Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den.
Pracuji v malé, ale dobře prosperující firmě. Před několika měsíci jsem se vrátila po rodičovské dovolené zpět do práce a byla mi ponechána mzda stejná jako před RD. Zapracovala jsem se rychle a vykonávám práci jako před RD. Ale kolegyně pracující na mé pozici přede mnou měla mzdu za stejnou práci, za stejných podmínek o 2000,- Kč vyšší. Kolegyně, která se mnou pracuje nyní na stejné práci má o 1000,- Kč vyšší mzdu. Je to v pořádku, aby se u tří různých lidí lišil a mzda za stejnou práci? Máme jí každá uvedenou v platebním výměru jako tarifní mzdu. Mohu se nějak bránit? Je zaměstnavatel povinnen nás odměňovat stejně?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat přítelový nechtěli poslat měsíc výplatu tak chtěl odejít.Potom mu jí nakonec poslali ale on stejně odešel,ale už nemá právo na odstupný,protože odešel dohodou a dali mu vyplatní pásku se třinácti tisícema přitom bral dvacet je to možný.Tedka nevíme jestli mu pošlou výplatu za dva měsíce co mu dluží může se nějak bránit aby mu jí poslaly.
Dobry den, chci se zeptat. Pracuji jiz 1,5 roku v Nemecku oficialne na pracovni smlouvu , tudiz mam placene zdravotni a socialni pojisteni.Po celou dobu jsem zde nebyl v pracovni neschopnosti. Zacal jsem mit zavazny problem se zady a ramenem zacal jsem leceni v Ceske republice u sveho doktora kde me po vsech vysetreni uznal momentalne prace neschopneho.Jak postupovat dale v Nemecke Republice aby bylo vyplacene marodni.Mam pravo se lecit v Ceske Republice pokud jsem zamestnan v zahranici??? Velice dekuji za odpoved.
Dobrý den, pracuji ve firmě, která byla vypovězena z nájemní jednotky v červenci 2012. V srpnu jsem čerpala dovolenou s tím, že v září 2012 se otevře znovu. Výplatní pásky za červenec, srpen mi přišly, výplata však nikoliv. Vedení s námi přestalo komunikovat. A tak jsem si našla novou práci, kde od 1.11. nastupuji. Chci se zeptat, jak mám vymáhat dlužnou částku? Slyšela jsem, že to proplácí i pracovní úřad? Firma je v insolvenci. Co mohu dělat? Jaké mám možnosti? Děkuji
Dobrý den,
mám dotaz. Manželka je na mateřské dovolené a jednou za 14 dní jde na brigádu k bývalému zaměstnavateli. Dělá to 39 hodin měsíčně. Hrubá mzda dělá 2355 kč. Kolik je čistá mzda? Zkouším na netu růné kalkulačky a vždy vyjde něco jiného. A neodpovídá mi to ani podle výplatnice. Podle ní je čistá mzda 859kč? Je to možné? To se mi nějak nezdá, aby si ztrhly víc jak 50%. Děkuji za odpověď. Stloukal.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak mám pokračovat, když jsem od zaměstnavatele dostala již druhou výplatu za 70 Kč na hodinu, když smlouvu mám podepsanou na 80 Kč a nedostala jsem k tomu ani jednu výplatní pásku. Chtěla bych Vás poprosit, jestli víte na koho se mám obrátit, abych to nějak vyřešila. Děkuji
nedostal som vyplatu po tom co som skoncil v zamesnani po vzajomnej dohode ako mam postupovat vyplata mala byt vyplatena do 10 dna v dalsom mesiaci momentalne je 16 tak ze 6 dni po splatnosty volal som do firmi generalni manager ma vraj dovolenku vraj co stym .
Dobrý den,
svému zaměstnavateli jsem napsala a žádala o výplatní pásky, dnes mi došly a jak jsem čekala jsou upraveny tak, aby "vše sedělo" za prosinec mi na účet přišla částka vyšší než je na výplatním lístku (který jsem dostala až dnes) za toto období, následně na výplatnci za leden je částka, která byla v prosincové výplatě "na víc" uvedena v záloze, chtěla bych poradit zda má na toto zaměstnavatel právo. O zálohu jsem nežádala, žádnou jsem nepodepsala ani nedostala a o žádné nevím (plat za prosinec byl +- stejný jako za jinačí měsíce)...V konečném důsledku to z výplatnic vypadá tak, že 23 (odpracovaných dnů prosinec) mám o 2000Kč méně než za 21 (odpracovaných dnů leden). Mohu požadovat vysvětlení co slovo "záloha" znamená a kdy je možno ze mzdy něco strhávat...mzda mi byla vždy vyplácena 1x měsíčně k 15-mu dni, takže vůbec nechápu, proč bych v prosincové mzdě měla mít zálohu a toto přišlo na můj účet pod jednou platbou.
Moc děkuji za rady. Marie
Samozřejmě můžete požadovat vysvětlení. Výplatní pásky (doklady) byste měla dostávat průběžně.
Záleží také na tom, jakým způsobem máte stanovenou mzdu - zda třeba můžete poznat, když je určitá částka navíc omylem vyplacená.
To by bylo bezdůvodné obohacení a musela byste je vydat.
§ 324 zák. práce
Bezdůvodné obohacení se řídí §451, 454, § 455 odst. 1, §456 až 459 občanského zákoníku.
§451 obč. zák.:
(1) Kdo se na úkor jiného bezdůvodně obohatí, musí obohacení vydat.
(2) Bezdůvodným obohacením je majetkový prospěch získaný plněním bez právního důvodu, plněním z neplatného právního úkonu nebo plněním z právního důvodu, který odpadl, jakož i majetkový prospěch získaný z nepoctivých zdrojů.
Prosím o informaci.Pracující důchodce (PP končí 31.12.2009)měl pracovní úraz.V současné době pobírá nemocenskou.Nemocenská by se určitě protáhla do roku 2010.Končí tomuto zaměstnanci výplata nemocenských dávek dnem ukončení prac.poměru to je 31.12.2009 nebo u prac.neschopnosti vlivem pracovního úrazu se vyplácí nemocenská déle.Předem děkuji za odpověd.Jana
Brali jsme si auto na leasing ale protože manžel přišel o práci tak jsme ho vrátili dnes po nás chtějí doplatit částku po 7000kč ale náš finanční rozpočet je 7000kč protože nemáme ani jeden práci jsme ochotni doplatit něco co už nemáme ale po menších splátkách když budu řádně platit po menších splátkách můžou mě stíhat soudně?Děkuji
Dobrý den
pracuji jako pokladní a mám tento dotaz.Jelikož tento týden byla středa jako státní svátek 28.10.2009 jsem jako zaměstnanec neměl dle harmonogramu směn práci.Zaměstnavatel upřednosňuje jako pracovní sílu brigádníky,jelikož jim nemusí proplácet státní svátek.Proto mám dotaz: dle §115 Zákoníku práce jsem se dočetl,že by měl zaměstnavatel proplatit zaměstnanci alespoň poměrnou část v případě pracovního volna.Toto náš zaměstnavatel jako HM Tesco nedělá,řeší to jen normalním volným dnem.Proto se chci zeptat,zda-li jako zaměstnanci nenáleží právě část mzdy.Jinde jak jsem se dozvěděl to tak funguje.Dle mého se zaměstnavatel dopouští v tomto odstavci porušení Zákoníku práce.Děkuji za odpověď možno odpovědět na JerryE@seznam.cz
§115 (3) "Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku."
To ale není Váš případ. Vy jste dne 28. 10. podle harmonogramu směn neměl plánovanou směnu, takže Vám kvůli svátku žádná neodpadla.
mam dotas pokut zamestavatel predal vyplatny paku ale mzhda nebila vyplacena v terninu jaky mam pravo o zaslani mzdy pokut je podnik arbitrazi dekuji
Zdravím chtěl bych jse zeptat na co mám právo jako zaměstnanec co se týče mzdy. Pracuji jako řidič z povolání pracovní smlouvu mám uzavřenou na 40 hodin týdně ale podle výkazů vozidla ( stazky ) mě vychchází že mám odpracováno přes 200 hodin měsíčně ale na výplatní pásce mám jenom 160 hodin a 13000 tisíc hrubého základní plat. Když jsem se ptal kde mám zaplacený ten rozdíl ( což si myslim že je přesčasová práce bylo mi řečeno že nemám nárok ,dále jezdim v noci když jsem se ptal na noční příplatek bylo mi řečeno že opět nemám nárok a další věci jako jsou pracovní a ochrané pomůcky tak na ty jako řidič také nemám nárok, mě to připadá jako vědomé okrádání zamněstnvatelem .
Předem děkuji za odpověd
Dobrý den,
mám problém se svým minulým zaměstnavatelem, který mi nechce vyplatit mzdu.
Pracoval jsem u něj na brigádě, sice pouze jeden den,
ovšem pro mě to přesto jsou důležité peníze.
Podle smlouvy mi má peníze vyplatit k 20. následujícího měsíce, což bylo teď v červnu - nestalo se tak.Po mém telefonátu říkal do konce minulého týdne, a nic.
Na mé telefonáty a sms zprávy nereaguje, je nemožné ho zastihnout.
Co mám dělat?Pomůže trestní oznámení, popř. jak mám postupovat, pokud to chci hnát výš.
Děkuji za odpověď, Martin Kalas.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.cz