dohoda o provedení práce - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Souhlas zaměstnavatele

I.G., 10.02.2010 14:44:47

Dobrý den,

pracuji jako vyučující na střední škole a učím český jazyk a společenské vědy.

Musím informovat zaměstnavatele o tom, že pracuji jako lektorka přípravných kurzů na VŠ a lektor hodnotitelů ke státní maturitě? Potřebuji v tomto směru jeho souhlas, když si dané agentury vyhrazují právo po dobu spolupráce, aby nebyly uváděny jako zaměstnavatelé?

Kde zjistím, že se jedná o stejný obor činnosti? Rozlišuje se vzdělávání handicapovaných od vzdělávání dospělých?

Děkuji

I.G.

Re: Souhlas zaměstnavatele

Karel Dlouhý, 10.02.2010 19:21:42

§ 304 zákoníku práce:

§304 (1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

§304 (2) Jestliže zaměstnavatel souhlas podle odstavce 1 odvolá, musí být odvolání písemné; zaměstnavatel je povinen v něm uvést důvody změny svého rozhodnutí. Zaměstnanec je pak povinen bez zbytečného odkladu výdělečnou činnost skončit způsobem vyplývajícím pro její skončení z příslušných právních předpisů.

§304 (3) Omezení stanovené v odstavci 1 se nevztahuje na výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.

--------
Tedy z odstavce 4 vyplývá, že pedagogické činnosti se to netýká.

dohoda o provedení práce

Helena Fořtová, 21.10.2009 18:28:35

Chtěla bych podat výpověď dohodou, což mi zaměstnavatel neumožní a trvá na dvouměsíční výpovědní lhůtě. Domluvila jsem se s novým zaměstnavatelem, že podám normální výpověď a ve výpovědní lhůtě si vezmu neschopenku a nastoupím na dohodu u nového zaměstnavatele. Chtěla bych vědět, zda je to možné takto vyřešit. jestliže já budu v pracovní neschopnosti a budu současně pracovat na dohodu jinde. Mezitím mi uplyne výpovědní doba a já budu moci nastoupit normálně na smlouvu.

Re: dohoda o provedení práce

Karel Dlouhý, 24.10.2009 01:05:15

Pletete si rozvázání prac. poměru dohodou a výpovědí!

Pokud jste v pracovní neschopnosti, nesmíte přece pracovat (proto chodí i kontroly práce neschopných).
A jak "vzít neschopenku" ? - prac. neschopnost posuzuje lékař.

marcel nováček, 24.10.2009 06:52:49

o dobu co jste v prac. neschopnosti vám bude porodloužena výpovědní doba pokud na tom bude zaměstnavatel trvat

Karel Dlouhý, 24.10.2009 21:27:42

Mýlíte se.
Toto platí jen když dá zaměstnavatel výpověď zaměstnanci:
§53 (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
Ale obdobné ustanovení, když dá zaměstnanec výpověď zaměstnavateli, neexistuje.
Viz na tomto webu: Úplná znění / Pracovní právo / Zákoník práce

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »