspoň tolik, kolik činí jeho dědický podíl ze zákona, a zletilý potomek aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jeho dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná. Samozřejmě toto neplatí, pokud došlo k vydědění těchto dědiců.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké bude vypořádání majetku a dluhů na zdravotním pojíštěním po mém strýci?
Byl svobodný a zůstala po něm jen sestra s rodinou, která byla vystavitelkou pohřbu.
Strýc bydlel ve dvougeneračním rodinném domku se švagrem (s mým otcem, který ovdověl v roce 2006).
Otec vlastní 2/4, srýc 1/4 a já 1/4 RD. Teta se RD zřekla,otec jí vplatil. Ale strýc svou sestru už nevyplatil.
Kdo bude dědit po stýci? Jestli teta, můžu po tetě chtít 1/4 po strýci, s tím že bych ji vyplatila tou částkou co ji strýc nestihl vyplatit. Může teta po mě a mém otci chtít nějaké fin. přispění na pohřebné a dluhy?
Děkuji za odpověd.
Dobrý den,
pokud Váš strýc neměl děti (pokud již nežijí, dědili by jejich potomci), nabude dědictví v tomto případě sourozencům zůstavitele. Nedědí-li některý ze sourozenců zůstavitele, nabývají jeho dědického podílu jeho děti. Ve Vašem případě je možné sepsat dědickou dohodu, kde si sami rozvrhnete, co komu z majetku a z dluhů připadne, popř. že někomu majetek nepřipadne, ale bude mít finanční kompenzaci, nebo dědictví vypořádá soudem pověřený notář.
Dobrý den, mám dotaz na výši dědických podílů. Zemřela mi babička a zůstal po ní rod. dům ve kterém žijí moji rodiče. Z domu musím vyplatit ještě strýce a tetu. U strýce je mi to jasné, ale teta mezitím zemřela a mne teď zajímá v jaké výši přebírají její dědický nárok její děti a manžel.Moc děkuji za radu v této pro mne složité situaci
Viz úplná znění -občanské právo - občanský zákoník - dědění.
Z dotazu není zřejmé, kdo byli dědici babičky (proč Vy a ne babiččiny děti, tedy jeden z vašich rodičů).
Pokud třeba měla babička 3 děti, nesepsala závěť, neměla již manžela, tak každý má 1/3 podíl na domě.
Tu 1/3 ve vlastnictví tety po ní zdědí děti a manžel (pokud nesepsala závěť, kde by to třeba odkázala jen dětem) - takže pokud třeba byly 2 děti a manžel, tak každý z nich bude mít podíl 1/9 domu.
abych to tedy upřesnil, dům byl rozdělen na 6 dílů. Můj otec vlastní již 4/6 a zbývá vyplatit strýce 1/6 (cca 200 000 kč) a tetu také 1/6 (cca 200 000 kč). Jenomže teta již zemřela a zůstal její manžel a dvě zletilé děti. Chtěl jsem se zeptat, zda jim zůstává nárok na celých 200 000 kč, tak jak ho měla teta. Moc děkuji
jestliže jsem to pochopil, tak má každý z nich nárok na cca 66 000 kč ?
"zbývá vyplatit strýce 1/6 (cca 200 000 kč) a tetu také 1/6 (cca 200 000 kč)"
Pokud tomu dobře rozumím, tak teta by odprodala svůj podíl na domě za cca 200 000 Kč.
Tím, že zemřela, tak její podíl na domě připadá na její dědice. Pokud nezanechala závěť, tak dědí její manžel a dvě zletilé děti, na každého připadne 1/18 domu, tedy těch cca 66 000 Kč.
Pokud by zanechala závěť, tak by to mohlo být jinak - neboť děti jsou neopominutelní dědici, zatímco manžel ne.
V každém případě bude tetin podíl součástí vypořádání jejího dědictví.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com