druh a družka - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

prozchod a majet. vyrovnání

mamka, 20.11.2010 17:45:47

DObrý den, s přítelem spolu žijeme již 5let ve spol. domácnosti, máme syna. Manželé nejsme. Pokud od něj odcházím mám nějaká práva na náš společný majetek, jako je vybavení domu (dům patří jemu, ale v hyp. jsem vedená jako přistupitel).Momentálně je nezaměstnaný a mám na něj potom vyž. povinnost, když bude dítě u mě?

Re: prozchod a majet. vyrovnání

Karel Dlouhý, 20.11.2010 18:54:43

Pokud jste něco koupili společně, tak byste měli být podílovými spoluvlastníky té věci.

Když se od něho odstěhujete, měl by Vám platit výživné na syna.

Vy na bývalého přítele nebudete mít vyživovací povinnost - proč byste ji měla mít?

Re: prozchod a majet. vyrovnání

Karel Dlouhý, 20.11.2010 18:54:51

Pokud jste něco koupili společně, tak byste měli být podílovými spoluvlastníky té věci.

Když se od něho odstěhujete, měl by Vám platit výživné na syna.

Vy na bývalého přítele nebudete mít vyživovací povinnost - proč byste ji měla mít?

jak dokázat vztah druh-družka

Jitka Kolaříková, 05.03.2010 21:06:18

Dobrý den!
Byl byste tak laskav a odpoveděl mi na můj dotaz?Žiji s přítelem 7let ve společné domácnosti.Máme jedno dítě.Před dvěma lety jsem na přítele převedla pomocí darovací smlouvy část domu.Nyní píše finanční úřad aby podal daňové přiznání k dani z nemovitosti.Chtějí doklad o soužití druh družka.Poradíte mi kde bych ho sehnala?Musí partner podávat toto daňové přiznání když já daň z nemovitosti platím?Moc děkuji za odpověď.

Majetkové vypořádání

Norbert , 14.02.2010 22:24:55

Dobrý den.
Po několika letech soužití v družstevním bytě, který je napsán na mě, by mělo dojít k majetkovámu vyrovnání. Manželé nejsme, byt je se státní dotací. Partnerka zaplatila polovinu ceny bytu, většinu nadstandardního vybavení i větší část nábytku. Soužití s ní není dál možné - časté hádky, o byt se nestará, neuklízí, nevaří, neplatí poplatky, odešla k rodičům a nekomunikuje a já také nekomunikuji, protože si myslím, že mé požadavky nebyly přehnané... Přesto bych si byt rád ponechal a žil v něm dál. Do bydlení jsem dal velkou část úspor, na vyplacení celé investice partnerky však nemám hotovost a zadlužovat se nijak moc nechci. Jaké jsou moje povinnosti ze zákona?

Majetkové vypořádání

Michal Bláha, 14.02.2010 14:05:32

Dobrý den,mám dotaz.Můj otec měl přítelkyni,má s ní dceru a žili ve společné domácnosti v domě,který patřil rodičům té přítelkyně.Na domácnost samozřejmě přispíval.Ale během té doby,co tam žil,si vydělal značnou částku peněz,jakoš to profesionální řidič.A ta jeho bývalá přítelkyně si dneska část těch jeho peněz nárokuje a vyhrožuje soudem a argumentuje tím,že má na ně nárok pro to,že si je ušetřil v době,kdy u nich bydlel.Ještě musím podotknout,že otec tam nikdy neměl hlášený trvalý pobyt a ta přítelkyně pobírala sociálni dávky,jako samoživitelka.

Re: Majetkové vypořádání

Karel Dlouhý, 14.02.2010 15:36:38

V tom je rozdíl mezi manželstvím a vztahem druha a družky.
Nevím, z jakého titulu si to nárokuje. Že si je ušetřil, to je jeho věc.
Na jeho místě bych počkal, až dá žalobu k soudu, a pak se k tomu vyjádřil resp. zašel za advokátem.

druh a družka

Dana, 16.01.2010 17:31:04

Dobrý den,Když druh a družka spolu žijí a společně hospodaří a zařizují si byt a maj mezi sebou podepsané prohlášení o spol.domácnosti je to jako manželství?Co si pořídily maj napůl?

Re: druh a družka

Karel Dlouhý, 16.01.2010 21:46:41

Není to jako manželství.
Viz odpověď na dotaz níže:
Pokud jde o druha a družku, tak mezi mužem a ženou v nesezdaném partnerském svazku nevzniká žádné majetkové společenství obdobné institutu společného jmění manželů, které vzniká jen mezi manžely. I když druh a družka spolu žijí v dlouhotrvajícím vztahu, nabývají majetek každý do výlučného - individuálního vlastnictví anebo do podílového spoluvlastnictví; obdobně též odpovídají za závazky.

druh a družka

Jitka Kom, 01.07.2009 13:50:14

Dobrý den,manžel žije delší dobu s přítelkyní, nejsme rozvedení. Mohl by jste mi více přiblížit jaká práva na majetek má jeho přítelkyně a jaký já jako manželka, která s ním nežije ve společné domácnosti? Děkuji

Franken Sharp, komerční právník, 01.07.2009 17:13:25

Dobrý den,
společné jmění manželů(SJM) tvoří majetek nabytý a závazky vzniklé za trvání manželství.
Ve Vašem případě SJM nadále trvá, protože jste pořád manželé. Zde není podstatné, že nežijete ve společné domácnosti.

V případě rozvodu máte nárok na finanční vypořádání a přítelkyně Vašeho manžela nemá absolutně žádný právní nárok na majetek ze SJM.

Franken Sharp, komerční právník, 01.07.2009 17:21:30

dodatek: podíly obou manželů na majetku patřícím do jejich společného jmění jsou stejné.

Petr Petr, 01.07.2009 22:43:07

Já jen doplním:
Jednoduše řečeno máte s manželem stejná práva na majetek který spadá do společného jmění manželů neboť podíly obou manželů na majetku patřícím do jejich společného jmění jsou zásadně stejné.

Pokud jde o druha a družku, tak mezi mužem a ženou v nesezdaném partnerském svazku nevzniká žádné majetkové společenství obdobné institutu společného jmění manželů, které vzniká jen mezi manžely. I když druh a družka spolu žijí v dlouhotrvajícím vztahu, nabývají majetek každý do výlučného - individuálního vlastnictví anebo do podílového spoluvlastnictví; obdobně též odpovídají za závazky.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »