vrácení daru - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Vrácení daru v případě úmrtí obdarovaného

Václav Cerha, 17.01.2008 13:57:13

Rád bych se dotázal , zda v případě darování nemovitosti manželce, se kterou mám zrušeno BSM soudním rozhodnutím z roku 1993 by bylo možné do darovací smlouvy a do návrhu vkladu na KN vložit
ustanovení o vrácení daru v případě jejího úmrtí zpět na mne jako dárce a zdali je vůbec tento postup dle OZ
možný. Pro doplnění uvádím, že nemovitost jsem nabyl až po nabytí právní moci rozsudku soudu o zrušení BSM.
Děkuji za odpověď.Cerha

Re: Vrácení daru v případě úmrtí obdarovaného

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.01.2008 09:13:31

Dobrý den,
takováto podmínka v darovací smlouvě není možná. Nahrazovala by totiž de facto vypořádání z dědického řízení, což je nepřípustné.

vrácení daru

Dagmar Femiaková, 09.01.2008 19:46:41

V květnu 2006 jsem měla autonehodu pod vlivem alkoholu. Jela jsem za přítelem se kterým jsem se po telefonu pohádala a on mi pak řekl ať za ním přijedu. Auto celé shořelo, já jsem vylezla jen náhodou. Musela jsem zaplatit léčení a pokutu i zbytek ceny auta které bylo na leasing. Řekl mi že by mi na to léčení přidal ale nemá. Ž mu dluží jeden člověk a když ty peníze z něj dostanu, tak si je můžu nechat. Udělala jsem to, ale protože jsem s ním před časem známost přerušila chce najednou peníze zpět.Teď jsem dostala dopis od právníka že jestli mu peníze nevrátím, podá žalobu u soudu Tvrdí že mi to jen půjčil. Chtěla bych vědět jestli mám u soudu šanci nebo ne a jestli to budu muset vrátit. Žádní svědci nejsou, jen ten pán který mi ty peníze dával. Ale tomu jsem neřekla že jsou pro mě.Děkuji moc za radu

Re: vrácení daru

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.01.2008 09:18:46

Dobrý den,
především, pokud má druhá strana právníka, vezměte si ho také, aby šance byly vyrovnány.
Jen jsem nepochopila, jestli chce zpět peníze Váš bývalý přítel, nebo jeho dlužník, od něhož jste peníze získala. A právě zde je právník důležitý, protože on dokáže posoudit oprávněnost návrhu z pohledu aktivní legitimace a dále vůbec z pohledu toho, jak je žaloba konstruována.

Re: vrácení daru

Dagmar Femiaková, 21.01.2008 10:27:00

Děkuji za odpověď a dodávám že peníze zpět chce můj bývalý přítel, který tvrdí že jsem je měla od jeho dlužníka jen získat. Jak dokážu že mi řekl ať si je nechám, ale teď tvrdí že mi je jen půjčil.Právník mi píše toto:Vyzývám vás k vrácení 20000,-kč, které je vaším neoprávněným obohacením, když jste za mého klienta převzala od firmy pana.........tuto částku, ale odmítáte mu ji vydat.
Má vůbec smysl se o takovou částku soudit?
děkuji za odpověď

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »