Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den
Darovala jsem synovi a snaše půlku domu. Zanedlouho se rozvedli, syn se odstěhoval, snacha zůstala. Pak si našla přítele, který se k nám nastěhoval. Domluvili jsme se, že ji můj další syn, který bydlí také se mnou vyplatí. Dohoda je ústní, část peněz již dostala, ale odmítá se odstěhovat, i když má kam, protože si s přítelem opravují domek. Tato situace trvá již 5let. Mohli byste mi něco poradit? Jsem zoufalá, bydlím v jedné místnosti bez oken a vody. Přístup do koupelny a WC je možný, ale poslední dobou, když jsem naléhala, aby se odstěhovali, začali být hrubí.
Předem děkuji
Vaculíková Marie
Z dotazu není zřejmé, kdo je vlastníkem 2. poloviny domu - asi Vy?. Pokud jste tu polovinu domu darovala do SJM (společného jmění manželů), jak bylo SJM po rozvodu vypořádáno? Má snacha 1/4 a její bývalý manžel 1/4 domu?
V domě jsou 2 byty nebo 1 byt? Proč bydlíte v jedné místnosti bez oken a vody resp. jak jste si představovala společné užívání domu, když jste jim 1/2 darovala?
Pokud jste stále vlastníkem ("ideální") 1/2 domu, tak přece máte stejná práva jako spoluvlastník druhé poloviny.
Pokud spoluvlastnictví přináší problémy, tak je lze zrušit (písemnou dohodou nebo soudně), celý dům dostane jeden spoluvlastník a druhému vyplatí hodnotu jeho podílu.
Pokud by se k Vám snacha chovala hrubě, je možno žádat vrácení daru (případně soudně).
Děkuji za odpověď
Je to případ mé sousedky a dost zamotaný. Dúm má dvě bytové jednotky. V přízemí bydlí její bývalý druh a v patře ona s rodinou svého syna. Byt zrekonstruovali a jí slíbili, že jí vybudují samostatné bydlení. K tomu už nedošlo. Ještě s nimi bydlí svobodný syn, který je ochoten je vyplatit. Jednu čtvrtinu (bratrovu) už téměř vyplatil a nyní vyplácí i čtvrtinu bývalé švagrové. Jenže té už se moc nechce odejít a protahuje odstěhování. Paní má zpátky svou čtvrtinu domu - po synovi - ale bydlí stále v komůrce, kde čekala na slíbené bydlení. Zřejmě všechny dohody byly ústní.
Nevím jak jí pomoci, je v důchodu a peníze na právníky nemá.
Zdraví Ludmila K
Dobrý den.
před čtyřmi lety mi byla od města v dražbě postoupena pohledávka na byt po neplatičce, která udělala na bytě dluh 116.000kč, celková cena, kterou jsem zaplatila v dražbě byla 258.000kč a zhruba za půl roku jsem si tento byt od města odkoupila do osobního vlastnictví za 60.000kč.
Po té co jsem si tuto paní vyhledala abych jí sdělila, že po ní budu dluh 116.000kč vymáhal mi oznámila, že již proběhl mezi ní a městem soud, který ji udělil splácet dluh 116.000kč po 5000kč měsíčně, což se i na městě potvrdilo a každý měsíc mi tuto částku vyplácelo. Toto však trvalo zhruba půl roku, k dnešnímu datu mi bylo vyplaceno 33.000kč.Od té doby paní nic nesplácí,asi rok byla na nemocenské a po jejím skončení a doposud je na úřadu práce a pobírá pouze sociální dávky, bydlí u svého přítele a nemá žádný svůj majetek.
Můžete mi poradit co mám v téhle situaci dělat, stále mi dluží 83.000kč, což není zrovna malá částka. Má vůbec smysl tuto situaci řešit přes exekutora, když paní nic nemá.
Dobrý den,rodičum jsem zajistil prodej garáže přes RK,matka ztratila OP a RK pokud se prodej neuskuteční do měsíce žádá pokutu ve vyši 15000kč.Má na to vubec pravo,když cena garaže je 75000kč.Děkuji.
Pokud je pokuta uvedena ve smlouvě, má RK právo na její úhradu za podmínek ve smlouvě uvedených.
Dobrý den, od babičky jsem dostala darem rodinný dům. Mám přítele se kterým ten dům opravujeme. Protože do toho domu investuje peníze, chtěla jsem se zeptat zda jde nějak vyřešit to, aby v případě rozchodu dostal své peníze zpět, nebo zda jde nějak sespat spoluvlastnictví. Děkuji za odpověď
Sepište s ním u právníka smlouvu o půjčce, kde bude přesně uvedeno vše na čem se s přítelem dohodnete, kdy a za jakých podmínek, kolik by dostal zpět.
Spoluvlastnictví rozhodně nezřizujte. Kdybyste se rozešli, čekaly by vás velké nepříjemnosti.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com