výpověď podaná zaměstnavatelem - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Vytýkací dopisy - okamžitá výpověď

Tomáš Korbel, 09.06.2010 06:46:52

Dobrý den.
Kolegyně pracovala jako prodavačka ve velkém obchodním domě a písemě nikdy nedostala žádnou výtku. Během směny si jí zavolal vedoucí, během jedné minuty jí předal 3 vytýkací dopisy a čtvrtý - výpověď. Obsah vytýkacích dopisů byl celkem pravdivý (snězení rohlíku mimo vyhrazenou místnost a.p.). Obsah prvního vytýkacího dopisu byl víc než 3 měsíce starý.
Dotaz: postupoval zaměstnavatel správně?
Za případnou odpověď děkuji. Korbel.

Re: Vytýkací dopisy - okamžitá výpověď

Milan Zeman, 09.06.2010 15:37:17

Nepostupoval - ve vytýkacím dopise musí zaměstnavatel uložit lhůtu k nápravě zjištěných nedostatků, výpověď lze u soudu napadnout žalobou pro neplatnost.

Ivana Zezulová, 10.06.2010 12:43:41

Podle nového ZP žádnou lhůtu stanovit nemusí. Postačí, prokáže-li zaměstnavatel, že zaměstnanec byl v průběhu posledních 6 měsíců na možnost výpovědi upozorněn.

Ivana Zezulová, 10.06.2010 12:55:35

Dobrý den,

postup zaměstnavatele správný nebyl. Otázkou však je, zda by kolegyně mohla nesprávnost a tedy i následnou neplatnost výpovědi prokázat.

Píšete, že jí vedoucí předal 3 vytýkací dopisy v jeden den. Předpokládám, že je Vaše kolegyně převzala. Pokud u podpisu převzetí uvedla datum převzetí, nebo jestli zaměstnavateli převzetí nepotvrdila svým podpisem, mohla by se neplatnosti domáhat soudně.

Má-li zaměstnanec za to, že mu byla dána neplatná výpověď, je třeba to bez zbytečného prodlení (max. do 2 měsíců) písemně oznámit zaměstnavateli a ve stejné lhůtě se obrátit na soud. V takovém případě zůstává zaměstnancem až do soudního dořešení. Zaměstnavatel je povinen zaměstnanci přidělovat práci podle pracovní smlouvy nebo jej platit průměrem.

Jestli ale převzetí jenom podepsala, neprokáže nic, ledaže by u toho byl nějaký svědek, který by byl ochoten situaci před soudem dosvědčit.

výpověď zaměstnavatelem

Lucie Vrbová, 01.06.2010 17:04:36

Dobrý den, pracuji ve stejné firmě, jako můj přítel. Já na pozici asistentky obchodního oddělení a přítel jako obchodní zástupce. Přítel dal vypověď s dvou měsíční výpovědní lhůtou. Jde pracovat v úplně jiném oboru. Jeho nový zaměstnavatel je bývalým zaměstnancem firmy, s kterým se nerozešli v dobrém. Poslední den přítele v práci mne majitelka před koncem pracovní doby zavolala a oznámila mi, že musím odejít (důvod odchod mého přítele ke zmíněnému zaměstnavateli) a pracovní poměr se mnou ukonči dohodou. Nic jsem nepodepisovala. Druhý den jsem řekla, že na dohodu nepřistupuji a chci, aby mi dali výpověď. Nic jsem neudělala, svou práci jsem si vždy svědomitě plnila a vždy vycházela vedení vstříc. To mi bylo také majitelkou potvrzeno, ale nemůžu prý dále setrvat, kvůli vynášení informací (nevím sice jakých, protože přítel už nebude pracovat v oboru ani jeho zaměstnavatel). Chci se zeptat, zda mají toto právo a co bych měla mít ve výpovědi uvedeno. Děkuji.

Re: výpověď zaměstnavatelem

Jarmila Javorová, 01.06.2010 18:46:07

Dobrý den, zaměstnavatel má určitou moc a vždy si něco najde. Ve Vašem případě, je to určitě těžké, co se týče dnešní nezaměstnanosti. Ale být Vámi, tak na tu dohodu určitě přistoupím. Pokud budete stát za tím, tam zůstat, budou Vám hodně znepříjemňovat život a nakonec by jste šla sama. Výpověď od zaměstnavatele si určitě nenechte dát. Když dostanete výpověď, je to vždy s nějakým prohřeškem, s porušením kázně atd a věřte mi, oni si vždy na Vás něco najdou. Výpověď by jste dostala s paragrafem, což znamená, že by se to s Vámi táhlo celý život. Měla by jste to zapsané a všude kam by jste se hlásila o místo by byl napsán paragraf o porušení kázně (i to vynášení, co jste zmiňovala, se tam počítá, i když jak říkáte, že jste žádné nevynášela, bohužel oni jsou mocnější). Proto Vám říkám, nekažte si budoucnost. Pokud děláte asistentku na obchodním oddělení, určitě se chytnete i jinde. Přeji hodně štěstí.

Ivana Zezulová, 01.06.2010 21:40:14

Paní Javorová, mýlíte se. Zákoník práce platí i pro Vašeho zaměstnavatele, který nemůže dát zaměstnanci výpověď z jiných, než v zákoně uvedených důvodů. Výpovědi "s paragrafem" (máte zřejmě na mysli porušení pracovní kázně zvláště hrubým způsobem) by navíc musela v uplynulých 6 týdnech předcházet výtka s upozorněním na možnost výpovědi.

Jestliže Váš zaměstnavatel ZP porušuje a Vy - zaměstnanci - se nebráníte, není to důvodek ke strašení paragrafem!

Jarmila Javorová, 02.06.2010 16:25:12

To je sice hezké paní Zezulová, ale většina zaměstnavatelů u nás, zákon práce porušuje. Co se týče výtky, normálně by to tak mělo být, ale bohužel někdy to tak není. Někdy stačí ústní výtka, někdy se k tomu přídá a písemná. Když bude nadřízená paní Vrbové trvat na tom, aby podepsala dohodu a paní Vrbová chtít nebude, tak mi věřte, že si tu ústní výtku klidně vymyslí, i když jí nenapomenula. Její nadřízená jí nařkla s vynášení informací a to je hrubé porušení kázně (při každé podepsané smlouvě je, že nesmíte např. vynášet informace). Dala jí možnost výpovědi dohodou, když to nepřijala, tak jí vlastně potom řekla, že vynáší ty informace (to je jako by jí udělila výtku) a teď bude jen čekat, kdy jí tu výpověď dá sama. Jste docela naivní, když nevíte jak to v naší republice funguje. Je naprosto minimum zaměstnavatelů, kteří jsou čestní.

marcel nováček, 02.06.2010 17:22:56

Myslím že paní Zezulková naivní není,zbavit se zaměstnance pro porušení pracovní kázně je dosti obtížné a prokázat toto porušení nasledně u soudu nesnadné.Soud ne každé tvrzení vezme za pravdivé.Např. s ústí výtkou neuspějete, výtka musí být řádně zdokumentovaná písemnou formou a prokazatelně sdělena zaměstnancí.Nějaké tvrzení o vynášení informací bez důkazů soud nepříjme

Ivana Zezulová, 06.06.2010 19:15:24

Dobrý den, paní Javorová,

máte pravdu v tom, že u nás většina zaměstnavatelů ZP porušuje. Zaměstnavatel si ale dovolí jenom to, co mu "dovolí" zaměstnanci. Pročtěte si prosím ZP důkladněji a uvědomte si, že ZP platí i pro zaměstnavatele.

Zaměstnavatel by u případného soudu musel doložit, že zaměstnanci prokazatelně doručil vytýkací dopis, v němž jej na možnost výpovědi upozornil. Tzn., že by zaměstnavatel v uplynulých 6 měsících (tímto se omlouvám za min. příspěvek - mínila jsem 6 měsíců, ale ve spěchu napsala 6 týdnů) byl musel písemné upozornění na porušování pracovní kázně nebo na nedostatečné pracovní výsledky odeslat doporučeným dopisem na adresu zaměstnance. (Je logické, že téměř žádný zaměstnanec převzetí takové výtky na pracovišti nepodepíše a bez pošty by zaměstnavatel "neměl v rucenic průkazného".)

Porušování ZP ze strany zaměstnavatelů bohužel umožňují zaměstnanci, kteří si buď nejsou svých práv vědomi nebo se o ně bojí brát. Považujete-li za naivitu neochotu "nechat si od zaměstnavatele líbit všechno", prosím. Já za naivitu považuji naopak ochotu "hrát se zaměstnavatelem jeho špinavou hru" a nebránit se. Kolik znáte zaměstnavatelů, kteří v případě, že si zaměstnanec nenechá jejich chování a porušování ZP líbit, nechají dojít až na soud? Uvědomí-li si, že nemají v ruce průkazný materiál, že budou muset zaměstnanci nejen dát novou platnou výpověď (často samozřejmě s odstupným), ale navíc mu hradit průměrným výdělkem ušlou mzdu a soudní náklady, zbyde minimum těch, kteří to "zkusí".

Přeji Vám pěkný den a lepší zaměstnavatele.

Výpověď podaná zaměstnavatelem

Jarmila Javorová, 23.10.2009 20:43:42

Dobrý den,v listopadu 2009 mi končila smlouva, nicméně mi byla před dvěma dny prodloužena o další rok. Opravdu se mi nelíbilo jednání mého nadřízeného, který mi zdělil při předání nové smlouvy, že mě vlastně může vyhodit kdykoliv, že si vždycky na každého něco najde. Netýká se to tedy jen mě, ale i jiných. Je to celkem nedávno, kdy několik jedinců vyhodil s paragrafem o porušení kázně, aby jim nemusel dávat odstupné, všichni to podepsali.Jen opravdu malá vyjímka kázeň porušila, ostatní nikoli, přesto šli. Nebyli ani nijak napomenuty. Ke každému zaměstnanci se chovají jiným metrem, což se nikomu nelíbí. Můžeme se popřípadě proti tomu nějak bránit? Co když tuto výpověď nepodepíšeme? Je možná nějaká kontrola u zaměstanavatele, jak zachází se zaměstnanci a pomůže popřípadě jim pohrozit právníkem a vzít si ho, když bude potřeba? Předem děkuji za odpověď.

Re: Výpověď podaná zaměstnavatelem

Karel Dlouhý, 24.10.2009 00:50:49

Je třeba rozlišovat dohodu o skončení pracovního poměru, kdy zaměstnanec podpisem s ní souhlasí (když nepodepíše, dohoda není) a výpověď, která je jednostranný akt - (můžee jí dat zaměstnanec i bez důvodu, zaměstnavatel jen z důvodů uvedených v zákoníku práce), podpisuje se jen její převzetí.
Můžete podat podnět na inspekci práce.
"že si vždycky na každého něco najde" - může vyhrožovat, ale při soudním sporu musí prokazovat - to se mui nemusí vždy povést.

přeřazení na jinou práci-vypověď

Marcela Bieliková, 23.02.2009 18:34:17

Dobrý den,chci se optat,jsem dlouhodobě nemocná(ploténky)nadřízeny chce abych šla na lehčí práci,ale ta není,když nějaká je tak je obsazená.Navrhuje mi ať dám výpověď sama nebo mi výpověď dají oni a to bez odstupného.Je možné ,aby mě zaměstnavatel propustil,když nemá pro mne jinou práci z důvodu nemoci,pracuji v nemocnici a natahám se,je mi 50 let,a čeká mne operace v brzké době,ale bojím se na ni jít z důvodu stráty zaměstnání,je sice nedostatek sester ,ale co semnou,když nemohu tahat .děkuji za odpověď.Marcela

Re: přeřazení na jinou práci-vypověď

Karel Dlouhý, 23.02.2009 18:53:27

Zaměstnavatel může dát výpověď (bez odstupného):
d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,
e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci,
----
(Výpověď nemohou dát, když jste v pracovní neschopnosti.)
Na Vašem místě bych výpověď nedával.
Na operaci si zajděte, dokud jste v prac. poměru. Pak si najděte místo v ambulantní péči.

výpověď podaná zaměstnavatelem

Michal Hellinger, 17.02.2009 19:08:40

Dobrý den, potřeboval bych radu ohledně výpovědi z trvalého pracovního poměru. Pracoval jsem u jedné firmy jako kuchař. Byli tam určité organizační změny. Měnil se zaměsnavatel. A k 16.2. mi zaměstnavatel dal výpověď z důvodů likvidace firmy. Výpověď jsem podepsal a on mi nedal výplatu za leden a únor. V únoru jsem byl na neschopence (hned po ukončení neschopenky mi dal výpověď). Hájí se tím, že firma (s.r.o.) je v likvidaci a tudíž mě nemohou vyplatit mzdu. V zápětí mi řekl, že když mu podepíšu výpověď a nové zaměstnavatelce dohodu o vykonané práci tak výplatu dostanu od ní. Zaměstnavatelé jsou ve vztahu otec a dcera. A také jsem k výplatám nedostával výplatní pásky. Je nějaký způsob jak z něj dostanu svoje peníze za vykonanou práci? Nebo odstupné? Nebo na koho se mohu eventuelně obrátit. Předem děkuji za odpověď

Re: výpověď podaná zaměstnavatelem

MILAN HUDZIEC, 19.02.2009 16:37:15

Hudziec Milan prosím o radu v zaležitosti výpovědi od zaměstnavatele.Důvod zanik(skončení)dopravní fírmy PETER ŠAMAJ,spol.sr.o.ke dni 4.2.2009.mám nárok na odstupné? v jakem násobku? a jakým spůsobem ho můžu vymahat?Předem děkuji za odpověď.

MILAN HUDZIEC, 19.03.2009 00:38:51

Hudziec Milan prosím o radu v zaležitosti výpovědi od zaměstnavatele.Důvod zanik(skončení)dopravní fírmy PETER ŠAMAJ,spol.sr.o.ke dni 4.2.2009.mám nárok na odstupné? v jakem násobku? a jakým spůsobem ho můžu vymahat?Předem děkuji za odpověď.

Eva Macháčková, 06.04.2009 15:53:55

Dobrý den,jsem nemocná od (2.3.2009),ale v době nemoci(30.3.2009) si mě pozval ředitel a sdělil mi,že již nepotřebuje druhou asistentku,proto se mnou rozvazuje p.poměr a dává mi k dobru 1 plat,což jsem odmítla,přidal tedy dva platy,což jsem také odmítla,poté se otočil na personalistku a řekl ji,že mi napíše vytykací dopis.Se mnou se ředitel rozloučil,že již nemá se mnou dále co řešit.Asi do 5 minut,za mnou přišla personalistka s tím,že pokud neschopenku ukončím nejpozději zítra(31.3.2009),tak mi ředitel dá ty 3 platy,protože na to mám ze zákona nárok.Marodím dál,ale jakmile nastoupím,čeká mě vytykací dopis a za co?Mám novou nadřízenou,která nastoupila 1.12.2008,ale byla na zaškolení v Praze do Brna nastoupila 13.1.2009.Zaučoval se u nás v té době personál pro Olomouc.Koncem února udělala jadna z Olomouce chybu na mé přihlašovací číslo.Že jí dávám své přihl.číslo věděla i moje nadřízená,ale neřekla nic.Pak se stala chyba,kterou neuměla moje nadřízená vyřešit,tak jsem to řešila já.

Karel Dlouhý, 06.04.2009 19:52:33

Nevkládejte dotaz jako reakci na jiný příspěvek!
V době PN nechoďte do práce!
Neměla jste dovolit, aby někdo jiný pracoval na Vaše přihlašovací číslo - ať mu zavedou jeho!
Za co dostanete vytýkací dopis? - na to Vám zde nikdo neodpoví. Buď za skutečný nedostatek, nebo za smyšlený.
Pokud Vám chtějí dát výpověď pro nadbytečnost, máte nárok na odstupné ve výši 3měs. platů (rovněž pokud uzavřou dohodu o skončení prac. poměru z téhož důvodu). Výpověď nemohou dát v době PN.
Z toho jednání si pro sebe udělejte zápis (případně si ho nechte podepsat personalistkou - ale asi nepodepíše).
Můžete jim navrhnout, že jste ochotna podepsat dohodu o skončení prac. poměru z organizačních důvodů (s 3 měs. odstupným) - třeba ke ni skončení PN. Může jim být jedno, že jste to nepodepsala k 31. 3. - za dobu PN dostáváte dávky nem. pojištění, tedy je nic nestojíte.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »