Vypoved na materskej - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Vypoved na materskej

Eva Zolnova, 27.02.2009 16:51:23

Dobry den v cervnu 2008 som nastupila na matersku dovolenku, zamestnavatel mi k 30.listopadu dal vypoved.Moze mi dat vypoved pocas materskej?Nie je to trestne?Dakujem

Re: Vypoved na materskej

Karel Dlouhý, 27.02.2009 20:28:46

Dobrý den,
nepíšete z jakého důvodu byla ta výpověď.

§53 (1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou

ALE
Zákaz výpovědi podle §53 se nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci
a) pro organizační změny uvedené v §52 písm. a) a b); to neplatí v případě organizačních změn uvedených v §52 písm. b), jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána,

-------

§ 72

Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.

Eva Zolnova, 28.02.2009 19:37:36

Dakujem za odpoved.Viac menej ani neviem preco mi dal vypoved, nie je tam uvedeny paragraf.Len, ze som mu nedodala akesi potvrdenie o zamestnani pred nastupom na matersku, ale ved som pracovala u nich tak neviem co chce.Podla toho co ste mi pisal tak si nemozem uplatnit ani sud, kedze mi papiere o vypovedi poslal az 11.2.2009 aj ked tvrdi, ze mi ich uz raz posielal.Tym padom tie 2 mesiace od vypovedi uz presli.Viete mi poradit ako dalej?Dakujem

Karel Dlouhý, 28.02.2009 22:42:17

§50 (1) Výpovědí může rozvázat pracovní poměr zaměstnavatel i zaměstnanec. Výpověď musí být dána písemně a doručena druhému účastníku, jinak je neplatná.
§50 (4) Dá-li zaměstnavatel zaměstnanci výpověď (§ 52), musí důvod ve výpovědi skutkově vymezit tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným důvodem, jinak je výpověď neplatná. Důvod výpovědi nesmí být dodatečně měněn.
----
Tedy to, co píšete, je divné. Je otázkou, zda Vám vůbec byla výpověď řádně doručena.("aj ked tvrdi, ze mi ich uz raz posielal" - musí se to posílat doporučeně do vlastních rukou s dodejkou)
Co poradit: vycházet z toho, že jste výpověď dostala 11. 2. 2009.
1. Podat návrh na soud
2. Napsat mu, že považujete výpověď za neplatnou a že trváte na tom, aby Vás dále zaměstnával
3. Případně podat podnět na inspekci práce

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »