Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobry den,
dostal jsem se do situace, kdy se firma, kde pracuji ocitla v konkurzu. Nedostal jsem zatim vyplatu ani za listopad, ani za prosinec, pricemz vyplatni termin je dle pracovni smlouvy 20. v mesici, fyzicky jsem vsak penize dostavali vzdy o 14 dnu drive (na cemz samozrejme chapu, ze nezalezi). Ac je na ucte dostatecny pocet penez pro poslani vyplat, doslo ze strany spravce k prodlevam a dle posledni informace penize dostaneme, ovsem termin kdy by nam mel obe dluzne vyplaty dat je den po uzavreni moznosti prihlasky pohledavek.
Jak mohu dle zakona postupovat? Praci mam uz mozna sehnanou novou, ale samozrejme nechci prijit o tyhle penize a spravce prijme mou vypoved (kterou jsem jeste nedal) jen dle zakona, cili bych mohl odejit az k 31.3.
Vzhledem k tomu, ze ale neplati, cili nedodrzuje hlavni podminku pracovni smlouvy, domnivam se, ze je mozne jit i jinou zakonnou cestou, prestat do prace chodit a pozadovat nahradu mzdy a odstupne.
Predem dekuji za rady.
Zákoník práce § 56
Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
...
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).
Tedy zrušíte pracovní poměr, máte nárok na odstupné (prům. výdělek za 3 měsíce) a samozřejmě na tu mzdu.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com