Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den.Můj dotaz se týká zaplacené částky z r.2002, která současná společnost neobdržele od firmy Justitia a.s. Posílala jsem fax této nejm.spol.-složenku i vyrozumění kam byl obnost zaslán. Dostala jsem odpověď, že z registru dlužníků nebudu vymazána do té doby,dokud si sama nezjistím,kam obnos odešel a na co byl použit.Připadá mi podivné, že si mám sama navštívit exekutorský úřad a domáhat se této odpovědi.Bylo mi totiž řečeno,že firma,která tyto záležitosti vyřizovala je v exekuci sama.Má snaha tvrdit,že se mne to už netýká současnou firmu nezajímá.Co s tím,prosím?Děkuji
Prosím o právní pomoc,syn přišel o kolo,nic jsme nezavinili a nikdo se k náhradě nehlásí:
Pracovníci z pověření firmy prováděli zateplování stropu v kolárně našeho bytového domu.Vyzvali sousedku, která vlastnila klíče, aby jim kolárnu v pondělí ráno (kdy jsme byli v práci) otevřela a přemístili kola z uzavřeného prostoru kolárny na společné schodiště,které bylo v té době z venku volně přístupné a kola nechali nezajištěná,aniž dali tuto skutečnost na vědomí majitelům kol předem. Můj nezletilý syn,který je majitelem kola je v týdnu mimo domov a v neděli zjistil,že jeho kolo se v domě nenachází- bylo odcizeno. V pondělí jsem informoval stavbyvedoucího odpovědného za stavební práce a ten mně doporučil obrátit se na policii. Policie záležitost prošetřila, zdokumentovala a odložila. Hodnota kola v době odcizení byla přibl.5 500Kč,doklady od kola jsem doložil. Při opětovném kontaktování firmy mé tvrzení zpochybnila a k náhradě škody se nehlásí. Dům patří městu, domovníka nemáme. Děkuji.
Pokud policie případ odložila a firma se k náhradě škody nehlásí, nezbývá Vám než se s nárokem obrátit na občanskoprávní soud. Budete ovšem muset prokázat, že firma kolo ze zajištěné místnosti umístila do nezajištěných společných prostor domu a ponechala jej bez patřičného dozoru. Toto lze prokazovat i svědeckou výpovědí sousedky. Dále budete muset prokázat, že k odcizení došlo právě v důsledku tohoto jednání.
Děkuji za rychlou odpověď.
Dnes jsem se radil s mou bývalou spolužačkou- doktorku práv- a ta mně sdělila, že žalovat firmu občanskoprávně nemohu, pouze konkrétního pachatele. Případ byl prošetřen PČR včetně výpovědi oné sousedky a zadokumentován. Teď ovšem stojím na mrtvém bodě, protože nevím, kam a jak směřovat mou snahu o domáhání svého práva. Jak ale mohu dokázat, kdy přesně bylo kolo odcizeno? Mohu svědecky prokázat, že kolo bylo v kolárně před zateplováním stropu, že kolárna byla dělníky vyklizena a že kolo po skončení prací v domě chybí. Více to ani technicky nelze a na tom i stojí obhajoba firmy. Moc děkuji za pomoc. Petr Vepřek
Proč nelze občanskoprávně žalovat firmu? Podle mého názoru to je možné, neboť §415 ve spojení s §420 toto nevylučuje.
Dobrý den mám dotaz, jakou smlouvu zvolit pokud mi od sourozence má být vyplacena částka v měsíčních splátkách. Není to půjčka je to vyrovnání mezi námi za dům, který rodiče na něj převedli darem. A zda stačí ověření podpisů na MÚ nebo musíme k notáři.
Je to jeho dobrovolný dar (není to jeho povinnost, žádný nárok na vyrovnání nemáte). Asi by bylo možno použít darovací smlouvu.
Podpisy ověřeny být nemusí.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com