Povinnosti / rizika / možnost odstoupení ČLENA DOZORČÍ RADY v a.s. - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Povinnosti / rizika / možnost odstoupení ČLENA DOZORČÍ RADY v a.s.

Václav Krpelík, 22.02.2009 21:30:15

Dobrý den, známý mě požádal abych se stal členem v dozorčí radě společnosti kterou rozjel, s tím že by se jednalo jen o fyktivní roli (dle zákona potřebuje mít 3 členy dozorčí rady, ale fyzicky bych se ničeho neúčstnil). Rád bych to pro něj udělal, ale nevím jaké z toho pro mě plynou rizika - závazky. Společnost si bere 100 mil. úvěr od banky a já bych se nerad dostal do problému, navíc když z toho nebudu nic mít. Také by mě zajímalo jak je možné z dozorčí rady vystoupit a také jestli případné členství v dozorčí radě nelze "ošéfovat" nějakou smlouvou, která by mě zprostila případných závazků kdyby se společnost dostala do problémů. Předem díky za informace.

Re: Povinnosti / rizika / možnost odstoupení ČLENA DOZORČÍ RADY v a.s.

Karel Dlouhý, 22.02.2009 22:33:04

Opravdu si to předem rozmyslete, než do toho půjdete.
Jinak funkce člena dozorčí rady by měla být placená.

http://osz.cmkos.cz/CZ/Z_tisku/Bulletin/04_2003/clenove.html
Dozorčí rada
Dozorčí rada dohlíží na výkon působnosti představenstva a uskutečňování podnikatelské činnosti společnosti.

Členové dozorčí rady jsou oprávněni nahlížet do všech dokladů a záznamů týkajících se činnosti společnosti a kontrolují, zda účetní zápisy jsou řádně vedeny v souladu se skutečností a zda podnikatelská činnost společnosti se uskutečňuje v souladu s právními předpisy, stanovami a pokyny valné hromady.

Dozorčí rada přezkoumává řádnou, mimořádnou a konsolidovanou, popřípadě i mezitímní účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku nebo úhradu ztráty a předkládá své vyjádření valné hromadě.

Dozorčí rada svolává valnou hromadu, jestliže to vyžadují zájmy společnosti, a na valné hromadě navrhuje potřebná opatření.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »