převod zůstatku dovolené - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

převod zůstatku dovolené

Daniel Della Maria, 25.02.2009 19:56:11

Dobrý den

Pracoval jsem ve 4 směnném nepřetržitém 12hodinovém pracovním rytmu,zůstalo mi 10 dní dovolené(což čítalo eště 3 týdny dovolené).Zaměstnavatel přešel na 8hodinový 3směnný pracovní cyklus (pondělí-pátek,víkend volno).Může mi zaměstnavatel převést zůstatek v poměru 1:1,tedy 1den ve 12kách převést jako 1 den v 8ičkách?10 dní v 8ičkách by dělalo jen 2 týdny,to by znamenalo že mě zamětnavatel pokrátil dovolenou o týden.Mzdová účetní tvrdí že to je to v pořádku.Ze zákona mám právo na 4 týdny dovolené,prakticky jsem měl k dispozici jen 3 týdny dovolené.Můžete mi poradit,už nevím na koho se mám obrátit.
Děkuji za případnou pomoc,repektive odpověď

Re: převod zůstatku dovolené

Jan Kovák, 13.08.2011 12:13:52

Dobrý den, toto mě taky zajímá. Pracuji na 11h směny a od září přecházíme na 7,5h, je to totéž pracoviště, jen zaměstnavatel na mění směnnost. Mám narok na 17 dnu dovolené a 3 jsem již vybral a zbytek si šetřím na září, kdy čekáme rodinu. Po presunu na 7,5 h mi přepočítá dovolenou 1:1 což je 14 dnu,ale po spravedlivém hodinovem přepočtu mam mít 20,5 dne 7,5 h směn. Lze se branit přepočtu 1:1
Dík

Karel Dlouhý, 13.08.2011 13:37:18

http://www.vyplata.cz/vyplatamzdy/dovolena.php

http://www.personalni-poradna.cz/dotaz/?id=7587
viz příklad 7

Jan Kovák, 13.08.2011 15:34:35

Děkuji za odpověď, takhle jsem to učetní vysvětloval, ale ona říkala že to tak nepočítá. Převádí to prostě 1:1 a hotovo. Tzn že mám 14dnu 11h směn zbytek dovolené a po jejím přepočtu mám nárok na 14dnu 7,5h směn. Jak se tomu mám bránit? Je na to nějaký §? Dle přepočtu z článku 7 mám nárok na 20,5 dne a ne 14 dnů. Ještě jednou děkuji za odpověď Jan.

Karel Dlouhý, 13.08.2011 16:02:50

§ 213 odst. 5 zákoníku práce
"Dochází-li u zaměstnance v průběhu kalendářního roku ke změně rozvržení pracovní doby, přísluší mu za tento rok dovolená v poměru, který odpovídá délce příslušného rozvržení pracovní doby."
a ten příklad 7 z toho vychází.
Obraťte se s ostatními zaměstnanci na ředitele firmy, argumentujte ZP a uveďte i ten příklad s odkazem.

Jinak můžete dát podnět na inspekci práce.

Jan Kovák, 14.08.2011 08:18:53

Ješte jednou děkuji moc za radu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »