Žádost o náhradu škody způsobené trestným činem - fórum

Kategorie: Občanské právo / Procesní právo

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Žádost o náhradu škody způsobené trestným činem

Jan Barta, 05.12.2009 12:59:45

Dobrý den,
bylo mi odcizeno jízdní kolo, pachatel byl policií nalezen, byla na něj podána žaloba státní zást.(spolu za další trestné činy, které v té době spáchal), o čemž jsem byl písemně informován, a těď mi přišla informace, že se mám dostavit jako svědek k hlavnímu líčení.
Na tom předvolání svědka mám napsáno:
"Navrhnout, aby v trestním řízení bylo rozhodnuto též o Vašem nároku na náhradu škody, způsobené trestným činem, můžete - pokud o něm nebylo již rozhodnuto v občanském soudním řízení nebo jiném příslušném řízení - jen do zahájení dokazování v hlavním líčení."
Můj první dotaz je, jestli tento nárok můžu navrhnout na začátku toho hlavního líčení nebo jestli to musím učinit nějak jinak (jak?) ještě před termínem hlavního líčení?
Můj druhý dotaz se týká vyčíslení škody kola, pořizovací cena byla 17 000 Kč před 6 lety, v obžalobě, která mi přišla, byla uvedená cena 5500 Kč. Zajímalo by mne kdo a jak tu cenu vyčísluje a jak mám postupovat , pokud s touto cenou nesouhlasím?
Děkuji

Re: Žádost o náhradu škody způsobené trestným činem

Petra Janátová, 22.01.2010 11:42:20

Dobrý den, pokud se dostavíte na hlavní líčení, soudce se Vás přímo zeptá, jestli navrhujete, aby bylo v trestním řízení rozhodnuto i o Vašem nároku na náhradu škody. Pokud odpovíte ano, zeptá se Vás, kolik nárok činí a jak jeho výši odůvodňujete. Pak bude záležet na Vás, kolik si řeknete a proč zrovna tolik.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »