Směnka - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Směnka ověřená notářem

Anton Šubrt, 16.05.2011 13:21:29

Půjčil jsem manželům 500.000 Kč, krytých směnkou kterou ověřila notářka. Směnka podepsána v roce 2005 se splatností v roce 2006. Na základě ústní dohody jsem se rozhodl, že splatnost prodloužíme.
V roce 2008 jsem zjistil, že nemovitost, která byla v jejich vlastnictví byla převedena na syna.
Tím pádem vymožitelnost klesla na nulu. Vzhledem k tomu, že on i jeho manželka podniká, stále se utěšuji, že zaplatí. Nedávno jsem zjistil, že smlouva uzavřená majitelem v době kdy má dluhy je od samého počátku neplatná. Platí to i v tomto případě ?

Směnka u nezletilé

J., 20.12.2009 09:14:51

Dobry den, znama podepsala smenk i presto, ze neni plnoleta, je tato smenka platna ci da se nejak vymahat po jejich rodicich? Dekuji za odpoved. Vim, ze vek. hranice byva 18let. Ale rikali jsme si, aby to nemohli chtit po jejich rodicich. Snad je to nesmysl. Dekuji

směnka

Monika Zamazalová, 15.01.2009 22:42:22

Dobrý večer,
moc prosím o radu.V roce 2002 jsem měla půjčku 6000,- Kč u společnosti Fast Finance.Půjčka nebyla řádně splácena a byla uhrazena v roce 2006 na základě exekučního řízení, které bylo beze zbytku uhrazeno. Byla jsem v klidu do prosince letošního roku,kdy mi přišel směnečný platební rozkaz s kopii směnky na 30 500,- + náklady právníka.O směnce jsem neměla ani tušení.Jsem si jista,že jsem ji nikdy neviděla a ani nemám její kopii.Směnka byla splatná v dubnu 2008.V průběhu platnosti směnky byla postoupena třetí osobě. Můj dotaz zní:
1)Měla bych mít kopii směnky?
2)Měla jsem být upozorněna, že je směnka postoupena třetí osobě?
3)Měla mi být směnka předložena v době splatnosti?A pokud ano, jakým způsobem.
Zatím jsem ve stadiu, kdy jsem podala námitku a zpochybnila podpis, opravdu jsem si jistá, že směnku jsem nepodepsala a proběhlo u soudu ověření podpisu, které bude postoupeno znalci.Stejný problém bude mít dalších několik desítek lidí.S některými jsem v kontaktu.
Děkuji

pomoc - směnka

Martin Havránek, 12.02.2008 16:32:29

Dobrý den,

s jedno firmou, které dlužím asi 20 000 Kč jsem podepsal blanko směnku, které měla být vrácena po zaplacení dluhu. směnku ale nedopatřením v tém firmě skartovali.

chtěji abych teď podepsal novou.

Pokud mám původní kopii směnky, je možné se proti tomu nějak bránit.

Popřípadě, co jim hrozí, pokud zničí směnku, která měla být vrácena po splacení dluhu?

děkuji

Re: pomoc - směnka

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.02.2008 16:37:43

Dobrý den,
to, že směnku zničili, je jejich problém. Žádnou novou směnku jim nepodepisujte.
Pokud existuje ještě nějaká smlouva o půjčce krytá touto směnkou, zaplatit budete zřejmě muset i bez směnky.
Pokud ale jediným dokladem o půjčce byla směnka, chtějí podepsat novou, protože moc dobře ví, že když nebudete platit dobrovolně, nemají moc šancí uspět u případného soudu.
Je však otázka, jestli tato směnka byla opravdu zničena.
Zásadně jim ale nic nového nepodepisujte!

Směnka

Tomáš, 09.01.2008 22:57:28

Dobrý den,
prosim timto o pomoc Vasi pravni poradnu.
podepsal jsem smlouvu se smenkou o prohlidce nemovitosti
na zaklade, ktere mi realitni kancelar
ukazala nemovitost k prodeji. Mam ted obavy aby nedoslo
ke zneuziti smenky mandatarem podle nasledujiciho zneni ze smlouvy:

"Smluvní pokuta"
"Strany se dohodly, že pokud mandant poruší povinnosti"
"uvedené v předcházejících bodech této smlouvy (koupí nemovitost od treti osoby) uhradí mandant"
"mandatáři smluvní pokutu ve výši x.Kč, za kterou mandant ručí"
"směnkou vlastní, která tvoří přílohu. Příloha č.1: Směnka vlastní."

Proto Vas timto prosim o Vase vyjadreni a predem dekuji za pomoc.

Re: Směnka

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.01.2008 13:40:41

Dobrý den,
popravdě vůbec nerozumím Vašemu dotazu. To jste si šel jen prohlédnout nabízenou nemovitost a už jste jim podepsal smlouvu a směnku? A podepisoval jste i směnku?
Nerozumím tomu.

Tomáš, 15.01.2008 18:57:50

Dobrý den,
ono to zní možná neuvěřitelně, prohlídka nemovitosti byla podmíněna právě touto smlouvou. Protože jsem měl ale o nemovitost seriózní zájem a byl o ní velký zájem tak jsem podepsal abych si ji mohl rychle prohlédnout. Nemovitost jsem nakonec nekoupil.Bohužel ani nevím do kdy má směnka splatnost.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.02.2008 16:33:46

Dobrý den,
doporučuji obrátit se na advokáta a jemu všechny listiny předložit.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »