Žaloba na určení neplatnosti právního úkonu ( kupní smlouva) - fórum

Kategorie: Občanské právo / Procesní právo

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Žaloba na určení neplatnosti právního úkonu ( kupní smlouva)

Franken Sharp, 26.05.2009 13:33:18

Dobré odpoledne.
Prosím Vás o radu.
Na základě ústní směnné smlouvy jsem nabyl vlastnické právo k rozkládací posteli. Směnou smlouvu jsem uzavřel se svou maminkou, kde předmětem této smlouvy byla výměna postelí. Po 6 měsících jsem se vrátil domu a zjistil, že postel, ke ktéré jsem na základě směny nabyl vlastnické právo, byla prodána mou matkou.
Ptám se Vás, koho v žalobě označit jako žalovanou stranu. Má to být prodávající a kupující nebo postačí jen označit kupujícího, jako žalovanou stranu. Předem děkuji za odpověd.
S Pozdravem Frank

Re: Žaloba na určení neplatnosti právního úkonu ( kupní smlouva)

Jaroslav Hromek, 19.10.2010 13:51:39

Záleží, podle toho koho chcete žalovat. Jestli jsem vás správně pochopil, pak bych žaloval toho, komu vaše matka tu postel "prodala". Označit si ho můžete jak chcete, civilní proces není v tomto případě nijak formálním - postačí, pokud soud z vaší žaloby pochopí skutkový děj :-)

Takže např.:
Žaloba na vydání věci

Žalobce: vy
Žalovaný: Pan XY, bytem ulice, čp., město

Pak shrnete skutkový děj, co a kdy se jak stalo.
A svůj nárok na vydání podložíte z titulu vašeho vlastnického práva, protože postel je stále vaše. Tím že matka prodala cizí (vaši) věc nebylo převedeno vaše vlastnické právo k posteli na žalovaného protože vaše matka v té době již vlastníkem postele nebyla (vlastníkem jste byl vy - získal jste ji tou ústní směnnou smlovou již dříve) atd, atd, atd....

Nebo můžete žalovat vaší matku na náhradu škody pokud vám nějaká vznikla v důsledku tho že jste neměl kdy spát protože vám matka "prodala" vaší postel :-D

ale spíše bych se přiklonil k té první žalobě :-D

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »