Změna místa výkonu práce - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Změna místa výkonu práce na celý kraj

Ladislav Pištělák, 12.05.2012 10:19:51

Pracuji ve Správě a údržbě silnic a v pracovní smlouvě se měl pracoviště v místě zaměstnání s tím že ráno po zadání práce se pohybujem v rámci okresu.
Zaměstnavatel nám dodal dohodu o změně výkonu práce a je tam uveden celý kraj. Většina zaměstnanců to odmítla podepsat. Je nám nadhazováno že ti co to nepodepsali na tom budou finančně hůře kvůli výplatě cestovných náhrad. Je to pravda a muže být pracoviště určeno tak nekonkrétně?

Re: Změna místa výkonu práce na celý kraj

ivzez , 13.05.2012 23:00:09

Záleží jenom na Vás, zda na změnu místa výkonu práce přistoupíte nebo nikoliv (zaměstnavatel Vás k tomu nesmí nutit).

Cestovní náhrady se odvíjejí od toho zda/kam Vás zaměstnavatel vyšle na pracovní cestu, případně na jak dlouho.

ivzez , 13.05.2012 23:03:50

pOZNÁMKA:
Jako místo výkonu práce může být sjednán okres, kraj, případně celá ČR.

Ladislav Pištělák, 14.05.2012 20:55:10

Jen by mě zajímalo jaký vliv má na výšku a způsob vyplácení náhrad podpis pod touto dohodou a jestli v budoucnu může být pro mě nevýhodný.

ivzez , 15.05.2012 21:13:12

Na výši cestovních náhrad by změna neměla mít vliv.

ZP online, § 34a:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast2h2.aspx

změna výkonu práce

Petr Malinka, 19.04.2010 16:55:50

Při změně pracovního místa směrem nahoru v trvání 2 let je správné?Je nás v podniku několik.Co naděláme?

Re: změna výkonu práce

Karel Dlouhý, 19.04.2010 21:38:45

Dotazu nerozumím.
Co je změna pracovního místa směrem nahoru?
V pracovní smlouvě je místo výkonu práce a vykonávaná práce. Změna je možná se souhlasem obou stran.

Petr Malinka, 20.04.2010 06:18:02

Uvedu tedy konkrétní příklad.Mám smlouvu na směnového mistra a již dva roky vykonávám funkci operačního manažera který má pod sebou i nákup,kvalitu,CS.Odpovídá za inventůru a jiné manažerské povinnosti.Jak se top menežmentu hodí.Takže práce dost ani nestíhám vybírat dovolenou.Kolega zase se smlouvou operátora ve výrobě zastává funkci procesního inženýra a tak bych mohl pokračovat.Máme šanci se bránit?Vše je ve stavu slíbené nápravy.Už tomu nevěříme a tak hledáme pomoc.Děkujeme

Karel Dlouhý, 20.04.2010 15:13:03

Máte vykonávat práci podle pracovní smlouvy, změna jen oboustrannou dohodou. Na to se váže i odměňování (děláte náročnější práci a jste odměňován jako na nižší práci?)

Problémem může být, že jste se změnou souhlasil konkludentně (mlčky), tzn. tím, že jste tuto právi bez protestů začal vykonávat a 2 roky ji vykonáváte.

Možná že byste mohl dát svému nadřízenému písemně, že odmítáte dělat činnosti nad rámec Vaší pracovní smlouvy.

Petr Malinka, 21.04.2010 06:30:12

Není to tak že bychom na tento problém neupozorňovali. Pořád je jen slibováno a jak tedy chápu vaši odpověď něčeho se domoci moc nemáme.V dnešní době kdy příležitostí k práci není mnoho to asi znamená nechat se nadále "vykořisťovat" a čekat na zázrak.S touto zprávou své spolubojovníky moc nepotěším.Přesto děkuji

Změna místa výkonu práce, co s dovolenou

Leoš Müller, 29.03.2010 07:26:28

Dobrý den, naše firma prohrála konkurz na pozice, na které teď pracuji a od 1.7. odcházím na firmu, kde mě nejspíš pošlou pracovat do jiného města vzdáleného 124 km. Vím, že mi budou muset dát podepsat novou smlouvu, ale já s tím samozřejmě nesouhlasím. Jak bych se měl zachovat ? Mám nárok na 3 průměrné platy, pokud mi nedá práci v místě výkonu práce, které je uvedeno ve smlouvě ?
Ještě by mě zajímalo, co se stane s mojí dovolenou. Ještě mám 25 dní. To o ní příjdu nebo mi ji nějak proplatí ? Třeba jen za 6 měsíců. Děkuji předem za odpověď

Re: Změna místa výkonu práce, co s dovolenou

Leoš Müller, 31.03.2010 07:55:10

Tak už jsem zjistil, že dovolenou mi budou muset proplatit. Když tedy končím od 1.července tak 12,5 dne. Lehký výpočet: Celková dovolená (25) / 12 měsíců * počet odpracovaných měsíců (6).
Kdyby náhodou někdo hledal ;-)

Změna místa výkonu práce

Jan Tichý, 21.02.2009 14:29:35

Mohu zaměstnanci změnit místo výkonu práce, pouze v rámci jedné obce, aniž bych potřeboval jeho souhlas. Žádají si to vážné provozní důvody.
Děkuji

Re: Změna místa výkonu práce

Karel Dlouhý, 21.02.2009 20:33:43

Domnívám se, že nemůžete.
§34 (1) Pracovní smlouva musí obsahovat
a) druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat,
b) místo nebo místa výkonu práce, ve kterých má být práce podle písmene a) vykonávána,

§40 (1) Obsah pracovního poměru je možné změnit jen tehdy, dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na jeho změně. Změnu pracovní smlouvy je nutné provést písemně.
§40 (2) Konat práce jiného druhu nebo v jiném místě, než byly sjednány v pracovní smlouvě, je zaměstnanec povinen jen v případech uvedených v tomto zákoně.
§43 (1) Přeložit zaměstnance k výkonu práce do jiného místa, než bylo sjednáno v pracovní smlouvě, je možné pouze s jeho souhlasem a v rámci zaměstnavatele, pokud to nezbytně vyžaduje jeho provozní potřeba.
ALE záleží na tom, jak má místo výkonu práce uveden v pracovní smlouvě - pokud tam má obec i ulici a číslo domu, tak nemůžete, ale pokud tam má jenom obec, tak prací na jiné adrese v té obci se místo výkonu práce nemění.

Jan Tichý, 23.02.2009 11:30:55

A co §46 - Zaměstnavatel může pracovníka převést na jinou práci, aniž by s tím zaměstnanec souhlasil, pokud doba práce nepřesáhne 21 pracovních dní v kalednářním roce.

Karel Dlouhý, 23.02.2009 18:29:21

To je převedení na jinou práci, tedy se mění druh vykonávané práce (nemění se místo výkonu práce). To můžete.
Ale nemůžete bez souhlasu změnit místo výkonu práce.

Viz např.
http://www.jobzurnal.cz/formulare-a-vzory-smluv/prelozeni-do-jineho-mista-vykonu-prace

Přeložení je změnou pracovních podmínek spočívající v dočasné změně místa výkonu práce se souhlasem zaměstnance. Přeložit zaměstnance k výkonu práce do jiného místa, než bylo sjednáno v pracovní smlouvě, lze pouze s jeho souhlasem a v rámci zaměstnavatele, pokud to nezbytně vyžaduje jeho provozní potřeba.

Jan Tichý, 24.02.2009 13:02:25

V tom paragrafu se píše, že Zaměstnavatel může pracovníka převést na jinou práci i bez jeho souhlasu, pokud doba vykonávané práce nepřesáhne 21 dní. Nic o místu výkonu práce se tam nepíše. Nevím, že by tento paragraf měl nějaké vazby na jiné. Asi hodně záleží na výkladu.

Karel Dlouhý, 24.02.2009 18:56:24

Vážený pane, citoval jsem i odkaz na výklad na internetu a stále nevěříte.

§34 (1) Pracovní smlouva musí obsahovat
a) druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat,
b) místo nebo místa výkonu práce, ve kterých má být práce podle písmene a) vykonávána.

Když se má změnit druh práce, děje se tak "převedením na jinou práci", které je upraveno v § 41.
Když se má změnit místo nebo místa výkonu práce, děje se tak "přeložením", které je upraveno v § 43.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »