odmítnutí pojistného plnění (havarijní pojištění) - fórum

Kategorie: Občanské právo / Pojištění

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dotaz

Hana Baláková, 27.01.2012 20:12:00

Dobrý den,mám na Vás prosbu a věřím že mi poradíte.Dne 23.12 jsem jela po hlavní silnici a z jednosměrné ulice-tudíž z protisměru-vyjela autoškola.Pochopitelně přišel náraz.Sepsaly jsme protokol pojistné události kde řidička se uznala za viníka nehody.Neměla čas na příjezd policie.Je pojištěna u poj.Allianz.Auto jsem nechala odtáhnout do servisu a po měsíci mi bylo sděleno,že se nebude opravovat-forma totální škody(rubrika totální škody).Auto je již v servisu opraveno.Ale pojištovna naléhá,že chce velký technický průkaz a auto bude dáno do dražby.Toto sdělení mi bylo oznámeno telefonicky likvidátorem pojištovny.S tím já nesouhlasím.Neporušila jsem žádné předpisy.Auto používám k dojíždění do zaměstnání a moje finanční situace není taková,abych mohla jít a koupit si jiné.Chtěla bych aby mi pojištovna uhradila škodu.Nevím na koho se mám obrátit a jak dále postupovat.Děkuji za odpověd.

Odmítnutí pojistného plnění

Leoš Dohnal, 27.01.2009 22:14:46

Dobrý den.
Uzavřel jsem u ČPP "Pojistnou smlouvu pro pojištění vozidel - BALÍČEK" kde pojistné nebezpečí je mimo jiná také "Srážka se zvěří" pojistná částka 25 000,-Kč a spoluúčast 2 500,-Kč. Tato pojistná smlouva vstoupila v platnosti dne 1.5.2006.
Bohužel jsem dne 21.1.2009 srazil srnu. Policii jsem nevolal, protože jsem odhadl škodu na 20 000,-Kč. Škodu jsem však tentýž den nahlásil u ČPP. Na základě požadavku ČPP jsem druhý den nechal poškozený automobil prohlédnout technikem ČPP. Poté jsem dal automobil na opravu do servisu, kde škodu odhadli na 26 000,-Kč.
Pojišťovna však odmítá plnění na základě Všeobecných pojistných podmínek pro pojištění motorových vozidel DPPPV 2/05 čl.6 Obecné výluky z pojištění odstavec 8a-nehlášeno policii.
Mohu se proti tomuto rozhodnutí nějak bránit? A jak?
Děkuji za odpověď.

Re: Odmítnutí pojistného plnění

Zdeněk Večeřa, 03.02.2009 02:16:31

Dobrý den, pane Dohnal bohužel mají pravdu. V podmínkách je uvedeno, že škoda se musí hlásit policii. Také se škoda musí nahlasit majiteli poškozeného tj srny, Lesům ČR.
Pracuji jako makléř a těchto balíčků jsme uzavřely stovky, měli jsme cca 5 pojistných událostí, všechny byly vyřešeny pro klienty pozitivně.

Bránit se můžete, zašlete mě prosim na email zdenek.vecera@profcon.cz nebo tel. 774444333 trochu více informací (místo nehody, svědci, rozsah poškození) a pokusíme se to společně vyřešit

s pozdravem Večeřa Zdeněk

odmítnutí pojistného plnění (havarijní pojištění)

Radoslav Hlučínský, 08.01.2008 17:19:39

Dobrý den

Před Vánocemi jsem měl dopravní nehodu malého rozsahu. Auto mám havarijně pojištěné se spoluúčastí 10.000,-. Pojišťovna, u které jsem havarijní pojištění uzavřel, ve svých pojistných podmínkách uvádí, že pokud škoda na vozidle zjevně nepřevyšuje 50.000,- není nutné volat policii. Vzhledem k tomu, že jsem bezprostředně po nehodě odhadl škodu na méně než 10.000,- a kromě mne nikdo jiný účastníkem nehody nebyl, přivolal jsem pouze asistenční službu, která vozidlo odtáhla. Za několik dní jsem jel s autem do servisu, kde mi však bylo sděleno, že škoda na autě zřejmě přesáhne 100.000,- (to jsem vzhledem k povaze poškození vozidla nemohl tušit). Mám obavy, že pojišťovna odmítne pojistné plnění právě z toho důvodu, že nebyla přivolána policie. Dá se v případě odmítnutí plnění, proti tomuto rozhodnutí nějakým způsobem ohradit? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem R. Hlučínský

Re: odmítnutí pojistného plnění (havarijní pojištění)

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 09.01.2008 12:44:37

Dobrý den,
v tomto případě bude záležet čistě na ustanovení obchodních podmínek a dále na vzájemné domluvě s pojišťovnou. To, že jste nebyl schopen odhadnout výši škody a spoléhal se na své neodborné posouzení nemůže jít k tíži pojišťovny. Jak jsem však již uvedla, zde bude záležet hlavně na domluvě.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »