Kategorie: Občanské právo / Závazkové právo
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Vážená paní, vážený pane,
můžete mi prosím poradit, jak se postupuje v případě, že směnka nabyla splatnosti, ale dlužník nominální hodnotu nezaplatil? Mám se obrátit na soud se žádostí o vydání platebního rozkazu?
Děkuji!
Pěkný den
Vážený pane Dlouhý,
děkuji za rychlou odpověď. Kolik času taková procedura české justici zabere? Několik dní, či měsíců? Potřebuji právníka, nebo mohu napsat žádost sám? Platí se poplatek už v tomto stadiu?
Děkuji, jste laskav!
Nejsem advokat, ale platebni rozkazy uz nejake mam za sebou, tak mozna poradim. Sam to zrejme zvladnete, prostudujte si obcansky soudni rad, tusim paragrafy 172-175 resi plat.rozkaz, vc. smenecneho. K zalobe musite prilozit smenku v prvopise, nicmene doporucuji nedavat original, protoze par lidem se pry uz ze spisu zahadne vytratily. Na internetu se daji najit vzory zalob. Je tu jedno uskali, platebni rozkaz musi byt dorucen zalovanemu do vlastnich rukou a nahradni doruceni je vylouceno, tzn. kdyz si neprevezme nebo poda odpor, bude stejne soud. Platebni rozkaz je vydan pomerne rychle (rad dnu-tydnu), pokud je potom soud, tak to je na mnohem delsi dobu (u mne 2 mesice, 4 mesice, jeden spor u MS Praha trva uz pul roku a jeste se nic nedeje).
Pozor na smenecny protest, pokud smenka neni "BEZ PROTESTU".
Soudni poplatek platite, pokud podate elektronicky platebni rozkaz (ten myslim nemuze byt smenecny), poplatek je polovicni.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com