vratná kauce nájemné - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Zvýšení nájemného

Zdeněk Sysel, 22.04.2012 20:11:46

Dobrý den, chci se zeptat, jsem nájemníkem od 20.1.2012. Majitel mi oznámil, že by my v bytě vystavil plastová okna, ale zvednul by mi nájemné o 300kč/1 plastové okno, což je 900kč za celý byt. Momentálně platím 4400kč za 2+1 68m2. Někde jsem četl, že od roku 2010 již nemá právo mi nájemné zvýšit v mé lokaci (Děčín). Jak to tedy je. Děkuji za odpověď.

vraceni kauce vlastnikem

Jana Zelinkova, 06.09.2011 07:50:23

Dobry den,

rada bych se zeptala,zda existuje nejaka lhuta ve ktere musim/ja,jako majitel bytu/ vratit kauci najemnikovi.
Vec se ma tak,ze vypoved z bytu mi najemnik poslal vzdalene po cizi osobe,takze jsem se s najemnikem ani nevidela a nemohla jsme se s nim domluvit telefonicky,ani meilem na vraceni kauce.Najemnik je pry v cizine a neodpovida uz asi dva mesice na telefon,ani na mail.Veskere info o najemnikovi mam pouze skrz osobu,kterou poprosil,aby misto nej dala vypoved z najmu.
Do teto chvile nemam zadne info o najmenikovi, s tim,ze je pry v zahranici a nema pristup ani k mobilu,ani k mailu.Celkove mi vadi najemnkovo jednani.

Kauci budu vracet jen castecne,jelikoz byt je poskozen,jak v koupelne,tak v kuchyni.

DEKUJI ZA ODPOVED

Vratna Kauce

Michal Ibrahimovic, 06.07.2011 18:19:37

Dobry den,

Chtel bych se zeptat ci pronajimatel ma narok nechat si kauce, v pripade ze po spolecnej domluve dvou mesicnou vypovednou lhoutou a s predanim bytem k 30.06.2011 sme ukoncili najem. Pronajimatel ode mne jeste pozaduje najem(+sluzby,voda atd.) na mesic cervenec.Co muzu delat?co se stane ked to nezaplatim?Od 30.06.2011 tam uz nebydlym a dle mych info. bydly tam on SAM.
Dekuji za odpoved

Vratná kauce

Vladimír Latka, 12.06.2011 11:27:56

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat: vratná kauce činila 8500, nájemní smlouvu jsme ukončili tak jak jsme měli, s lhůtou 3 měsíců, byt byl v pořádku, vše podle smlouvy. Paní se po necelém roce ozvala, že jí přišlo vyúčtování 13500 na vodu a el. Musíme doplatit rozdíl kauce a doplatků za vodu? Ve smlouvě není psáno více, než že jsme složili jistinu jednoho nájmu. Ani tato jistina není ošetřena tím, že na ní běží "úrok" z držení peněz (ale to jen vím ohledně mé nové smlouvy, kdte jsem se tohoto úroku vzdal, jinak by mi ani nenapdalo, že z toho může běžet nějaký procento na rok). Děkuji za stručnou odpověď!

S pozdravem a přáním hezkého dne

V.L.

Vyúčtování záloh za energie

Iveta M., 18.02.2011 17:41:41

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně vyúčtování záloh za energie. Byla jsem v nájmu od 1.3.2010 do 31.1.2011. Majitelce jsem poskytla vratnou kauci ve výši jednoho nájmu na případné nedoplatky. Majitelka mi ale oznámila, že kauci mi vrátí, jakmile jí pošlou vyúčtování, což prý bývá na přelomu dubna a května, čili do té doby své peníze
neuvidím, což se mi zdá celkem dlouhá doba. Je možné, aby majitelka zažádala o vyúčtování dříve, pokud možno za to určité období? Nebo opravdu musím čekat skoro celé 3 měsíce?

Děkuji za odpovědi.

Re: Vyúčtování záloh za energie

Karel Dlouhý, 18.02.2011 20:08:55

Ano, vyúčtování záloh za energie bývá koncem dubna, dříve ne.

Vratná kauce

Jan Olšan, 21.10.2009 16:52:53

Dobrý den, mám docela velký problém s majitelem bytu, od kterého jsem měl půl roku pronajatý byt. Měl jsem k pronájmu smlouvu na dobu jednoho roku, ale po půl roce jsem přestal placení nájmu (11.000,-) zvládat, takže jsem podal písemnou výpověď z nájmu. Vše proběhlo tak jak má a jak to bylo podle smlouvy...tj. výpověď jsem zaslal doporučeně měsíc předem. K 31.8 jsem se z bytu odstěhoval a při předávání klíčů majiteli jsme sepsali protokol o předání bytu, kde jsou napsané konečné stavy měřáku elektřiny, plnynu a vody. Žádná závada majitelem zjištěna nebyla a protokol jsme podepsali s tím, že vratnou kauci 11.000,- mi vrátí jakmile spočítá jednotlivé spotřeby za toho půl roku a případný nedoplatek vyrovná z kauce a zbytek vrátí. Už jsou to bez týdne 2 měsíce co jej uháním každý týden jedním nebo dvěma telefonáty, ale stále mi pouze maže med kolem huby, že do konce týdne mi to dá. Ale těch týdnů kdy mi to sliboval uběhlo hodně a pořád nic. Dá se s tím něco dělat? Postoupit vymahačské firmě nebo jej prostě zažalovat? Prosím o radu...

pronájem části bytu

Zuzana, 29.07.2009 11:09:45

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaké povinnosti vůči státu musí plnit nájemce v případě, že pronajímá část svého bytu? Je k tomu potřeba živnostenské oprávnění? Je to omezeno určitou výší nájmu? Do kdy se platí daně z příjmu? Platí se až na začátku dalšího roku? Jak se počítají, když je pronajímatel v pracovně právním vztahu jako zaměstnanec. - Předkládá svému zaměstnavateli potvrzení o příjmu a ten to vyřizuje za něj?
Jsou nějaké další povinnosti, které pronajímatel vůči státu musí plnit?
Děkuji za odpověď
Zuzana

Re: pronájem části bytu

JUDr. František Vostrý, komerční právník, 29.07.2009 13:58:29

Dobrý den,
pokud máte pronajmutý byt na základě nájemní smlouvy, můžete část bytu pronajmout podnájemníkovi na základě podnájemní smlouvy. BUdete k tomu jen potřebovat písemný souhlas vlastníka bytu.

Re: pronájem části bytu

Zuzana, 30.07.2009 22:03:12

Dobrý den pane Vostrý,
děkuji za Vaši odpověď a omlouvám se za chybu, kterou v dotaze mám. Myslela jsem, jaké povinosti musí plnit pronajímatel... čtu po sobě dotaz znovu a raději dotaz upřesňuji.

Jaké povinnosti musí plnit pronajímatel vůči státu? Domnívám se, že živnostenské oprávění třeba není. A jedinou poviností je podat po skončení zdaňovacího období daňové přiznání, ve kterém prokáže příjmy z pronájmu a náklady na dosažení příjmů.

Má na daňově uznatelné náklady nějaký vliv to, že v bytě, který částečně pronajímá i sám bydlí? Jak ovlivňuje podání daňového přiznání skutečnost, že je pronajímatel zaměstnán a není OSVČ?

Děkuji
Zuzana

vrácení kauce

Martin Hudec, 29.04.2009 18:43:00

Pronajímám byt a nájemníci předčasně řádně vypověděli smlouvu. Další měsíc ale nezaplatili nájemné což je v rozporu s ustanovením smlouvy. Může tedy celá kauce ve výši nájmu propadnout jako pokuta za nezaplacené nájemné i v případě, že se dohodou ukončil vztah v půlce předmětného měsíce ? Bývalí nájemníci totiž požadují půlku kauce nazpět. Nájemníci sami navrhli že kauce bude jako pokuta za nesplacený nájem.

Re: vrácení kauce

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.05.2009 12:13:12

Dobrý den,
takovou pokutu můžete požadovat pouze v případě, že jste se tak ve smlouvě dohodli. Správně byste měl z kauce použít na úhradu nájemného pouze částku ve výši nájmu. Podle § 697 obč. zákoniku Vám náleží ještě poplatek z prodlení ve výši 2,5 promile denně z dlužné částky, nejm. 25 Kč/měsíc.
Zbytek musíte nájemcům vrátit, jinak by se jednalo na Vaší straně o bezdůvodné obohacení.

Majitel mi zatajil závady

Šárka Šulcová, 03.03.2009 19:10:41

Prosím o radu.Bydlím v podnájmu 5měsícu a chci odstoupit od smlouvy.Jsou tam závady které nejdou odstanit.když zaprší nebo změna tlaku, tak mi to tam tak zapáchá,že se to nedá vydržet.Plísenˇ v kuchyni v ložnici atd.Ještě mi z byvá 7měsicu a neplatim málo.Za 2kk platim 6160kč.bez elekt.a plynu.Vedle předělává další byt a už tedˇse hrozím,protože když se tam hovoří,tak slyším každé slovo,nehledě že po celé délce stěny mi navrtaly zedˇ.Tedˇse trápím jak dát vypovědˇa jaky mám práva.Vše jsem nahlásila realitce před měsícem a ta mi slíbila nápravu.Bohužel nic se neděje a já jsem zoufalá.Děkuji Vám za odpovědˇ Š.Šulcová

vratná kauce nájemné

Martin Odehnal, 18.02.2009 09:05:50

Dobrý den,Potřeboval bych se zeptat, když bydlím v podnákmu a platím 6500 i s inkasem.Na začátku bydlení nebo spíš při podpisu smlouvy jsem dával vratnou kauci 3x 6500 (19 500Kč) tak jestli když někdy z vážných důvodů budu potřebovat uhradit nájem z této vratné kauce,tak jestli je to možné.Děkuji Martin Odehnal

Re: vratná kauce nájemné

Karel Dlouhý, 18.02.2009 20:42:40

Není to možné (jedině pokud by s tím pronajímatel souhlasil).
Kauce je jako záruka za uhrazení škod nebo nezaplaceného nájemného.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »