Neuznaná PPM a vyplácení PN - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Přiznání hornické renty

Aleš Hendrych, 28.01.2010 12:47:37

V roce 2009 konkrétně 1.9.2009 jsem nastoupil na důl ČSA Karviná jako horník.Nikdy jsem tuto práci nedělal,proto jsem musel projít školením a kurzem na horníka-raziče.Po půl roce jsem začal mít problémy s oběma rukama,příznaky byly-pálení,brnění,necitlivost,mrtvení rukou,a bolesti mě začly budit i v noci,kde mi nepomohlo ani protřepávání rukou a cvičení s prsty.Proto jsem šel na vyšetření na neurologii kde mě poslali na EMG kde mi zjistili těžkou senzimotorickou neuropatii nervus medianus bilat v oblasti zápěstí se známkami chronické axonopatie,a senzitivní nauropatie nervus ulnaris v oblasti zápěstí.Nyní jsem po operaci pravé ruky a chodím na rehabilitace,a další operace levé ruky mne čeká v březnu.Lékaři mi napsali že se jedná o možnou chorobu z povolání,proto jsem byl na přezkumné komisi na Krajské hygienické stanice na dole ČSA kde sepsali co jsem na dole dělal,pracoval jsem na čelbě jako razič,která je vedena orgánem ochrany veřejného zdraví v riziku vibrací kategorie č.3 a v riziku fyzické zátěže-malé svalové skupiny kategorie č.3.
Primářka mi také sdělila z chorob z povolání,že za tak krátkou dobu jsem si nemohl takto ruce zničit,ale když si moje ruce prohlédla a prohmatala sdělila mi že má ruce jako horník který na dole dělá 20 let,ale já jsem na dole zatím jen rok a 3 měsíce,a od loňského roku jsem dosud na nemocenské.Dále jsem byl poslán na EMG i dolních končetin,kde mi zjistili také tuto nemoc ale lehkou i na dolních končetinách,a sdělili mi že to bude asi všeobecná nemoc bez přiznáná renty.Ale čekám na konečnou zprávu která mi má přijít do 3 měsíců kde budu mít jasně napsáno co a jak.Proto se Vás ptám zda mám za tak krátkou dobu na přiznání této renty s takovým zdravotním postižením,a nebo se mám pak se zaměstnavatelem soudi,děkuji Vám za odpověď s pozdravem Hendrych ALEŠ.Letos mi bude 35 let.

Neuznaná PPM a vyplácení PN

Sonia Kolníková, 02.11.2009 10:37:01

Stala se nám nezvyklá situace. Od 1.3.2009 jsem zaměstnancem nejmenované firmy. Před tímto pracovním poměrem jsem byla na ŽL a bohužel si neplatila nemocniční pojištění, na které mě nikdo neupozornil. Dne 9.10. jsem nastoupila na MD, ale PPM mi nebyla uznána z důvodu, že nemám zaplacených 270 kalendářních dní v uplynulých dvou letech. Z ČSSZ mi bylo sděleno, že mám nárok na pracovní neschopnost, ale když jsem tuto skutečnost oznámila zaměstnavateli, ohradil se, proč by mi měl platit pracovní neschopnost, když jsem já udělala tu chybu, že jsem si neplatila jako živnostník nepovinné nemocniční pojištění. Obávám se, že mi nebude chtít proplatit pracovní neschopnost, která je ze zákona 6týdnu před datumem porodu.
Dále bych se chtěla zeptat, když jsem nastoupila na MD 8 týdnů před porodem a po dvou týdnech jsem se dozvěděla, že mi PPM neuznali, a mám nárok pouze na pracovní neschopnost 6 týdnů před porodem. Kdo mi zaplatí chybějící dva týdny?

Re: Neuznaná PPM a vyplácení PN

Karel Dlouhý, 05.11.2009 21:25:17

Když jste byla soukromý podnikatel, měla jste se seznámit s příslušnými předpisy. Pokud Vám lékař vystaví neschopenku, tak zaměstnavatel Vám musí hradit (od 4. do 14. dne) náhradu mzdy - ať se mu to líbí nebo nebo. Od 15. dne to platí ČSSZ.
Chybějící dva týdny Vám nejspíš nezaplatí nikdo.

Sonia Kolníková, 06.11.2009 11:14:27

Děkuji za Vaši odpověď, placení nemocničního pojištění ale není ze zákona povinné. Navíc v době, kdy jsem začla podnikat stačilo toto pojištění začít platit 6 měsíců před datumem porodu, ale od letošního roku se zákon změnil a je potřeba mít 270 kalendářních dní. Což bych musela začít platit od ledna. Ale to jsem už nevěděla. Můžete mi prosím ještě říci, zda má zaměstnavatel povinnost za ty dva chybějící, zřejmě neplacené, týdny mi hradit pojištění sociální a zdravotní? Jsem přeci stále v pracovním poměru.

S díky, Sonia

Karel Dlouhý, 06.11.2009 20:53:28

"Můžete mi prosím ještě říci, zda má zaměstnavatel povinnost za ty dva chybějící, zřejmě neplacené, týdny mi hradit pojištění sociální a zdravotní?"
To bohužel nevím.
Zkuste se podívat na servery zabývající se sociálním a zdravotním pojištěním.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »