Kategorie: Občanské právo / Procesní právo
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobré odpoledne.
Prosím Vás o radu.
Na základě ústní směnné smlouvy jsem nabyl vlastnické právo k rozkládací posteli. Směnou smlouvu jsem uzavřel se svou maminkou, kde předmětem této smlouvy byla výměna postelí. Po 6 měsících jsem se vrátil domu a zjistil, že postel, ke ktéré jsem na základě směny nabyl vlastnické právo, byla prodána mou matkou.
Ptám se Vás, koho v žalobě označit jako žalovanou stranu. Má to být prodávající a kupující nebo postačí jen označit kupujícího, jako žalovanou stranu. Předem děkuji za odpověd.
S Pozdravem Frank
Záleží, podle toho koho chcete žalovat. Jestli jsem vás správně pochopil, pak bych žaloval toho, komu vaše matka tu postel "prodala". Označit si ho můžete jak chcete, civilní proces není v tomto případě nijak formálním - postačí, pokud soud z vaší žaloby pochopí skutkový děj :-)
Takže např.:
Žaloba na vydání věci
Žalobce: vy
Žalovaný: Pan XY, bytem ulice, čp., město
Pak shrnete skutkový děj, co a kdy se jak stalo.
A svůj nárok na vydání podložíte z titulu vašeho vlastnického práva, protože postel je stále vaše. Tím že matka prodala cizí (vaši) věc nebylo převedeno vaše vlastnické právo k posteli na žalovaného protože vaše matka v té době již vlastníkem postele nebyla (vlastníkem jste byl vy - získal jste ji tou ústní směnnou smlovou již dříve) atd, atd, atd....
Nebo můžete žalovat vaší matku na náhradu škody pokud vám nějaká vznikla v důsledku tho že jste neměl kdy spát protože vám matka "prodala" vaší postel :-D
ale spíše bych se přiklonil k té první žalobě :-D
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com