DPP a DPČ - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

DPČ

Roman Koutný, 10.06.2010 13:45:26

Dobrý den,
jsem student a pracuji brigádně na DPČ. Chtěl bych se, prosím, zeptat, jak vysoký bude v mém případě odpočet daně z příjmu? Děkuji Roman Koutný

Dotaz k DPČ a hodinám

Jana Ždychová, 07.04.2010 08:47:47

Dobrý den, mám smlouvu DPČ, už nějakou dobu, asi rok. Vždycky mi vedoucí tvrdila a sama jsem si zjišťovala, že můžu udělat 20 hodin týdně, většinou chodila 5 dní do práce a 2 dny jsem měla volno. Nyní mi tvrdí, že nesmím přesáhnout 40 hodin týdně a klidně můžu být v práci 6 dní a 1 den volno. Změnil se zákon?

Re: Dotaz k DPČ a hodinám

Ivana Zezulová, 11.06.2010 19:50:32

Dobrý den,

zákon se nezměnil, nadále se smí na základě DPČ vykonávat práce v rozsahu nepřekračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby (tedy průměrně 20 hodin týdně).

Pracujete-li pro zaměstnavatele na DPČ delší dobu, může se stát, že v některém období odpracujete hodin více a v dalším zase méně. Průměrně by však počet odpracovaných hodin neměl překročit 20 hodin týdně.

Zaměstnavatel by neměl neodůvodněně zkracovat souvislé volno v týdnu. Dojde-li v jednom týdnu ke krácení (práce 6 dnů, volno 1 den), měl by zaměstnavatel umožnit v dalším týdnu čerpání delšího volna (4 dny práce, 3 dny volna).

Práce na dohodu:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast3.aspx

Souvislé volno v týdnu (dole, § 92):
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast3.aspx

DPP

Martina Jansová, 02.03.2010 08:52:40

Dobrý den, asi bude tento dotaz nezvyklý, ale nevím přesně co to znamená DPP a DPČ. Tento termín jsem našla poprvé ve spojitosti s brigádou. Nevím ale co to znamená, proto prosím o vysvětlení. Děkuji Martina...

Re: DPP

Milan Zeman, 02.03.2010 09:09:51

DPP dohoda o provedení práce - lze uzavřít se zaměstnavatelem na maximální rozsah 150 hodin v kalendářním roce. DPČ dohoda o pracovní činnosti - lze uzavřít v průměru maximálně poloviny týdenní pracovní doby, nejdéle na období 52 týdnů.

DPČ

Jana Ľubomírska, 10.03.2009 22:22:32

Dobrý den. Vím že pokud má zaměstnanec u jednoho zaměstnavatele sjednán pracovní poměr nemůže u stejného zaměstnavatele mít sjednánu dohodu o pracovní činnosti na práce, které jsou stejně druhově vymezeny.Nemůžeme DPČ sjednat ani se ženou, která má uzavřený pracovní poměr a čerpá rodičovskou dovolenou (DPČ na stejnou práci jako má v pracovní smlouvě)?
Děkuji za odpověď

Navrat do prace ihned po materske dovolene

Patricie Novak, 30.01.2009 00:04:30

Dobry den, prosim o radu, jaka smlouva je nejvhodnejsi pri navratu do prace ihned po materske dovolene. Budu pracovat na 50% (Po - 8hod, St - 4 hod, Pa - 8hod). Je pro me vhodnejsi DPC ci zkraceny uvazek ci jinou smlouvu, pokud pocitam s tim, ze do roka bych chtela znovu otehotnet? Pokud si necham zmenit smlouvu na zkraceny uvazek, jak se mi bude pocitat dalsi materska (ze zkraceneho uvazku?) Pokud uzavru DPC, jak se mi bude pocitat dalsi materska (z DPC ci stavajici smlouvy- uvazek 100%). Mohu mit smlouvu na stejnou praci? Mam pred nastupem do prace vycerpat zbyvajici dovolenou (cca 30dni), ci si ji nechat proplatit, je nektera moznost financne vyhodnejsi? Predem dekuji za odpovedi! Patricie Novak

Zkr.úvazek/DPČ

Alena Kubešová, 05.01.2009 00:31:58

Dobrý den, prosím moc o radu.Hledala jsem práci na zkr.úvazek. Nabídli mi ale dohodu o pracovní činnosti na dobu určitou a po měsíci mi to prý změní na zkrácený úvazek. Za-tel tvrdí že nyní mi ZP a SP platit nebude..až za měsíc při zkr.úvazku. Tady jsem se ale dočetla,že je povinen.A pak mluvil ještě o tom, že budu mít placené přesčasy, ale jaké že?Vždyť ve smlouvě bude jasně daný počet hodin.Ještě že jsem narazila na tuto diskuzi, celé se mi to nezdá.Mohu se zeptat jak by zněla smlouva na zkrácený úvazek?Příspěvky jsem četla ale moc nechápu rozdíl mezi zkr.úvazkem a DPČ.Děkuji moc předem

Re: Zkr.úvazek/DPČ

Mgr. Oldřich Topka, 07.01.2009 15:02:30

Dobrý den, zkrácený úvazek je stanoven přímo v pracovní smlouvě a na zaměstnance se vztahují všechna práva podle ZP. U DPČ je zjednodušený režim, ale zaměstnanci při této formě pracovněprávního vztahu nenáleží všechna práva podle ZP. Podle § 77 ZP se tak na něj nevztahují např. ustanovení ZP o odstupném, o pracovní době a odpočinku (dovolené), o skončení pracovního poměru a odměnách za práci (zj. nemá nárok na žádné příplatky, pokud nejsou v DPČ jasně sjednány) apod.
Ovšem z DPČ se zdravotní a sociální pojistné odvádí, takže jsou povinni tyto odvody platit. To by nemuseli jen při dohodě o provedení práce, ale o té nepíšete.

sleva na dani pro slovenskou studentku

Milena Striová, 13.11.2008 13:20:55

sleva na dani pro slovenskou studentku
Dobrý den, prosím Vás tímto o odpověď na můj dotaz. Ve firmě nastoupila na DPP slovenská studenka na dobu od 3.11.2008 do 31.12.2008 na výpomoc při výuce zpěvu.Může podepsat prohlášení poplatníka a dostávat slevu na dani do výše 2.070 Kč, popřípadě slevu na studenta, je vlastně daňový nerezident. Nevím, jak dlouho v tomto roce pobývala na území ČR. Děkuji za odpověď.

Re: sleva na dani pro slovenskou studentku

Mgr. Oldřich Topka, 19.11.2008 13:14:59

Dobrý den, toto je poradna o právu, nikoliv o daních a jejich metodice. Takže se obraťte na daňového poradce nebo si zavolejte na finanční úřad.

DPČ

Alena Hacklová, 03.04.2008 15:12:29

Pracovník je u nás zaměstaný jako obráběč, můžeme s tímto pracovníkem uzavřít DPP nebo DPČ na stejný druh práce, t.j. jako obráběč?
Děkuji

Re: DPČ

Mgr. Oldřich Topka, 03.04.2008 15:19:32

Dobrý den, zaměstnanec v dalším pracovním poměru nebo na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr u téhož zaměstnavatele nemůže vykonávat práce, které jsou stejně druhově vymezeny. Takže současně je uzavřít nemůžete.

Dotaz ohledně DPP

Ales Podhurský, 11.03.2008 21:16:58

Dobrý den,chci se Vás zeptat zda mi může zaměstnavatel vyplatit u DPP, kde mam ve smlouvě mzdu 60 kč na hodinu jestě mimořádnou prémii např. 4000 kč pokud odpracuji třeba jen 20 hodin. A zda jde takto pokračovat každý měsíc. Odpracuji 20 hodin po 60 kč a k tomu dostanu ještě třeba prémii 4000 kč. Děkuji za odpověď.

Re: Dotaz ohledně DPP

Mgr. Oldřich Topka, 12.03.2008 08:26:49

Dobrý den, v tom by neměl být žádný problém, jen je třeba, aby i z prémie za Vás řádně odvedl daň z příjmu. Optimální by bylo mít možnost prémií sjednanou přímo v písemné dohodě.

Dotaz

Ales Podhurský, 09.03.2008 21:37:38

Dobrý den, chci se Vás zeptat zda je možné u DPP, která může být uzavřena na max 150 hod za rok u jednoho zaměstnavatele vyplacena mimořádná odměna či prémie.Například pokud odpracuji již 150 hodin möhu se se zamšstnavatelem dohodnout na tom, že mi odpracované hodiny proplatí formou odměny či prémii? Jak je to s daní z příjmu? Kdy se platí zálohová a kdy srážková daň. Předem děkuji za odpověd

Re: Dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 10.03.2008 13:31:01

Dobrý den, jakou odměnu si dohodnete, takovou budete mít. Daň je 15%. Srážkou se odvádí při výdělku do 5.000,-Kč. Zálohově pak u příjmů vyšších a v případě, že má zaměstnanec u zaměstnavatele podepsané prohlášení k dni (a to i když je odměna menší než 5 tisíc).

Re: Dotaz

Ales Podhurský, 10.03.2008 21:11:01

Dobrý den, chci se Vás zeptat zda mi může být poskytnuta prémie u DPP.Mám ve smlouvě sjednanou hodinovou odměnu 80 kč a zda mohu mít v měsíci například proplaceno 20 hodin krát 80 kč a k tomu dostat ještě třeba odměnu 3000 kč i když budu mít odpracováno pouze těch 20 hodin po 80 kč na hodinu. Hrubý výdělek by tedy byl 1600 + 3000= 4600 (tím bych si jakoby ušetřil hodiny abych je hned nevyčerpal. Děkuji za odpověd.

DPČ

zora hederova, 18.02.2008 12:50:48

Dobrý den,
som studentka a pracujem na DPČ! Som zo slovenska! Včera mi prišla výplata a moja hrubá mzda bola 7680 a čistá vyšla 5159! strhli mi dan 1560! myslým že ja ako student nemám platit dan a tiež myslím že to že som zo Slovenska nevadí! Dakujem Chcela by som teda vedieť či to strhnutie dane bolo oprávnené!

Re: DPČ

Mgr. Oldřich Topka, 19.02.2008 08:45:04

Dobrý den, to, že jste studentka nebo pocházíte ze Slovenska Vám nezaručuje žádnou "daňovou imunitu". Platíte 15% daň z příjmů dosažených na území ČR jako všichni ostatní. Kromě toho se z odměny při DPČ odvádí i zdravotní a sociální pojištění. O daň a odvody se pak snižuje hrubá odměna.

dohoda o provedení práce - max Kč

Alena Zázvorková, 15.02.2008 09:43:25

Potřebuji vědět kolik mi zaměstnavatel může vyplatit max Kč za jeden měsíc. Vím, že na rok je to 150 hodin, ale potřebuji vědět kolik je to na dohodu o provedení práce měsíčně. Děkuji

Re: dohoda o provedení práce - max Kč

Mgr. Oldřich Topka, 15.02.2008 09:54:40

Dobrý den, žádné maximum stanoveno není. A když si odpracujete 150 hodin v rámci 1 měsíce, tak tím dojde k vyčerpání limitu na celý rok a u stejného zaměstnavatele již další DPP v tomtéž roce uzavřít nemůžete.

DPP a DPČ

Lucie Radová, 13.02.2008 17:25:20

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu jako studentka pracovat u jednoho zaměstnavatele na DPP a u jiného zároveň na DPČ, zda neexistují nějaká omezení?
Děkuji

Re: DPP a DPČ

Mgr. Oldřich Topka, 14.02.2008 14:48:05

Dobrý den, kombinovat to lze, ničemu to neodporuje.

DPP a DPČ

Petra Švrčková, 02.01.2008 20:12:58

Dotaz č.1 Je možné u jednoho zaměstnavatele uzavřít dohodu a provedení práce a až dojde k vyčerpání 150 hodin, které si smí zaměstnanec odpracovat, přejít k dohodě o pracovní činnosti?

Dotaz č.2 Když měl v roce 2007 zaměstnanec uzavřenou dohodo o pracovní činnosti, musí v ní pokračovat i v roce 2008 nebo si může uzavřít dohodu o provedení práce a pak případně přejít k dohodě o pracovní činnosti (viz. první dotaz)?

Děkuji

Šárka Vítečková, 05.02.2008 14:29:03

Dohoda o provedení práce uzavřená od 1.1.2008 u důchodce,který podepíše prohlášení poplatníka daně z příjmů. Má nárok na odečet slevy 2 070,-- Kč za měsíc?

Mgr. Oldřich Topka, 06.02.2008 08:57:39

Dobrý den, ano, od letošního roku se tato sleva na dani týká i důchodců.

Mgr. Oldřich Topka, 06.02.2008 09:01:12

Dobrý den, č. 1) můžete. Dotaz č. 2) je nejasné, o co v něm jde. Buď máte DPP nebo DPČ. Na jak dlouho jste si DPČ uzavřeli je na Vás. Pokračuje se v ní do doby než skočí její platnost (uplynutím sjednané doby, splěním úkolu, vypovězením...).

Alena Kubešová, 05.01.2009 00:30:22

Dobrý den, prosím moc o radu.Hledala jsem práci na zkr.úvazek. Nabídli mi ale dohodu o pracovní činnosti na dobu určitou a po měsíci mi to prý změní na zkrácený úvazek. Za-tel tvrdí že nyní mi ZP a SP platit nebude..až za měsíc při zkr.úvazku. Tady jsem se ale dočetla,že je povinen.A pak mluvil ještě o tom, že budu mít placené přesčasy, ale jaké že?Vždyť ve smlouvě bude jasně daný počet hodin.Ještě že jsem narazila na tuto diskuzi, celé se mi to nezdá.Mohu se zeptat jak by zněla smlouva na zkrácený úvazek?Příspěvky jsem četla ale moc nechápu rozdíl mezi zkr.úvazkem a DPČ.Děkuji moc předem.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »