Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
potřeboval bych znát váš názor na můj případ
Když mi bylo 14 (1996) zemřel mi dědeček. Napsal závět, v které sem nebyl. V roce 1997 zacal probíhat soud, asi protože matka se u notáře dědictví zřekla, na který nikdo z nás nechodil. V říjnu 2000 (uz plnolety) jsem začal chodit na vysokou a přišel mi rozsudek ze soudu, že z dědovy 1/3 sem dostal 1/8, tudíž celkem 1/24 baráku. Ovšem ja nic nechtěl a nic sem dostat neměl, přišel jen blbý dopis, že vlastním 1/24 domu. Jestli mě během střední školy chodily nějaká oznámení nevím, byl sem 200 km od domova. Vůbec jsme se nestarali o dědické řízení, ani o něm nevěděl.
No a tu se dostáváme k jádru věci dnes v roce 2009 jsem byl předvolán k soudu, že mě žalují o milión. Čuměl sem tam jak péro z gauče a o tři hodiny po soudu mi teprve začalo docházet co se děje. Dům byl zastaven na úvěr, potom umřel dědeček soud mi přiřknul kus toho domu s dluhem. A odvrácení příbuzní mě a matku(vlastní 1/3) žalují o milión. I oni 63% podepsali úvěr.
Dobrý den,
jde o složitý případ - doporučuji využít služeb advokáta.
Tuším, že jsem to nenapsal zrovna nejsrozumitelněji, tak bych to shrnul do několika otázek.
To soud múže mi dát majetek aniž bych se k tomu vyjadřil?
Dá se ještě proti tomuto odvolat?
Jako vnuk jsem neopominutelný dědic?
Je pravda, že děděné závazky platím jen do velikosti podílu dědictví.
Děkuji za jakoukoliv pomoc, kterou budete ochotni dát.
To soud múže mi dát majetek aniž bych se k tomu vyjadřil?
Není jasné, jak dědické řízení probíhalo (provádí je notář jako soudní komisař). Při něm mohou dědici dědictví odmítnout - viz články o dědění na těchto stránkách a četné odpovědi na dotazy
§464
Prohlášení o odmítnutí dědictví může dědic učinit jen do jednoho měsíce ode dne, kdy byl soudem o právu dědictví odmítnout a o následcích odmítnutí vyrozuměn. Z důležitých důvodů může soud tuto lhůtu prodloužit.
Dá se ještě proti tomuto odvolat?
nejspíše nedá
Jako vnuk jsem neopominutelný dědic? Ne
že děděné závazky platím jen do velikosti podílu dědictví. Ano
§470
(1) Dědic odpovídá do výše ceny nabytého dědictví za přiměřené náklady spojené s pohřbem zůstavitele a za zůstavitelovy dluhy, které na něj přešly zůstavitelovou smrtí.
(2) Je-li více dědiců, odpovídají za náklady zůstavitelova pohřbu a za dluhy podle poměru toho, co z dědictví nabyli, k celému dědictví.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com