Zástup - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Zástup

Vanesa Mensik, 07.03.2009 11:03:52

Dobrý den.
Nastoupila jsem do práce za paní,která byla těhotná a šla na nemocenskou.Ve smlouvě mám napsané na dobu určitou po dobu nemocenské a následně mateřské a rodičovské dovolené.Ale paní si to najednou rozmyslela a chtěla by do práce dříve ikdyž má dítě pouze 4měsíce.Na čí straně je zákon?Může se paní vrátit do práce kdy chce?Děkuji

Re: Zástup

Karel Dlouhý, 07.03.2009 16:02:14

"na dobu určitou po dobu nemocenské a následně mateřské a rodičovské dovolené" - z toho to jasně vyplývá, že doba trvání Vašeho prac. poměru je závislá na rozhodnutí té paní, tzda a jak dlouhou rodičovskou dovolenou bude čerpat.

"Může se paní vrátit do práce kdy chce?" - Ano

Vanesa Mensik, 07.03.2009 19:42:55

Děkuji moc za odpověď.
Mám ještě jednu otázku.Chápu to dobře,že pokud bude paní pobírat rodičovskou dávku,tak se vrátit nemůže?Musí ji ukončit?

Karel Dlouhý, 07.03.2009 20:53:37

"pokud bude paní pobírat rodičovskou dávku,tak se vrátit nemůže?Musí ji ukončit?" - dotazu nerozumím

Pobírání dávek s tím nesouvisí.
Rozhodující je, zda požádala o poskytnutí rodičovské dovolené (a čerpá ji) nebo ne.

Podle nových pravidel může, pokud vím, pobírat rodičovský příspěvek a být zaměstnána, pokud má péči o dítě zajištěnou - to se ale netýká pracovního práva.

Vanesa Mensik, 08.03.2009 12:10:08

Takže pokud si požádala o poskytnutí rodičovské dovolené u zaměstnavatele,tak mám nějakou šanci?Není tam nějaká klička?Může mi zaměstnavatel změnit dodatkem smlouvu?Např.po dobu rodičovské dovolené do urč.data?Děkuji

Karel Dlouhý, 08.03.2009 20:00:02

Změnu pracovní smlouvy dodatkem musí vždy podepsat i zaměstnanec.

Zaměstnavatel by Vám měl říci, na jakou dobu si ta paní požádala o rodičovskou dovolenou. Může si žádat postupně, napřed třeba do 1 roku dítěte, pak do 1 1/2 roku atd. Nebo rovnou do 3 let věku dítěte - ale i tak může nastoupit do práce dříve než žádala a tedy skončit rodičovskou dovolenou dříve.

Tedy pozice zastupujícího zaměstnance je fakticky dost nevýhodná.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »