Dědictví a společné jmění manželů - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dedictvi

Veronika, 23.02.2012 11:18:25

Dobrý den, mám dotaz. Budeme se s přítelem brát a on má 2 děti z předchozího vztahu plnoleté. Zároveň se budeme stěhovat k němu do baráku a pořídit si společného potomka. Bojím se pak v budoucnu co a jak bude, přítel je stařší o 25 let než já. Tímto bych se chtěla zeptat jak to bude v případě umrtí s dědictvím, bojím se, že pak přijdu o střechu nad hlavou a jeho děti mě vyženou z baraku. Chtela bych si koupit svůj vlastni byt az budeme manželé a další otazka je jak to bude, jestli ten byt pak zůstane mně, bojím se aby si jeho děti nedělali narok na ten byt abych popř. měla kam jít.
Děkuji moc za odpověď.

Re: dedictvi

právní vrba, 23.02.2012 13:12:33

Potomci (děti) jsou neopomenutelní dědici. Zůstavitel je může vydědit (důvody v zákoně), vydědění lze soudně napadnout. Dědí se jen majetek (podíl) zůstavitele, takže budete-li s ním mít dům v SJM, tak jeho polovinu zdědíte Vy a jeho 2 + x děti, takže Vybudete mít výraznou většinu, takže Vás nikdo nevystěhuje, jeń jeho děti budete muset trochu vyplatit...
Pokud kupovaný dům budete platit Vy ze svých peněz, bude jen Váš, takže dědici po manželovi nebudou mít nárok.

Veronika, 23.02.2012 13:19:13

A když přítel postavil dům jeste nez jsme se vzali, tak to se take pocita do SJM?
Dekuji

právní vrba, 27.02.2012 12:16:34

Dům, který nabyl jeden z manželů před manželstvím, nepatří do SJM, ale nadále jen jemu. Takovýto dům zdědíte Vy a manželovy děti poměrně.

Dědictví

Lenka Cikánová, 12.02.2012 13:45:25

Dobrý den,v manželství jsem zdědila finanční částku po otci a v součastné době jsem v rozvodovém řízení,mám nárok žádat vrácení poloviny dědictví po svém manželovi?Děkuji za odpověď.

Re: Dědictví

Milan Zeman, 13.02.2012 10:49:21

Máte, prostředky získané děděním nespadají do SJM a tvoří výlučný majetek jednoho z manželů (Vás).

Lenka Cikánová, 13.02.2012 15:09:33

Chtěla bych se ještě zeptat,zda má manžel nárok po mě požadovat polovinu odstupného,které dostal v manželství od svého zaměstnavatele,který mu dal výpověď.Děkuji za odpověď

Milan Zeman, 13.02.2012 15:18:52

Vyplacené mzdové prostředky a jim naroveň postavené platby spadají do SJM, takže mají být při dělení SJM vypořádány - pokud se nedohodnete jinak, platí půl na půl.

Lenka Cikánová, 25.02.2012 20:45:50

Dobrý den, můžete mi prosím poslat § a zákon ke kterému se to vztahuje ,dále zda je nutné dokládat na co se finance použily.A ještě bych se chtěla zeptat,jsme rozvedený od 14.2.2012,teď si máme rozdělovat majetek a já jsem zjistila,že mé osobní věci prodal.(lyže,prstýnky a společné auto)
,to vše bez mého vědomí.Navíc jedna místnost s doklady je zamčená.
Děkuji předem za odpověď.

Bezpodílové vlastnictví

Zdeněk Kučera, 12.09.2011 16:45:32

Bratrova nemocná žena,o kterou se stará, mu chce odkázat svoji polovinu nemovitosti, aby měl po její smrti zajištěné bydlení v domku,který spolu nabyli a který bratr ještě opravuje a modernizuje. Stačí darovací smlouva s ověřením podpisu na obci? Co dědici po manželce z jejího prvního manželství?
Děkuji za radu Kučera

Re: Bezpodílové vlastnictví

právní vrba, 13.09.2011 12:35:21

Pokud Váš bratr a jeho manželka mají RD v SJM, tak SJM lze za trvání manželství zúžit notářským zápisem i tak, že RD bude jen jednoho z manželů (bratra). Děti manželky bratra z 1. manželství budou dědit z toho, co zbyde (s pozůstalým manželem v 1. skupině).
Pokud mají Váš bratr a jeho manželka RD v podílovém spoluvlastnictví (např. nejsou manželé nebo ho pořídili za společné prostředky před manželstvím apod,.), může každý ze spoluvlastníků svůj podíl darovat či prodat druhému spoluvlastníku.

Dědictví a SJM

Veronika Maryšková, 28.07.2011 21:02:11

Dobrý den.
Bratr zemřel a zanechal po sobě dům, který si postavil před svatbou z vlastních financí. Kdo bude dědit? Měl 2 děti a manželku.Děkuji za odpověď.

Re: Dědictví a SJM

Karel Dlouhý, 28.07.2011 22:43:14

Pokud nezanechal závěť, tak děti a manželka zdědí každý jednu třetinu jeho majetku.

auto

Blanka Bittnerová, 27.05.2011 09:19:18

Prosím o radu, zemřel manžel mé tety, kromě domu, zahrady a garáže měli auto, kterým jezdil pouze on. Nyní je auto nevyužívané a teta by musela platit povinné ručení "zbytečně". -je možné auto prodat nebo zcela zlikvidovat před dědickým řízením? Děkuji

Re: auto

Milan Zeman, 27.05.2011 10:06:05

Nelze jej prodat ani zlikvidovat, auto musí být vypořádáno v rámci SJM v dědickém řízení.

Dědictví

Renata , 01.05.2010 23:41:08

Dobrý den, chci Vás požádat o informaci. Strýc a teta neměli žádné děti a jejich rodiče již zemřeli. Každý měl sepsanou svou notářsky ověřenou závěť. Vlastnili ve SJM nemovitost. První zemřela teta, ta svou část majetku odkázala své rodině (tuším sestra, či neteř). Asi za 2 měsíce zemřel i strýc (ten svou část odkázal osobě, která se o ně i o nemovitost během posleních 20 let starala). Jedná se mi o toto - zda může teta celé dědictví (svou polovinu majetku) odkázat své rodině, aniž by nějakou část majetku nezdědil, v té době ještě žijící manžel. Lze manžela nějak vydědit? V tuto chvíli se ještě žádné dědictví neřešilo, ani po pratetě. Moc Vám děkuji za odpověď.
Renata K.

Milan Zeman, 03.05.2010 08:06:39

Závětí lze majetek odkázat komukoliv a neopomenutelnými dědici jsou pouze děti. Manžel tedy při pořízení závěti dědit nemusí. Před vypořádáním dědictví ovšem musí být vypořádáno SJM, z něhož manželovi náleží 1/2.

dědictví

Ludmila Čermáková, 28.04.2010 22:34:43

Dobrý den,
rádá bych věděla,zda existuje nějaká zákonná povinnost informovat o umrtí jediného pozustaleho a pokud ano,kdo tuto povinnost má. Jedná se mi o to,že jsem se až po několika letech dozvěděla uplnou náhodou,že mi zemřel otec se kterým jsem se nestýkala a byla jsem jeho jedinou dcerou,žádné jiné příbuzné neměl.
Předem děkuji z odpověd.

Dědictví

Petr Prauzek, 28.04.2010 17:37:26

Dobrý den.
Rodiče mají dotaz. Tchýně má dvě děti z prvního manželství. Její manžel je bezdětný. Tchán má pouze tři sourozence, s kterými se vůbec nestýká. Mají dotazy:1)V případě úmrtí tchána bude dědit pouze jeho manželka, nebo i jeho sourozenci? 2) Jak by vypadalo dědické vypořádání v případě neštěstí a úmrtí obou najednou (nehoda). 3) Mají sourozenci tchána nějaké dědické nároky i v případě, že sepíše závěť a oni v ní nebudou uvedeni jako dědicové?
Děkuji.

Karel Dlouhý, 28.04.2010 20:58:19

Neopomenutelnými dědici jsou pouze děti.

Pokud tchán nesepíše závěť, bude dědit pouze manželka.

Pokud sepíše závěť, budou dědit osoby, které jsou v ní uvedené.

Milan Zeman, 29.04.2010 12:11:09

2) Jak by vypadalo dědické vypořádání v případě neštěstí a úmrtí obou najednou (nehoda).

Pokud zemřou oba současně, navzájem po sobě dědit nebudou. Pokud jim k nehodě někdo pomohl, jednalo by se o otázku trestního :-)

Petr Prauzek, 29.04.2010 16:36:51

Já jen tlumočil dotaz rodičů, protože cestují. To pro upřesnění, aby nevznikl dojem nějakého záměru vůči nim.
Děkuji

Milan Zeman, 30.04.2010 12:44:06

Pro upřesnění - po tchýni by v případě úmrtí obou najednou dědily děti, po tchánovi sourozenci.

na doplnění

Petr Skala, 22.04.2010 20:17:32

Dobrý den,
ještě jeden dotaz, prosím, na doplnění.
To, že soud rohodl:"Určuje se, že žalobkyně je dědičkou zůstavitele..." je námi vykládáno jako neplatnost závěti o vydědění. Je to správná úvaha? Notářka totiž po tomto rozhodnutí soudu mou matku vůbec nebere jako dědičku první úrovně a z dědického řízení ji úplně vyloučila, což nám vůbec nejde na rozum. Matka je normální svéprávná 73 letá svěží dáma bez jakýchkoliv problémů jak v minulosti, tak nyní. Jelikož k podpisu vypořádání dědictví má dojít příští týden, nevíme jak matce poradit, jak se má zachovat. Jde vůbec tento rozhodovací proces ještě nějak zvrátit?
Děkuji za rady a s díky zasílám DMS.

Re: na doplnění

Milan Zeman, 23.04.2010 08:36:39

Na věku ani svéprávnosti nezáleží, dle zákona náleží Vaše matka do první dědické skupiny. Bránit se samozřejmě lze, minimálně postupem podle § 485 občanského zákoníku. Doporučuji nešetřit a poradt se s advokátem.

SJM

Petr Skala, 21.04.2010 20:44:40

Dobrý den,
mé matce zemřel 2. manžel, který před uzavřením tohoto 2. manželství postavil dům, jehož byl do své smrti vlastníkem zapsaným do KN. Z 1. manželství měl dvě dospělé dcery.
Závěť, ve které vydědil jednu z těchto dcer a veškerý majetek odkázal druhé z nich byla rozhodnutím soudu shledána jako neplatná. Rozsudek nabyl právní moci.
Jakým způsobem bude nyní řešeno dědictví?
Děkuji za odpověď.

Re: SJM

Milan Zeman, 22.04.2010 10:04:20

Dům nespadá do SJM, neboť byl ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů před uzavřením manželství. Dědicové tedy nabydou podíly na domě rovným dílem, tj. 1/3 (manželka + děti). Ostatní majetek bude rozdělen po vypořádání SJM, kdy nejprve manželka obdrží 1/2 majetku v SJM a poté 1/3 z druhé 1/2.

sjm

Miroslav Pitrák, 07.04.2010 22:18:04

Manželka před vstupem do manželství vlastnila pozemek, na kterém jsme si již společně v manželství postavili RD.Jak to bude s vyrovnáním v případě rozvodu nebo umrtí jednoho z nás.Z předchozích manželství máme každý dvě děti,které s námi nežijí ve společné domácnosti.
Děkuji za odpověď.

Re: sjm

Milan Zeman, 08.04.2010 08:58:37

Smrtí jednoho z manželů zaniká SJM a dojde k jeho vypořádání. Pozemek není v SJM, dům ano. Pokud zemře manželka, připadne na Vás polovina domu v rámci vypořádání SJM, zbytek majetku bude předmětem dědění. Zda děti žijí ve společné domácnosti není rozhodující, je důležité, zda došlo k osvojení. Pokud ne, Vaše děti po manželce dědit nebudou. Dědit budete Vy a manželčiny děti, každý stejným dílem (1/3). Pokud zemřete Vy, dojde k vypořádání SJM. Polovinu domu potom budou dědit Vaše děti spolu s manželkou, opět stejným dílem.

dědictví

Dagmar Žáčková, 18.02.2010 13:15:16

s manželem máme společný dům společně nemáme děti pouze já. Jak bude naloženo s dědictvím po manželovi.
Je lepší napsat závěť na manželku? Mají nárok na dědictví sourozenci manžela? Děkuji

Re: dědictví

Petra Janátová, 23.02.2010 15:11:14

Dobrý den, v tomto případě by nejprve došlo k vypořádání společného jmění manželů. Část, která by připadla manželovi, + jeho výlučný majetek by bylo předmětem dědictví. Následně by mohlo dojít k dohodě mezi dědici. Pokud by se tak nestalo, tak jestliže by manžel neměl děti (své), dědilo by se podle II. zákonné skupiny, kam patří manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele (polovina dědictví by připadla manželovi, ostatní by dědili rovným dílem).

Jarmila Jablečníková, 06.03.2010 16:22:09

Uzavřeli jsme s manželem smlouvu o zúžení společného jmění manželů ohledně bytu a byl o tom proveden notářský zápis.
Následně jsem byt zakoupila do osobního vlastnictví,
který se tímto stal mým výlučným vlastnictvím.
Stane se tento byt, v případě úmrtí manžela,předmětem dědického řízení a mají na něj nárok jeho děti z prvního manželství?
děkuji Mgr. Jablečníková J.

Petra Janátová, 09.03.2010 11:45:38

Dobrý den, jestliže je byt ve Vašem výlučném vlastnictví, tak nebude předmětem dědického řízení v případě smrti Vašeho manžela.

Dědictví

Marie Šátková, 31.08.2009 17:30:30

Dobrý den, švagrové zemřel manžel, který má dvě studující plnoleté děti z prvního manželství a 2 nezletilé děti se švagrovou.Má uzavřenou životní pojistku, vlastní se švagrovou dům v SJM a je jednatelem a členem dozorčích rad v několika firmách.Jak bude vypadat prosím dědické řízení a na co má kdo z dětí nárok. Děkuji moc

Pavla Pokorná, 04.09.2009 11:28:50

Záleží na tom, zda napsal závěť nebo ne. Je to složitější. A také záleží na tom, který majetek je v sjm a který ne.

Bez závěti:
to co není v SJM se dělí na pět dílů - manželka + 4 děti
SJM - půlka zůstane manželce a druhá se dělí na pět dílů - viz výše

Závěť:
dle závěti
SJM - půlka zůstává manželce, druhá dle závěti
bez SJM - dle závěti
dospělé děti musejí dostat alespoň polovinu svého zákonného podílu
nezletilé děti vše co jim náleží

SJM,dědictví,rozvod manželství

Libor, 27.08.2009 21:57:55

za trvání manželka zdědila dr. byt a fin hotovost. Byt jsme krátce po vypořádání dědictví prodali, a společně se zděděnými penězi jsme tyto použily při koupi automobilu a garáže. Zajímá mě, jak bude vypořádáno SJM? Bude se dědictví odečítat ze SJM či nikoli?

Děkuji

vlastnictví nemovitosti nebo SJM

Pavel Pasecký, 05.08.2009 20:20:33

Jsem 23 let ženatý a před 9-ti lety jsem dostal darem od mých rodičů rodinný domek, ve kterém s rodinou celých 9 let bydlím. Nyní domek prodávám a chci koupit
byt v osobním vlastnictví. Cena bytu je 3x menší než kolik dostanu za domek, ale o 200.000 tisíc vyšší, než
cena darovaného domku uvedena v odhadu před 9-ti lety.
Mohu nyní být vlastníkem bytu, aniž by byl společným jměním manželů?

DĚDICTVÍ MEZI MANŽELI

Inka Záhorcová, 10.02.2009 09:21:59

DOBRÝ DEN,MÁM PROSBU.S MANŽELEM JSME SI KOUPILI PŘED 15LETY DŮM NA MANŽELOVO JMÉNO(JSME SPOLU VÍCE JAK 40LET)MANŽEL JE DOSTI NEMOCNÝ A CHCE NAPSAT ZÁVĚT ABY DŮM PO JEHO SMRTI PŘIPADL MĚ.TAK SE PTÁM ZDA TO JDE ABYCH DŮM DĚDILA POUZE JÁ A NEMUSELA HO PRODAT ABYCH MOHLA VYPLATIT NAŠE DĚTI.A ZDA STAČÍ ZÁVĚT NAPSANÁ DOMA A PODEPSANÁ NA MATRICE A JAK BY ASI MĚLA ZÁVĚT VYPADAT.
DĚKUJI MOC ZA ODPOVĚD ZÁHORCOVÁ

Re: DĚDICTVÍ MEZI MANŽELI

Stefi, 10.02.2009 19:22:34

Dobrý den, jestliže máte děti a v závěti budete uvedena jako jediný dědic, bude tato závěť neplatná, neboť vaše děti jsou neopomenutelní dědicové a musí získat- nezletilý dědic celou část, kterou by dědil ze zákona, zletilý dědic 1/2 toho, co by dědil ze zákona.
jediné řešení je, aby Vám manžel dům daroval,to pak bude jen váš a nebude jako dar zahrnut do dědického řízení.

dědictví

Bohuslava Řeháková, 09.01.2009 19:40:57

Dobrý den,
Již několik jsem jediný vlastník domu uvedený v katastru nemovitostí.Před několik měsíci jsem se vdala. Mám 2 děti z prvního manželství a nynější manžel rovněž.Můj dotaz zní,zda v případě smrti mého manžela budou dědit jeho děti i část mého domu, nebo zda zůstane i nadále celý v mém vlastnictví.Děkuji za odpověď.

Karel Dlouhý, 09.01.2009 20:29:29

Dobrý den,
jste výlučným vlatníkem domu, který tedy nespadá do společného vlastnictví manželů.
Tedy ani nespadne do dědictví po Vašem manželovi, jeho děti jej dědit nebudou.

Společné jmění manželů

Jitka Kulhavá, 08.01.2009 11:35:59

Obracím se na Vás s dotazem týkající se chalupy, kterou jsem darem dostala od své matky v době manželství. V katastru nemovitostí jsem majitelkou pouze já. Chalupu jsme s manželem společně opravili.Má manžel nárok při rozvodovém řízení na část této nemovitosti? Chce abych mu vyplatila polovinu podle nového znaleckého pousudku, když v roce 1996 byla cena nemovitosti cca 600 000 a nyní je nemovitost zhodnocena na 3 000 000.Děkuji za odpověď.

Re: Společné jmění manželů

Stefi, 08.01.2009 19:01:28

Dobrý den,

chalupu jste dostala darem, tudíž se nepočítá do SJM! Je výhradně Vaše a při vypořádání SJM Vám samozřejmě zůstane. Vy mu ale při vypořádání bude povinna nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na Vaši věc, v tomto případ chalupa.

Jitka Kulhavá, 09.01.2009 08:20:13

Vracím se k danému problému. Jak určím kolik bylo vynaloženo ze SJM na mou věc -chalupu,tudíž kolik peněz mám nahradit?
Děkuji za odpověď.

Tez Ka, 09.01.2009 14:32:15

Jde o to kolik si myslíte, že do této nemovitosti manžel investoval a kolik mu tedy náleží. Zda na to použil výhradně své stavební spoření nebo se podílel např. na opravě střechy apod.

Dědictví finančních prostředků na společném účtu

Iris Valentová, 14.12.2008 16:54:39

Dobrý den,

máme s manželem finanční prostředky na účtu v bance. Majitelkou účtu jsem já, manžel má dispoziční právo k účtu. V případě, že by manžel zemřel, jak se budou tyto peněžní prostředky vypořádávat? Nabyli jsme je za trvání manželství, jsou tedy zřejmě součástí sjm. Bylo by nutné tento účet přihlásit do dědictví, i když je vedený na mé jméno? Resp. může notář pověřený dědictvím zjistit, že tento účet existuje, když není veden na jméno zemřelého? Jde mi o to, že manžel má nemanželské dítě a ráda bych věděla, jestli toto dítě bude mít v případě jeho smrti nárok na dědický podíl z peněz uložených na tomto účtu.

Děkuji za odpověď.

byt a SJM v děd.řízení

Lenka Trávníčková, 09.12.2008 16:43:50

Dobrý den, chci se zeptat:vdova po zemřelém bydlí v bytě,který před svatbou měla napsaný na sebe(státní-obecní).Po svatbě s dnes už zesnulým byl byt převeden na družstevní(tzn.získán jako družst.již za manželství).Bude zahrnut do dědického řízení a do SJM? (v případě bytu v os.vl.je situace stejná?).Děkuji.

Re: byt a SJM v děd.řízení

Karel Dlouhý, 09.12.2008 19:25:56

Dobrý den,
jak je z dotazu pravděpodobné, členy družstva se stali oba manželé během manželství, tedy členský podíl patří do SJM. Podobné by to bylo, kdyby získali během manželství byt v os. vlastnictví.

Není podstatné, kdo byl nájemcem bytu před tím.

dědictví

liza Pallova, 04.11.2008 20:01:07

Dobrý den, prosím o radu zda napsat závět a jestli se k ní vůbec přihlíží- můj manžel má syna, kterému jsme zaplatili jeho dluhy(vydědit ho nechce).já mám dva syny, již dospělé, kteří nám pomáhají. Při normálním způsobu dědění by byli samozřejmě v nevýhodě.Chtěli bychom napsat závěť a v ní uvést jako dědice mé syny.Jak to probíhá bez vydědění.Je to vůbec možné?Děkuji

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.11.2008 09:36:06

Dobrý den,
nerozumím otázce - máte na mysli dědictví v případě smrti koho? Vás nebo manžela?
Jestliže zemřete vy, bude po Vás ze zákona dědit manžel a Vaše děti. Jestliže zemře manžel, budete ze zákona dědit Vy a jeho syn. Pokud tedy máte na mysli závěť Vašeho manžela, tak Vaše syny tam sice uvést může, ale pokud současně svého syna nevydědí, bude tato závěť částečně neplatná a jeho syn i tak zdědí polovinu z toho, co by zdědil v případě neexistence závěti.

Dědictví

Soňa Čečilová, 30.10.2008 21:39:48

Dobrý den, potřebovala bych od Vás poradit. V 05/1998 mi zemřela babička, která bydlela v bytě o velikosti 1+1, a slibovala ho pořád mě - vnučka, která za ní docházela a pravidelně opečovávala. Než umřela nechala převést byt na mojí matku. ikdyž mi už bylo v té době 18 let. V květnu 2007 mi zemřela matka, která měla tento byt napsaný a převedený na svou osobu. Při rozdělení dědictví se byt automaticky převedl na mého otce. V bytě jsem bydlela já od roku 1999 až do posud. Nemám zde hlášené trvalé badliště, ale se sousedama jsem ve velice dobrém přátelském vztahu. Mé trvalé badliště se nachází na adrese kde bydlí otec v bytě o velikosti 4+1. Chtěla bych se informovat zda mám na byt o velikosti 1+1 nárok, když zde bydlím tak dlouho, nebo popřípadě bytu 4+1 kdyby se něco stalo otci. Mám ještě dva bratry. Děkuji za odpověď

dědictví

Alžběta Vlnová, 30.10.2008 18:03:49

S manželem jsme si před 14 lety vypořádali společný majetek, rok před tím bylo soudem zrušeno společné jmění manželů. Zajímalo by mě pokud by manžel zemřel, jak proběhne dědické vypořádání. Na základě smlouvy o vypořádání manželovi náleží vše co jsme za doby manželství nabyli. Rodinný dům a veškeré vybavení pozemky a auta. K takovéto dohodě jsem byla donucena a bohužel ji podepsala bez nároku fiančního vyrovnání.

Nemajetný dědic

Richard Štefánek, 22.09.2008 12:57:13

Dobrý den,
mé matce zemřel manžel, který měl z prvního manželství 2 dcery. S mojí matkou měli v SJM družstevní byt. Dědictví se bude dělit na 1/2 pro mojí matku a 1/3 ze zbylé poloviny pro matku a každou z dcer. Dcery uplatňují nárok na jejich podíly, matka jako důchodkyně tyto peníze nemá. Můžou jí nutit aby byt prodala (bydlí tam i s mým bratrem) a část peněz jim vyplatila? Může dojít až na exekuci? Matka se s nima chce dohodnout na formě splátek, ale ony nesouhlasí, chtějí celou částku. Děkuji za info. Štefánek

návrh na sepsání darovací smlouvy

Helena Minaříková, 20.09.2008 11:03:00

Dobrý den, chci se zeptat zda je možné, aby mi došla faktura za sepsání návrhu darovací smlouvy od právníka, aniž by tato smlouva byla podepsána a byli na ní aktuální údaje jak dárců tak obdarovaného. Jsem povinná tuto fakturaci uhradit? pokud jsem nic nepodepsala, a vlastně ani tento návrh není platný pro neaktuální údaje? dále by mě zajímalo v jaké výši se pohybuje vystavení této smlouvy. Děkuji za odpověď....

Když chci prodat dům který zdědila manželka už v manželství ale ja ho opravil

Irena Šedá, 17.09.2008 16:01:19

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,můj prítel už několik let nežije se svojí manželkou ale nejsou rozvedeni,ona už v době trvání jejich manželství když spolu ještě žili zdědila domek po svých rodičích kteří ještě za života vyplatili ostatní potomky,ale prítel dokoupil k domu přilehlé pozemky a domek opravil,udělal střechu,topení atd,a potom se odstěhoval ale má tam trv.bydliště.Tedˇ se domek prodává,jaký má nárok na podíl z prodeje?Když nemá žádné doklady od oprav.Tedˇ nebo při pozdějším rozvodu? Děkuji
P.S.:paní má z prvního manželství 2 děti syn je ve vězení,dcera vdaná,bydlí jinde.Domek kupuje bratr 1 manžela.

Spolupodílové vlastnictví

Jana Šebestová, 27.08.2008 14:17:03

S manželem vlastníme společně byt a pozemek, který jsme
si pořídili v manželství.
Z prvního manželství má manžel plnoletou dceru, kterou jsme vyplatili jak chtěla za jeho života.
Manžel mi chtěl jeho podíl darovat, ale to údajně nejde.Jak se prosím dá tato situace ošetřit ?
Děkuji za odpověď.

Re: Spolupodílové vlastnictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.08.2008 15:57:40

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že tyto nemovitosti vlastníte ve společném jmění manželů a nikoli v podílovém spoluvlastnictví, opravdu není možné mezi Vámi takové podíly darovat. Důvod je prostý - nikdo z Vás nemá žádný podíl, který by byl samostatně schopen převodu. Jestliže chcete, abyste se stala výlučnou vlastnicí těchto nemovitostí Vy, je třeba navštívit notáře a sepsat u něho dohodu o zúžení SJM ve formě notářského zápisu.

Dědictví

Miroslava Černá, 30.07.2008 19:35:00

Dobrý den, s manželem jsme si koupili byt v panelovém domě. Je veden jako SJM. Manžel má dceru z prvního manželství. V případě jeho smrti bych musela dceru vyplatit? Já půlku ceny bytu, a jeho dcera a náš syn po čtvrtině? Nebo se to bytu netýka?
Děkuji za odpověď. Miroslava Černá

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 01.08.2008 16:57:50

Dobrý den,
dědictví po zemřelém se samozřejmě týká veškerého jeho majetku, tzn. v tomto případě i poloviny bytu. Z vypořádání SJM získáte Vy 1/2 a druhá 1/2 připadne do dědictví. Tato polovina z dědictví bude rozdělena na 1/3 pro Vás, dceru a syna.

Společné jmění manželů

Helena Sirová, 25.04.2008 15:02:46

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli vyplácení plného invalidního důchodu patří také do společného jmění manželů a jestli záleží na formě zasílání peněz, jestli na účet nebo vyzvednutí na poště.
Děkuji

smlouvy zdarma, 26.04.2008 07:55:40

Ano, do SJM patří v podstatě vše vyjímku tvoří to co dostanete darem jen vy a to co zdědíte. Samozřejmě co bylo Vaše před sňatkem je také jenom Vaše.

dědictví a společné jmění manželů

Lenka, 27.03.2008 14:39:11

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat,jestli nějakým způsobem bude druh žijící ve spol.domácnosti s družkou "bit" na tom, když si ji vezme za manželku, která má velké dluhy ještě z minulých dob,tzn.že by neměly patřit po uzavření manželství do SJM.

Jak to bude v případě její smrti po uzavření manželství? SJM se vypořádá dejme tomu půl napůl a to,co patřilo zůstavitelce v jejím výluč.vlastnictví (tzn.i dluhy před manželstvím) + půl SJM přejde do dědictví? Zůstavitelka má 3 děti. Dědí toto nejen její děti, ale dědí dluhy pak i manžel rovným dílem?

Lze nějak ošetřit, aby dluhy (nabyté před uzavřením manželství) její druh po uzavření manželství nezdědil? Např. smlouvou o zúžení SJM? Nechtěl-li by dědictví odmítnout. Děkuji za odpověď, snad je otázka srozumitelná.

Re: dědictví a společné jmění manželů

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.03.2008 15:18:02

Dobrý den,
pokud dluhy vznikly před uzavřením manželství, není za ně budoucí manžel nijak odpovědný.
Nicméně, přesně tak jak jste uvedla, tyto dluhy přechází do dědictví a vyloučit se to nijak nedá. Zde vůbec nejde o SJM, takže ani zúžení nepřichází v úvahu.
Dědic (a to každý dědic, tedy manžel, děti atd.) odpovídá za dluhy do výše nabytého dědictví a pouze za dluhy,které věřitelé na výzvu přihlásili.
Tedy, tato věc nijak než odmítnutím dědictví řešit nelze.

dědictví

Veronika Rückerová, 20.02.2008 17:30:16

Dobrý den, chtěla bych poradit s tímto problémem: Když manžel nabyde dědictví a dobrovolně ho investuje do založení restaurace, která se po pár letech prodá.... musí ho potom v případě rozvodu o výši toho dědictví vyplatit?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.02.2008 08:46:52

Dobrý den,
nechápu. Napište dotaz jinak.
Koho má vyplácet?

Veronika Rückerová, 21.02.2008 16:40:44

Omlouvám se,asi jsem se špatně vyjádřila. Takže, manžel zdědil 200 000 které dobrovolně vložil do založení a vybení restaurace. Potom se rastaurace prodala a nyní se chci rozvádět a zajímá mě, jestli nebudu muset manžela vyplácet o těch 200 000 když to bylo jeho dědictví. Děkuji

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.03.2008 14:52:30

Dobrý den,
oněch 200tis. Kč je ve výlučném vlastnictví manžela. Při Vašem majetkovém vypořádání by tato záležitost měla být řešena. Nicméně, jestliže jste peníze z prodeje restaurace za trvání manželství spotřebovaly, nebude se co vypořádávat. Záleží na konkrétním případu a takto obecně bez znalosti dalších faktů není možné odpovědět.

Dědictví a společné jmění manželů

Petra Marešová, 08.01.2008 12:17:07

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o informaci, čí je majetek nabytý dědictvím v manželství. Jedná se o společné jmění manželů nebo jen o majetek určeného dědice? Jak se pak dělí majetek při rozvodu?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den,Petra Marešová.

Re: Dědictví a společné jmění manželů

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.01.2008 12:29:49

Dobrý den,
pokud jeden z manželů získá dědictví, je toto dědictví výlučně v jeho vlastnictví a nespadá do společného jmění manželů. Není tedy ani v případě rozvodu předmětem vypořádání.

Re: Dědictví a společné jmění manželů

Tez Ka, 09.01.2009 14:42:57

Majetek získaný dědictvím je ve výlužném vlastnictví pouze toho, kdo jej zdědil, tj. dědice. V tomto pípadě nabytý majetek není součástní SJM. V případě rozvodu se to řeší tak, že se prokáže, že věc byla získána jako dědictví a tudíž je ve vlastnictví pouze jednoho z manželů.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »