Norma hodin v měsíci. - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

nedodržování odpočinku v týdnu

Pavla Karbanová, 12.03.2010 11:47:18

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, na koho se obrátit, manžel pracuje od 17.ledna nepřetržitě každý den 11hodin, tj. 77hodin týdně, bez přestávky na odpočinek v týdnu, takto pracuje již 2 měsíce, na výplatní pásce ale nemá přesčasové hodiny vůbec proplacené. Pracuje u firmy Intersport jako zást. vedoucího (vedoucí na provozovně není od ledna), musí odemykat a zamykat obchod, nepřijít do práce tedy nemůže, náhrada za něho také není, nadřízený mu nechce dát volno, ani dovolenou, pouze odvětí, že na jiných prodejnách to také takto zvládají.
Prosím o radu na koho se obrátit, co dělat, jak se bránit, zda lze nějak vymáhat alespoň proplacení přes. hodin. (za měsíc únor má 308 odpr. hodin)
Předem moc děkuji za odpověď.

Re: nedodržování odpočinku v týdnu

Petra Janátová, 12.03.2010 14:59:01

Dobrý den, v tomto případě podejte stížnost k inspektorátu práce. Na proplacení přesčasů má Váš manžel nárok - pokud mu je zaměstnavatel nechce proplatit, může se Váš manžel obrátit na soud.

strhávání dovolené a krácení výdělků

Eva Dlouhá, 07.03.2009 10:13:22

Dobrý den, pracuji jsko lektorka cizích jazyků v soukromé JŠ.Podle smlouvy mám odučít týdně 28 hodin(hlavně u firemních zákazníků, v jejich sídlech a na pracovištích).Ve smlouvě mám npsáno, že pokud se mi tento počet hodin odučít nepovede, škola mi přidělí náhradní, administrativní práci.Asi rok to tak fungovalo, ale od loňského října mi bylo řečeno, že mnou vykonávané náhradní práce jsou pro školu příliš drahé a neodpracované hodiny mi začala škola strhávat z dovolené (celkem 10 dní). Nyní dochází k tomu, že mi neodučené hodiny škola strhává z platu.Mají na to vůbec právo? A jak se lze bránit (na ˇUP,nebo kde si mohu stěžovat?)Neodučené hodiny mi vznikají tím, že je ruší klienti, není to tedy moje vina. Moc děkuji za radu!

Re: strhávání dovolené a krácení výdělků

Karel Dlouhý, 07.03.2009 15:58:56

Právo na to nemají.
Můžete dát podnět na inspekci práce, ale neoprávněně stržené částky si musíte vymáhat u soudu.

Norma hodin v měsíci.

Růžena Sailerová, 05.03.2009 13:13:33

Dobrý den!Prosím vás,mohla by jste my zodpověďet dotaz,jestli nám může zaměstnavatel navýšit odpracovanou normu hodin v měsíci.Pracuji v nepřetržitém provozu,pracujeme od 7h do 19h a od 19h do 7h,doposud jme měli normu jak je daná podle plánovacího kalendáře a teď nám byla navýšena o 4,5hod měsíčně,tzn.,že v březnu nemáme 165h,ale 169.5h.Dovolenou také nemáme 25 dní,ale přepočítali nám ji na hodiny,pokud si vezmeme dovolenou,zaplatí nám 11 h,ale jenom ty dny,co by jsme měli být v práci,podobně jako u pracovní neschopnosti,to samé se prý týká i paragrafu.Pokud stanovenou notmu neodpracujeme e jsme vinou zaměstnavatele v mínusu,tyto hodiny nám berou z dovolené.Děkuji za opdověď!Sailerová R.

Re: Norma hodin v měsíci.

Karel Dlouhý, 05.03.2009 20:52:17

Týdenní pracovní doba v nepřetržitém provozu je 37,5 hod. - z toho na 22 prac. dnů v měsíci (březen) vychází 165 hodin.
Měli by vysvětlit, jak došli k 169,5 hod.
Brát hodiny z dovolené nejsou oprávněni.

Obraťte se na odbory nebo na inspekci práce.

Pokud se týká dovolené, domníval bych se, že proplácení za pracovní dny (tj. pracovní dny konkrétního pracovníka) je v pořádku.

Re: Norma hodin v měsíci.

Růžena Sailerová, 06.03.2009 23:10:03

Děkuji za odpověď!

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »