zkrácení úvazku bez souhlasu zaměstnance,dohoda- poraďte prosím. - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

zkrácení úvazku bez souhlasu zaměstnance,dohoda- poraďte prosím.

Ivana, 19.02.2009 12:12:24

Dobrý den,
Chtějí mi v práci zkrátit úvazek o hodinu. S tím já ale nesouhlasím a našla jsem si k 1. 3. 2009 práci novou na plný úvazek. Zaměstnavatel mě nechce k tomu datu uvolnit dohodou. Otázka zní, zda když mi chce snížit úvazek a já s tím nesouhlasím a najdu si práci na plný úvazek, zda mě musí uvolnit dohodou. Prosím zodpovězte ještě dnes, zítra ráno mám volat do té nové práce, zda 1.3. nastoupim. Děkuji moc. Ivanka.

Re: zkrácení úvazku bez souhlasu zaměstnance,dohoda- poraďte prosím.

Karel Dlouhý, 20.02.2009 19:22:45

Dohoda je dohoda - tzn. musí souhlasit obě strany.

Ovšem proč se zaměstnavatel dohodě brání, není jasné.

Ivana, 21.02.2009 13:00:00

Děkuji za odpověď. Ještě se chci zeptat,zda když to nepodepíšu a budou mě chtít vyhodit. Mám nárok na odstupné, že? A až mi poběží dvouměsíční výpovědní lhůta, mám nárok na nějaké dny v měsíci volna na hledání práce? Předem děkuji za odpovědi.

Karel Dlouhý, 21.02.2009 20:16:27

Pokud je výpověď z organizačních důvodů (nebo dohoda o skončení pracovního poměru z tohoto důvodu), máte nárok na odstupné.
Volno na hledání místa - neplacené:
Pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu před skončením pracovního poměru se poskytne na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 půlden v týdnu, po dobu odpovídající výpovědní době v délce dvou měsíců. Ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu před skončením pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až e) zákoníku práce, nebo dohodou z týchž důvodů. Pracovní volno je možné se souhlasem zaměstnavatele slučovat.

Ivana, 21.02.2009 13:07:36

A ještě jedna otázka, nutili mě, ať se podepíšu do té kolonky, jako nadřízený, pers, atd... a za to napíšu nesouhlasím. A tvrdili mi, že to musím podepsat hned ten den (to jsem se teda asi po 20minutách nátlaku ubránila, že nic podepisovat nebudu, když s tím nesouhlasím) a ani mi nedali ten papír domu, ani kopii. Že mi to prý domu dát nesmí. Nechci se tam podepisovat. Oni tvrdí, že se na ten papír musím vyjádřit, jinak, že to znamená, že souhlasím... ale není tam kolonka přímo souhlasím, nesouhlasím, takže mám strach do toho papíru udělat čárku, že pak řeknou, tady jste to podepsala a je to. Takže můžu napsat na čistý papír "nesouhlasím s návrhem na změnu" a podpis? A až mi přijde výpověď z org. důvodů, mám právo si ho vzít domu a mít jí u sebe třeba 3,4 dny, než to podepíšu? Děkuji moc za odpovědi.

Karel Dlouhý, 21.02.2009 20:25:29

No to tam máte divné poměry?!
"že se na ten papír musím vyjádřit, jinak, že to znamená, že souhlasím" - to je nesmysl.
Nevím, co Vám dávali za interní tiskopis, zda to byl nějaký návrh na změnu, podle kterého se pak vystaví změna pracovní smlouvy.
Vy např. můžete říci, že se musíte poradit se svým právníkem - není důvod, proč by Vám kopii toho dokumentu nemohli dát.
Pracovní smlouvu lze změnit jen se souhlasem obou smluvních stran - tedy se zpravidla sepisuje Dodatke nebo Změna pracovní smlouvy, kde je uvedeno např.:
pracovní smlouva mezi X.Y. a firmou ... ze dne ... se s účinností od ... mění takto: pracovní úvazek se z 40 hod. týdně mění na 35 hod. týdně (nebo z 1,0 na 0,875). Ostatní ustanovení se nemění. A podpis Váš a ředitele.

Takže můžu napsat na čistý papír "nesouhlasím s návrhem na změnu" a podpis? - Ano, můžete.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »