pružná pracovní doba a návštěva lékaře - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

pružná pracovní doba a návštěva lékaře

Jana, 06.01.2008 21:24:15

Dobrý den, pokud mám pružnou pracovní dobu s tím, že od 8 do 14 musím být v zaměstnání a lékař mě objedná např. na 10 hodin, protože nemá jiný volný termín, musím si dobu u lékaře napracovat, nebo mám placený nárok na návštěvu lékaře? Děkuji.

Re: pružná pracovní doba a návštěva lékaře

Mgr. Oldřich Topka, 14.01.2008 09:52:47

Dobrý den, pracovní volno s náhradou mzdy za dobu ošetření či vyšetření u lékaře by Vám měla náležet, jestliže nebylo možné toto provést mimo pracovní dobu.

Pavel Kopáček, 29.08.2008 18:14:13

Dobrý den jsem živnostník a zaměstnávám pět pracovníkú Stále častěji se stává že někdo z nich potřebuje uvolnit z různých důvodů k lékaři a to jak sami ,nebo třeba s malými dětmi ,s manželkou nebo nemohoucí babičkou Zajímalo by mně v jakých případech a jak často mají nárok na náhradu mzdy a kdy si musí neodpracovanou část pracovní doby nadělat.
Jak je to například s preventivními prohlídkami u zubaře nebo u jiného lékaře Musím jim tyto prohlídky umožnit v pracovní době a navíc ještě zaplatit? To by mi nezbylo nic jiného, než chodit za ně do práce v sobotu a vydělávat jim na výplatu.
Moc dekuji jestli mi alespoň poradíte z čeho čerpat jasné a srozumitelné informace.

Karel Dlouhý, 29.08.2008 19:58:30

Jak je výše odpovězeno: "Pracovní volno s náhradou mzdy za dobu ošetření či vyšetření u lékaře náleží, jestliže nebylo možné toto provést mimo pracovní dobu." Tedy podle mého názoru můžete vyžadovat, aby si termín preventivních prohlídek sjednali mimo pracovní dobu (pokud má příslušný lékař takové ordinační hodiny).

Mgr. Oldřich Topka, 01.09.2008 15:31:36

Dobrý den, jako zaměstnavatel musíte znát nejen ZP, ale i podstatné související předpisy. Úpravu překážek v práci naleznete zj. v §191 a násl. ZP a v nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »