dárce krve - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dárce krve

Jaromír Prečan, 23.02.2009 20:31:20

Dobrý den, při celozávodní dovolené jsem byl pozván darovat krev. Můj zaměstnavatel mi tento paragraf dárce krve nechce proplatit, prý nemám na něj nárok z důvodu nařízené celozávodní dovolené. Tímto bych se chtěl zeptat, zda-li na to má zaměstnavatel právo. Předem děkuji za brzkou odpověď. S pozdravem Prečan Jaromír.

Re: dárce krve

Karel Dlouhý, 24.02.2009 18:47:01

§203 (2) Pracovní volno pro jiný úkon v obecném zájmu zaměstnanci
d) přísluší k činnosti dárce při odběru krve a při aferéze; přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru.

--
Ve Vašem případě ale byla celozávodní dovolená. Dovolená se přerušuje při pracovní neschopnosti, v zák. práce ale není ustanovení, že by se dovolená přerušovala z důvodu jiného úkonu ve veřejném zájmu.

(Podobně může dojít k tomu, že pokud půjdete na odběr krve v den, kdy máte mezisměnové volno, tak také pracovní volno s náhradou mzdy nedostanete.)
Tedy se domnívám, že postup zaměstnavatele je v pořádku. (V rámci dovolené jste dostal za každý den náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.)

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »