Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den.
Nastoupila jsem do práce za paní,která byla těhotná a šla na nemocenskou.Ve smlouvě mám napsané na dobu určitou po dobu nemocenské a následně mateřské a rodičovské dovolené.Ale paní si to najednou rozmyslela a chtěla by do práce dříve ikdyž má dítě pouze 4měsíce.Na čí straně je zákon?Může se paní vrátit do práce kdy chce?Děkuji
"na dobu určitou po dobu nemocenské a následně mateřské a rodičovské dovolené" - z toho to jasně vyplývá, že doba trvání Vašeho prac. poměru je závislá na rozhodnutí té paní, tzda a jak dlouhou rodičovskou dovolenou bude čerpat.
"Může se paní vrátit do práce kdy chce?" - Ano
Děkuji moc za odpověď.
Mám ještě jednu otázku.Chápu to dobře,že pokud bude paní pobírat rodičovskou dávku,tak se vrátit nemůže?Musí ji ukončit?
"pokud bude paní pobírat rodičovskou dávku,tak se vrátit nemůže?Musí ji ukončit?" - dotazu nerozumím
Pobírání dávek s tím nesouvisí.
Rozhodující je, zda požádala o poskytnutí rodičovské dovolené (a čerpá ji) nebo ne.
Podle nových pravidel může, pokud vím, pobírat rodičovský příspěvek a být zaměstnána, pokud má péči o dítě zajištěnou - to se ale netýká pracovního práva.
Takže pokud si požádala o poskytnutí rodičovské dovolené u zaměstnavatele,tak mám nějakou šanci?Není tam nějaká klička?Může mi zaměstnavatel změnit dodatkem smlouvu?Např.po dobu rodičovské dovolené do urč.data?Děkuji
Změnu pracovní smlouvy dodatkem musí vždy podepsat i zaměstnanec.
Zaměstnavatel by Vám měl říci, na jakou dobu si ta paní požádala o rodičovskou dovolenou. Může si žádat postupně, napřed třeba do 1 roku dítěte, pak do 1 1/2 roku atd. Nebo rovnou do 3 let věku dítěte - ale i tak může nastoupit do práce dříve než žádala a tedy skončit rodičovskou dovolenou dříve.
Tedy pozice zastupujícího zaměstnance je fakticky dost nevýhodná.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com