Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Prosím o rádu,maminka vlastní 5.16 domku i s pozemkem a chtěla by to darovat vnučce tudiž mé dceři,která není plnoletá a já jsem její zákonný zástupce.Stačí sepsat darovací smlouvu nechat ověřit podpisy a pak to nechat zapsat na katastr.Děkuji za odpověd.
Dobrý den, už to tady bylo zodpovězeno - cituji:
Dobrý den, takové darování je možné. Ale darovací smlouvu za nezletilého budou uzavírat jeho zákonní zástupci. Tito jsou zároveň správci jeho majetku. Avšak pokud jde o úkony ve věci majetku, které přesahují běžné záležitosti (takový přesah je typický právě ohledně nemovitostí), musí být takové jednání schváleno soudem. Takže je třeba podat na soud návrh na schválení právního úkonu za nezletilého, kterým je v tomto případě uzavření darovací smlouvy.
Dobrý den,tak to jsem nevěděla že je to tak složité.Takže bych se vás ráda zeptala jak postupovat když maminka 5.16 by napsala darovací smlouvu teda na mě na dceru já plnoletá jsem.Stačí teda sepsat darovací smlouvu a nechat ověřit podpisy a poté to jít nahlásit na katastr.děkuji předem za odpověd.
Musíte mít správně sepsanou darovací smlouvu, v potřebném počtu ji dát na katastrální úřad spolu s písemným návrhem vkladu na katastr.
Viz starší odpovědi nebo
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696/_s.155/708?POSTUP_ID=37&PRVEK_ID=86
Dobrý den,moje tchýně je 1/2 spoluvlastnici nemovitosti a druhou 1/2 má její sestra.Tchýně celou svoji 1/2 chce převést darovací smlouvou na moji manželku 30% z nemovitosti a na mně 20% z nemovitosti, tedy dohromady celá její 1/2. Musí moje tchýně mít pro toto darování souhlas své sestry jako druhé spoluvlastnice? Občanský zákoník mluví o tom, že když se jedná o osobu blízkou tak nemusí, ale mám pochybnosti, že já jako zeť nejsem vůči své tchýni osoba blízká a že asi písemný souhlas její sestry pro darování moje tchýně potřebuje.
Děkuji moc za odpověď.
Osoby blízké
§ 116
Osobou blízkou je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel, partner; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké, jestliže by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com