Povinnosti zaměstnance - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Souhlas zaměstnavatele s vykonáváním vedlejší pracovní činnosti

David Žůrek, 15.11.2010 18:00:57

Dobrý den,
se zamšstnavatelem řeším otázku podnikání při zaměstnání v oboru, jež má zaměstnavatel uveden jako předmět činnosti. Vím že dle pracovního zákoníku nemůžu bez jeho písemného souhlasu takovouto činnost provádět. Jsem s ním dohodnutý, že mi tento souhlas udělí, ALE nemá nikde vzor tohoto dokumentu a tak mi řekl, že pokud si ten vzor seženu a předvyplním, tak mi jej podepíše. A nyní k samotnému jádru problému. Nemáte někdo vzor takovéhoto souhlasu? Hledal jsem 2 hodiny na internetu a jediné co jsem našel je Žádost o udělení souhlasu k další výdělečné činnosti a potom ještě ODVOLÁNÍ PŘEDCHOZÍHO PÍSEMNÉHO SOUHLASU S VÝDĚLEČNOU ČINNOSTÍ. Ale samotný písemný souhlas jsem nikde nenašel pouze jako součást nějakého CD za 900 Kč a to opravdu kvůli jednomu dokumentu kupovat nebudu.
Předem díky

Re: Souhlas zaměstnavatele s vykonáváním vedlejší pracovní činnosti

Karel Dlouhý, 16.11.2010 17:48:21

Možné by bylo, že Vy napíšete Žádost o udělení souhlasu k další výdělečné činnosti a on Vám na ní napíše "Soulasím" , datum, podpis, razítko.

Nástup do zaměstnání v těhotenství

Adriana Křehká, 12.10.2010 11:00:20

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat na povinnost informovat zaměstnavatele při nástupu do práce o mém zdravotním stavu- jsem v 7. týdnu těhotenství. Ráda bych nastoupila do práce na hlavní pracovní poměr, ale nevím, zda s tím nebudou poté problémy.
Děkuji.

Re: Nástup do zaměstnání v těhotenství

Ivana Zezulová, 13.10.2010 21:14:26

Dobrý den,

pokud vím, neposuzuje se ze zdravotního hlediska těhotenství jako nemoc. Těhotenství brání pouze výkonu práce, jež by mohla ohrozit zdraví těhotné ženy nebo nenarozeného dítěte. Ze zdravotního hlediska by tedy nemělo - až na výjimky - jít o problém.

Jinou otázkou však je korektnost, a to na obou stranách. Sdělíte-li zaměstnavateli informaci o těhotenství nyní, neuzavře s Vámi pravdědobně PP na dobu neurčitou. Nesdělíte-li zaměstnavateli tuto informaci nyní nebo v průběhu zkušební lhůty, může se zaměstnavatel cítit poškozen. Rozhodnutí je na Vás.

Náplň práce

Ruizlová Taťána, 07.07.2010 19:25:16

Dobrý den.Před 6 lety jsem byla přijata do prodejny pekárny jako prodavačka.Na prodejně je také vedoucí prodejny,která provádí přes počítačový systém naskladňování zboží,výdej,reklamace,převody zboží a všechny ostatní transakce spojené s provozem prodejny.Také vypracovává v excelu objednávky,cenovky a jiné různé tabulky.Nyní po mně zaměstnavatel požaduje abych zvládla celý program i já.Může po mně tuto práci zaměstnavatel požadovat,když při podpisu prac.smlouvy toto po mně vyžadováno nebylo,a nebyla jsem ani proškolena?Zaměstnavatel mně tvrdí,že mně může nařídit jakoukoliv práci.Děkuji.

Re: Náplň práce

Karel Dlouhý, 07.07.2010 20:41:52

Jakoukoliv práci vám nařídit nemůže (např. úklid prodejny, ...) - jenom takové činnosti, kterí odpovídají druhu práce, který máte v pracovní smlouvě.
Ovecně: prodavačka prodává.
Na druhou stranu je PC dnes již běžný v mnoha agendách, takže nelze bez znalosti konkrétní situace říci, že od prodavačky nelze vyžadovat práci na počítači. Samozřejmě je nutné, aby Vás proškolili, popř. by měli zvýěit mzdu, když na Vás chtějí něco navíc než dosud.

zodpovědnost

Michaela Langrová, 06.06.2010 18:45:01

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pracuji jako prodavačka v Chovatelských potřebách. Máme tam hodně zboží které se neprodá a bude mu končit záruční doba. Šéfová všechno sepsala a řekla, že všechno zboží které nevyprodám, tak mi dá k náhradě, že jsem jí o tom neřekla dřív, že záruka bude končit. Ve firmě pracuji 4 měsíce, zboží se snažím sepsat alespoň s předstihem 3 měsíců. Má právo mi dát zboží k náhradě? Jak se můžu bránit? Z platu 7000 si nemůžu dovolit zaplatit zboží které mi vypsala za 3500 korun. Děkuji za odpověď. Michaela

Re: zodpovědnost

Ivana Zezulová, 06.06.2010 20:29:40

Dobrý den,

oznamte zaměstnavateli písemně doporučeným dopisem s doručenkou, že jste si vědoma svých práv i skutečnosti, že zaměstnavatel nemá právo přenášet na zaměstnance riziko podnikání. Uvědomte jej o tom, že se v případě nutnosti obrátíte s podnětem na porušování ZP na oblastní Inspektorát práce a že se svých práv budete domáhat i soudně.

Jiná situace by samozřejmě byla, kdybyste objednávku zboží nadhodnotila Vy sama. V takovém případě by se na zboží, jež se nedalo včas prodat, pohlíželo jako na škodu, kterou způsobil zaměstnanec.

Povinnosti zaměstnance

Jana Surá, 22.11.2009 14:35:33

Dobrý den, prosím Vás o radu. Chtěla bych se zeptat jestli jako zaměstananec musím po své pracovní době ve firmě ještě vykonávat práci, za kterou nejsem placená. To znamená, ze mám směnu do 19h a zaměstanavatel chce, abych tam zůstala do půl osmé hodiny a udělala úklid. Samozřejmě zadarmo. Ještě ke všemu mi vyhrožuje, že jestli tak nebudu činit, napíše mi paragraf 55 a postará se o to , abych nedostala podporu. Ve smlouvě o tomhle nic takového napsane nemám. Poraď te mi prosim, co mám dělat a jaké mám práva a povinnosti. Předem díky za odpověď.

Re: Povinnosti zaměstnance

Karel Dlouhý, 22.11.2009 18:27:36

Jak je i Vám zjevné, jeho požadavek je neoprávněný.
Práva a povinnosti - viz zde na webu Úplná znění / Pracovní právo / Zákoník práce.

Může od Vás požadovat jen práce odpovídající pracovní smlouvě - pokud jste prodavačka nebo účetní, tak úklid k tomu nepatří. A samozřejmě jen v rámci pracovní doby.

Můžete mu naopak vyhrožovat, že podáte podnět inspekci práce.

Asi by bylo nejlepší najít si jiného zaměstnavatele.

Re: Povinnosti zaměstnance

Karel Dlouhý, 22.11.2009 18:27:44

Jak je i Vám zjevné, jeho požadavek je neoprávněný.
Práva a povinnosti - viz zde na webu Úplná znění / Pracovní právo / Zákoník práce.

Může od Vás požadovat jen práce odpovídající pracovní smlouvě - pokud jste prodavačka nebo účetní, tak úklid k tomu nepatří. A samozřejmě jen v rámci pracovní doby.

Můžete mu naopak vyhrožovat, že podáte podnět inspekci práce.

Asi by bylo nejlepší najít si jiného zaměstnavatele.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »